For nyligt stødte jeg på en “tvebakkekage” i en gruppe på facebook. Og straks kom jeg i tanker om en kage med tvebakker, som min farmor jævnligt bagte. Hun kaldte den godt nok for en makronkage, men jeg er temmelig sikker på, at der er tale om nogenlunde samme slags kage. Og da først tanken var plantet i mit hovedet, kunne jeg ikke slippe den igen. Jeg var da nødt til at prøve at bage en makronkage (tvebakkekage). Min farmors opskrift blev derfor fundet frem fundet frem og i dag fik jeg bagt den skønne kage. Og jeg kan garantere, at den på ingen både skuffede. Mums hvor var den lækker.

Se også – Makronsnitter med marcipan I Makronmuffins med chokolade I Rabarbertrifli med makroner

Makronkage med tvebakker og hindbær.

Jeg har stort set fulgt min farmors opskrift. Og den består i grove træk af en lys kagedej, som lægges i lag med en marengmasse iblandet knuste tvebakker Der er selvfølgelig et par ting, som har ændret sig i tidens løb. For eksempel bager jeg kun med smør, hvorimod farmors opskrift er med margarine. Derudover har jeg tilføjet vanilje og en god hindbærmarmelade, hvilket bestemt ikke gør makronkagen ringere.

Knuste tvebakker og mandelessens har jeg dog holdt fast ved. Det er jo kombinationen af disse to – altså tvebakker og mandelessens – som giver den karakteristiske smag af makroner til kagen. Også selvom den ikke indeholder en eneste makron. Og selvom jeg aldrig har prøvet at lave noget som helst med mandelessens/mandelaroma før, så gav jeg også det en chance.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 10 stemmer

Makronkage/tvebakkekage

Samlet tid50 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 100 gr blødt smør
 • 50 gr sukker
 • 3 æggeblommer
 • 2 tsk mandelessens/mandelaroma
 • 175 gr hvedemel
 • ½ tsk vanillepulver
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 nip salt
 • 1,25 dl mælk

Marengsmasse

 • 3 æggehvider
 • 100 gr sukker
 • 75 gr flormelis
 • 10 tvebakker (knuste)
 • 2 tsk mandelessens/mandelaroma
 • 6 spsk hindbærmarmelade

Fremgangsmåde

 • Pisk smør og sukker hvidt og skummende.
 • Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk godt imellem hver blomme, så dejen bliver let og luftig.
 • Rør mandelessens i dejen.
 • Bland hvedemel, vanille, bagepulver og salt og rør det i dejen skiftevis med mælken.
 • Pisk æggehviderne helt stive og vend sukker og flormelis i de stiftpiskede hvider. Pisk herefter til en sej marengs.
 • Vend knuste tvebakker og mandelessens i marengsen.
 • For en springform (ca 22-24 cm i diameter) eller et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) med bagepapir og fordel halvdelen af kagedejen i bunden.
 • Hæld halvdelen af marengsmassen ovenpå kagedejen og herefter den anden halvdel af kagedejen.
 • Fordel et tyndt lag hindbærmarmelade på kagedejen og slut af med det sidste marengs.
 • Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i 30-35 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
 • Lad kagen køle lidt af, inden den løftes op af formen og køles helt af på bageristen.

Tips til variationer.

Kagen kan selvfølgelig laves med eller uden hindbærmarmelade, alt efter hvad man foretrækker. Jeg er personligt vild med marmeladen, som giver et syrligt modspil til den søde kage. I øvrigt trækker den smagen hen i retning af en lækker makronsnitte eller bedstefars skæg kagen. Men som sagt kan den sagtens udelades. Man kan også erstatte hindbærmarmelade med æblemos eller måske appelsinmarmelade, hvis man bryder sig om den skønne og let bitre, orange marmelade.

I skrivende stund har jeg væbnet mig med tålmodighed i ikke mindre end halvanden time uden at have smagt et eneste, lillebitte stykke af kagen. Jeg har nemlig ventet på, at den skulle blive helt kold. Men nu er den ved at være der, så om lidt vil jeg sætte vand over til en kop eftermiddagskaffe og ringe til mine forældre og høre, om de ikke kommer ned til en kop kaffe og et stykke friskbagt makronkage. Er helt sikker på, at det nok skal blive taget godt imod. Og så er er det jo bare noget af det hyggeligste med sådan en omgang spontan kaffe-slabberas midt på ugen.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)