Gammeldags æblekage med makroner og flødeskum – en rigtig dansk klassiker, men på trods af, at der laves adskillige æblekager med flødeskum her i huset hvert eneste efterår, så har jeg lige opdaget, at der ikke ligger nogen opskrift på bloggen og jeg forstår det ikke. Hvorfor mon jeg aldrig har fået blogget om en af de mest enkle og elskede kager/desserter fra mormor-køkkenet?

Nå, men det bliver der i hvert fald rettet op på nu, for sæsonens første, gammeldags æblekage blev serveret forleden aften, hvor vi var inviteret til aftensmad hos mine forældre sammen med Mortens forældre. Jeg lovede for noget tid siden at tage desserten med og valget faldt meget hurtigt på en æblekage med makroner og flødeskum. Æbletræerne i haven bugner og makroner har jeg som regel i køkkenskabet, så egentlig var det ikke et specielt svært valg. Udover æblekagen fik vi for øvrigt store grillede kyllinger med skysauce, kartofler og agurkesalat – en superlækker menu med et stref af sommer som gik over i efterår, da desserten kom på bordet. Vel egentlig meget passende på denne tid af året?

En gammeldags æblekage kan lægges sammen med æblekagerasp, med sukkerristede havregryn eller med makroner – og sikkert også med flere andre ting, som jeg ikke lige kender til. Mulighederne er mange og jeg tror måske også, at der er noget egnsbestemt, som kan spille ind, men jeg bruger altså makroner. Jeg synes, at det er lækkert at lægge æblekagen sammen nogle timer før servering, så makronerne kan trække fugt fra æblemosen og smuldre let, men stadig har lidt knas. Hvis ikke man bryder sig om knas, kan man evt. knuse makronerne – så går de hurtigere i opløsning, men efter min mening så er der ikke meget sjov ved en æblekage, som blot består af æblemos med flødeskum og en snert af bløde makroner, så jeg lægger æblemosen sammen med hele makroner.

Har man mange æbler i haven, så er det for øvrigt nu, at man kan forberede gammeldags æblekager til hele vinteren. Skræl æblerne, kog dem til mos og frys dem ned i passende portioner – evt sødet på forhånd og smagt til med vanille eller måske lidt kanel. Så er det nemt lige at tø en pose op og lægge den lagvist med makroner (eller hvad man nu bruger) og flødeskum på toppen, når trangen til æblekage melder sig, eller man bare skal bruge lidt lækkert i en fart.

Æblekage med makroner og flødeskum

Samlet tid40 min
Antal: 8 personer

Ingredienser

 • kg æbler (ca 15 store æbler)
 • 3 spsk citronsaft
 • 1 tsk vanillepulver (eller 3 tsk vanillesukker)
 • 4-5 spsk sukker (eller efter smag)
 • 250 gr makroner
 • 2.5 dl piskefløde
 • evt. ribsgele og hakkede nødder til pynt

Fremgangsmåde

 • Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i mindre stykker - der skal være ca 1,2-1,4 kg. Skyl æblestykkerne og kom dem i en stor gryde med det vand som hænger ved. Der kan tilsættes lidt ekstra vand, ca 1-2 dl, hvis man er bange for, at æblerne brænder fast, men jeg synes, at æbler plejer at afgive masser af væde, så jeg bruger sjældent ekstra vand. 
  Bring gryden i kog ved svag varme og lad æblerne småkoge under låg i ca 15 minutter eller til de er mosede ud. Er der stadig et par store æblestykker tilbage i gryden, så kan man mase dem med bagsiden af en grydeske. Man kan også give mosen en tur med stavblenderen, hvis man vil være helt sikker på, at der ingen større æblestykker er tilbage. Smag mosen til med citron, vanille og sukker. Afkøl æblemosen.
  Læg et lag æblemos i en skål og fordel makroner ovenpå mosen. Fortsæt med æblemos og makroner og slut med et lag æblemos. Pisk fløden til let skum og anret flødeskummet øverst på kagen. Pynt evt. med hakkede nødder eller mandler. Man kan også pynte med klatter af rød ribsgelé. Opbevar æblekagen på køl til servering - den kan sagtens tilberedes flere timer inden servering. 

Noter

Kagen er ikke fryseegnet, men man kan sagtens fryse æblemosen ned i passende portioner. Dog kan kagen godt gemmes natten over på køl, hvis der er rester, men regner man med rester, så server evt. flødeskum i en skål ved siden af. Flødeskum kan godt få en lidt "tør" overflade efter en nat i køleskabet. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)