Yoghurt med hjemmelavet granola, nybagte, grove morgenmadsboller, ost, marmelade, blødkogte æg, frisk frugt og en god kande kaffe og te. Det er sådan nogenlunde opskriften på vores foretrukne morgenbord i weekenderne. Og morgenmaden i weekenderne er virkelig noget, som vi prioriterer højt herhjemme. Faktisk sidder vi som oftest ved morgenbordet og hygger i et par timer, fra vi står op ved 8.30 tiden. Vi snakker og diskuterer hvad dagen – eller weekenden – skal bruges på og så nyder vi i det hele taget bare en langsom morgen i laveste gear og at have lidt mere tid end vi har til hverdag.

Som regel rører jeg dej sammen til koldhævede morgenmadsboller fredag aften. Det hænder også, at jeg ikke får lavet dejen og så kører Morten i stedet til bageren, men for det meste får vi nu nybagte boller. Da jeg som oftest har andre sjove ting at foretage mig fredag aften, har det fra starten været et must, at dejen skulle kunne gøres klar på ganske få minutter. Det samme gør sig i øvrigt gældende lørdag og søndag morgen, hvor jeg aldrig kunne drømme om at stille vækkeuret for at gå i køkkenet og ælte, forme og hæve dej til nybagte boller. Dejen skal stå klar i køleskabet og kunne sættes på pladen med en spiseske og så kan vi passende bruge de 15-20 minutters bagetid på at dække morgenbord, koge æg, skære frugt og lave kaffe og te.

>> Se også min opskrift på klassiske, koldhævede morgenmadsboller lige her. 

På det seneste har jeg eksperimenteret med at tilsætte fuldkornsmel til dejen og dermed lave en lidt grovere variant af de koldhævede morgenmadsboller, som jeg ellers plejer at bage. Og det er bollerne bestemt ikke blevet ringere af. Jeg bruger en blanding af hvedemel og groft mel og det er bedst, hvis man lige sikrer sig, at minimum 50 % af melet er hvedemel. Hvedemel har et højt glutenindhold, hvilket igen er afgørende for brødets hæve- og bageevne, så hvis man bruger for meget groft mel, kan man risikere at stå med nogle små tørre og hårde boller.

Men derudover er der nærmest “fri leg”, når det kommer til meltyper og jeg gør ofte det, at jeg hælder vand i skålen og tilsætter gær, salt og honning, men herefter bruger jeg bare de meltyper, som jeg har lyst til, indtil dejen har konsistens som en tyk, klistret grød. Det er vigtigt, at dejen ikke er alt for flydende, for så kan den flyde ud på bagepladen og give nogle lettere flade boller. Er dejen for tynd, skal der bruges mere mel, men ellers er det bare at tilsætte mel og gryn efter smag og behag. Man kan også komme frø og kerner i dejen, men jeg vælger ofte at drysse dem på toppen af bollerne i stedet – så har jeg bedre styr på, at dejen ikke bliver for “tung”.

Den koldhævede dej kan for øvrigt sagtens holde sig i flere dage i køleskabet – jeg har haft en dej stående i 4 dage og hvis blot den “slåes ned” en gang om dagen, så den ikke hæver over skålens kanter, så er der ingen problemer. Af samme grund laver jeg som regel kun én portion dej fredag eftermiddag eller aften og så bager jeg den over 2 omgange – altså lørdag morgen og søndag morgen. Dejen bliver som regel bare endnu mere luftig af at stå, fordi den minimale mængde gær får endnu bedre tid til at arbejde.

Dejen er desuden oplagt at bruge til andre ting end bare koldhævede morgenmadsboller – jeg har eksempelvis haft stor succes med disse her koldhævede pizzaboller, som er oplagte i madpakkerne og super nemme at lave, fordi dejen hverken skal æltes eller udrulles. Og siden jeg første gang prøvede disse her koldhævede flutes, har jeg heller ikke bagt hjemmmelavede flutes på andre måder. Evt. “fyld” til de hjemmebagte flutes som fx krydderurter, revet ost, hakkede oliven eller soltørrede tomater røres blot i dejen, inden den stilles til hævning i køleskabet. Og pynt i form af salt, krydderier, ost eller lign. drysses over de formede flutes, lige inden de sættes i ovnen. De koldhævede flutes er et hit til suppe og jeg har allerede lavet dem adskillige gange på trods af, at suppesæsonen først lige er skudt igang.

Koldhævede morgenmadsboller (grove)

Bagetid20 min
Samlet tid25 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 3 dl koldt vand
 • 1/4 pk gær
 • tsk groft salt
 • 1 tsk honning (eller sukker)
 • 150 gr fuldkornshvedemel (spelt eller grahamsmel kan også bruges)
 • 50 gr durummel (kan erstattes af alm. hvedemel)
 • 175 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og rør gæren ud heri.
 • Tilsæt salt, honning og mel og rør dejen sammen med en ske til den er glat men stadig klistret. Dejen skal være som tyk grød – er den for flydende, så skal der bruges lidt mere mel, ellers vil dejen flyde ud på bagepladen og give helt flade boller.
 • Dæk skålen til med film og sæt den på køl i minimum 8-10 timer, fx natten over.
 • Når det er tid til at bage bollerne, varmes ovnen op på max temperatur. Imens sættes bollerne på en bageplade med en våd ske. De skal ikke efterhæve.
 • Når ovnen er nået max temperatur, sættes bagepladen med bollerne i ovnen og der skrues herefter ned på 225 °C (varmluft).
 • Bag bollerne i 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte.
 • Afkøl bollerne let på ovnristen og server.

Noter

Der er rig mulighed for at variere bollerne ved at komme forskellige slags mel, gryn og kerner i dejen. Læs evt. mere i teksten over opskriften.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)