Efterår er suppevejr og selvom vi kun lige har taget hul på september og reelt stadig befinder os midt i sensommeren – i hvert fald efter min opfattelse – så er der rigtig mange skønne sensommergrønsager, som er i sæson netop nu, hvilket giver muligheder for lækre sensommersupper. En aften for nylig, hvor det stort set havde regnet hele dagen og skyerne hang tungt ned over skoven og søen og duften af efterår fyldte luften, lavede jeg eksempelvis denne her skønne majssuppe med kartofler og chili til aftensmad.

Majssuppe – eller chowder, som den også kaldes i USA, hvor jeg ofte er stødt på den smukke, gule og cremede suppe – er en fantastisk lækker suppe med en skøn smag af mælk eller fløde og søde majs. Det gør den til en meget populær børnesuppe og hvordan man så ellers vælger at smage sin suppe til, vil jeg lade være op til den enkelte og ungernes smagsløg. Man kan lave en helt plain suppe på løg, hvidløg, forårsløg, kartofler, majs og bouillon, som blendes og smages til med lidt mælk/fløde, salt og peber, eller man kan gøre som mig og tilføje lidt frisk chili og hvidvin og smage til med masser af citronsaft.

Jeg synes, at chilien tilføjer lidt kant og giver suppen et lækkert “bid”, selvom den bestemt ikke bliver stærk, men blot bidrager med en let varme, men bryder man sig ikke om chili, så udelader man det selvfølgelig bare. Hvidvin giver et skud syre til den let søde suppe og jeg kan berolige med, at alkoholen fordamper, når suppen koger. Man kan derfor sagtens servere suppen for børn og andre som ikke drikker alkohol, men vinen kan også udelades og i stedet erstattes af lidt ekstra bouillon. Det kan så til gengæld være en god ide at bruge lidt ekstra citron, når suppen til sidst smages til.

Jeg bruger friske majskolber på denne her tid af året, hvor de er i sæson, men suppen kan også sagtens laves om vinteren og om foråret, hvor man i stedet kan bruge majskerner fra frost. Vi spiste suppen med tynde ringe af forårsløg og lidt friske majskerner på toppen, hvilket bidrager med både knas og friskhed til suppen, men lidt saltede og sprødstegte bacontern vil bestemt også være godt til den majs-søde suppe. Et ganske lille drys chili på toppen fuldender smagen – jeg bruger Chili Explosion fra Santa Maria, som har bid, uden at det bliver alt for stærkt.

Cremet majssuppe med kartofler og chili.

4 store portioner

1 spsk olie

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, hakket

3-4 stængler forårsløg, skåret i skiver – kan erstattes af en lille porre

1 stor kartoffel, skrællet og skåret i mindre tern

1 frisk rød chili, renset for kerner og skåret i mindre stykker – kan udelades eller erstattes af ½-1 tsk chilipulver

korn af 3 majskolber eller ca 400 gr frosne majskerner

7 dl grønsagsbouillon – evt. vand + bouillonterning

1 dl hvidvin – kan erstattes af ekstra bouillon

1-1½ dl madlavningsfløde, piskefløde eller mælk

citronsaft

salt og peber

Varm olien op i en gryde og svits løg, hvidløg og forårsløg heri. Gem evt. lidt af den grønne top fra forårsløgene til pynt. Tilsæt kartoffeltern, frisk chili og majskerner og sauter et par minutter. Hæld bouillon og hvidvin i gryden og bring gryden i kog under låg. Lad suppen simre i ca 15 minutter og blend den glat med en stavblender eller i en almindelig blender. Tilsæt fløde eller mælk og smag suppen til med citronsaft, salt og peber. Server evt suppen med forårsløg, majskerner og måske et drys chili.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)