Engang imellem skal der altså sådan et rigtig lækkert stykke okse- eller kalvekød på bordet. Enten i form af en god og mør bøf eller et helt stykke kød som fx en culotte eller cuvette. Vi spiser ikke store mængder kød , så når det skal være, så skal det også være rigtig godt og perfekt. Og denne her culottesteg, som vi fik til aftensmad i forrige weekend, var da også helt perfekt. Mør, lækker, saftig og rosastegt – lige som vi foretrækker det. Ingen af os er til helt blodrødt kød, men omvendt synes jeg også, at en helt gennemstegt og grå steg er lidt trist.

Perfekt culottesteg – min bedste opskrift.

Jeg steger altid culotte og cuvette efter nedenstående fremgangsmåde. Og den virker hver gang – i hvert fald for os. Når kødet har hvilet under stanniol og et viskestykke, kan vi skære de fineste skiver saftigt og rosastegt kød. Den rosa tilberedning er helt perfekt til os. Men smag og behag er selvfølgelig forskellig. Og vil man være helt sikker på at få kødet, som man foretrækker det, så skal man bruge et stegetermometer, så der er styr på kernetemperaturen i kødet.

Kernetemperatur i oksekød.  

Rødt kød = 58-60 °C. Medium stegt = 60-65 °C. Gennemstegt = 65-68 °C. Husk at temperaturen stiger yderligere et par grader under hviletiden. Så hvis man eksempelvis ønsker medium stegt kød, så er det for sent at tage kødet ud af ovnen eller af grillen, når kernetemperaturen viser 64-65 °C. Jeg tjekkede for sjov vores kød med et stegetermometer, efter at stegen havde hvilet, og den viste 63 °C i midten. Perfekt.

Madplan uge 48
Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Culottesteg (rosastegt)

Stege- og hviletid55 min
Samlet tid1 t
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 1 stk culotte/cuvette (vægt ca. 1-1,2 kg)
  • evt. frisk timian
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Dup kødet tørt med et stykke køkkenrulle.
  • Rids fedtet på oversiden af kødet i tern med en skarp kniv. Vær OBS på kun at ridse fedtlaget og ikke skære ned i kødet.
  • Læg culotten i et ildfast fad og drys med salt og peber. Læg evt. et par friske rosmarinkviste øverst.
  • Sæt kødet i ovnen ved 225 °C (varmluft) i 15 minutter.
  • Skru derefter temperaturen ned på 160 °C (varmluft) og lad culotten stege i yderligere 20-25 minutter. Stegetiden afhænger lidt af culottens størrelse og hvor rød den ønskes.
  • Tag culotten ud, dæk den til med et stykke stanniol og et viskestykke og lad den trække i ca 15 minutter. 
  • Skær culotten i skiver fra den spidse ende, således at der skæres på tværs af kødfibrene. Når “spidsen” er skåret i skiver, vendes stegen en kvart omgang og man skærer resten af stegen i skiver fra “siden”.

Noter

Lækkert tilbehør.

Vi spiste det lækre og møre kød med en skøn, hjemmelavet whiskysauce. Desuden var der dampede grønne ærter og sprøde hasselback kartofler og det var en helt perfekt middag. Vi kunne selvfølgelig ikke spise det hele på én gang – der var jo over 1 kg kød . Og da jeg syntes, at det ville være synd bare at bruge resterne til en omgang biksemad med spejlæg, måtte jeg i stedet tænke lidt kreativt.

Mulighederne er mange, for kold culotte er lækkert i både salater, sandwiches og diverse wokretter. Men jeg endte med at bruge det strimlede kød i en forrygende lækker pastaret med fløde-tomatsauce. Den skal nok komme på bloggen en af de nærmeste dage.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)