Engang imellem skal der altså sådan et rigtig lækkert stykke okse- eller kalvekød på bordet. Enten i form af en god og mør bøf eller et helt stykke kød som fx en culotte eller cuvette. Vi spiser ikke store mængder kød herhjemme, så når det skal være, så skal det også værerigtig godt og derfor er det også vigtigt, at kødet bliver stegt helt perfekt og lige præcis, som vi allerbedst kan lide det. Og helt perfekt er lige hvad denne her kalveculotte, som vi fik til aftensmad i forrige weekend, var. Mør, lækker, saftig og rosastegt – lige som vi foretrækker det, da ingen af os er til helt blødrødt kød, men omvendt synes, at en helt gennemstegt og grå steg er lidt trist.

Jeg har tidligere været lidt nervøs ved tilberedningen af større (og dyre) kødstykker, men nu steger jeg altid culotter og cuvetter efter nedenstående fremgangsmåde – en vejledning, som jeg har fået af Tommy og som virker hver gang – i hvert fald for os. Når kødet har hvilet under stanniol og et viskestykke, kan vi skære de fineste skiver saftigt kød, som i starten blot er let lyserøde, men skiverne bliver mere og mere røde, efterhånden som man nærmer sig midten af stegen. Den rosa tilberedning er helt perfekt til os, men smag og behag er selvfølgelig forskellig, så vil man være helt sikker på at få kødet, som man foretrækker det, så skal man bruge et stegetermometer og rette sig nogenlunde efter følgende retningslinjer –

Rød = 58-60 grader. Medium = 60-65 grader. Gennemstegt = 65-68 grader. Husk at temperaturen stiger yderligere et par grader under hviletiden, så hvis man eksempelvis ønsker en mediumstegt steg, så er det for sent at tage den ud af ovnen eller af grillen, når kernetemperaturen viser 65 grader. Jeg tjekkede for sjov vores kød med et stegetermometer, efter at stegen havde hvilet, og den viste 63 grader i midten. Perfekt.

Vi spiste det lækre og møre kød med en skøn, hjemmelavet whiskeysauce, dampede grønne ærter og sprøde hasselback kartofler og det var en helt perfekt middag. Vi kunne selvfølgelig ikke spise det hele på én gang – der var jo over 1 kg kød – og da jeg syntes, at det ville være synd, bare at bruge resterne til en omgang biksemad, måtte jeg i stedet tænke lidt kreativt. Mulighederne var mange og der var både salater, sandwiches og diverse wokretter med i overvejelserne, men jeg endte med at bruge det fintstrimlede kød i en forrygende lækker pastaret med fløde-tomatsauce. Den skal nok komme på bloggen en af de nærmeste dage.

Rosastegt kalveculotte.

3-4 pers.

1 kalveculotte/kalvecuvette, ca 1 kg.

groft salt

Rids fedtet på oversiden af culotten i et ternet mønster med en skarp kniv og drys med rigeligt, groft salt. Sidder der sener på undersiden af stegen, kan disse fjernes med en skarp kniv – man kan også lade det være op til den enkelte at skære dem væk, når stegen serveres. Placer culotten/cuvetten i et ildfast fad og sæt den i ovnen ved 225 grader varmluft i 15 minutter. Skru derefter temperaturen ned på 160 gr varmluft og lad culotten stege i yderligere 20-25 minutter – det afhænger lidt af culottens størrelse og hvor rød den ønskes. Tag culotten ud, dæk den til med et stykke stanniol og et viskestykke og lad den trække i ca 15 minutter. Skær culotten i skiver fra den spidse ende. Når “spidsen” er skåret i skiver, vendes stegen en kvart omgang og man skærer resten af stegen i skiver fra “siden”. Hvis man kigger på billedet, så blev stegen vendt 1/4 omgang lige efter at billedet var taget.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)