Når man, som jeg, er mere end almindeligt interesseret i mad, så er man selvfølgelig altid på jagt efter ny inspiration, tips og gode ideer. For nyligt stødte jeg således på en såkaldt “tvebakkekage” i en af de madgrupper, som jeg følger på facebook, og straks kom jeg i tanker om en kage, som min farmor jævnligt bagte, da jeg var lille. Hun kaldte den godt nok for en makronkage – og det på trods af, at opskriften aldrig har set skyggen af en makron, men da først tanken var plantet i mit hovedet, kunne jeg ikke slippe den igen. Derfor blev min famors opskrift fundet frem fra gemmerne og i dag er der så blevet bagt makronkage/tvebakkekage og jeg kan kun sige, at resultatet absolut ikke på nogen måde skuffede.

Jeg har stort set fulgt min farmors opskrift, som i grove træk består af en lys kagedej, som lægges i lag med en marengmasse iblandet knuste tvebakker Der er selvfølgelig et par ting, som har ændret sig i tidens løb – for eksempel bager jeg kun med smør, hvorimod farmors opskrift foreskriver margarine. Derudover har jeg tilføjet vanille og en god hindbærmarmelade, hvilket bestemt ikke har gjort makronkagen ringere. Knuste tvebakker og mandelessens har jeg dog holdt fast ved – jeg går ud fra, at det er kombinationen af netop disse to – altså tvebakker og mandelessens – som har givet navn til kagen, selvom den ikke indeholder en eneste makron, så selvom jeg aldrig har prøvet at lave noget med mandelessens før, gav jeg det alligevel en chance.

Kagen kan selvfølgelig laves med eller uden hindbærmarmelade, alt efter hvad man foretrækker – jeg er vild med marmeladen, som giver et syrligt modspil til den søde kage og i øvrigt trækker smagen hen i retning af en lækker makronsnitte eller bedstefars skæg kagen, men som sagt kan den sagtens udelades. Man kan også erstatte hindbærmarmeladen med æblemos eller måske appelsinmarmelade, hvis man bryder sig om den skønne og let bitre, orange marmelade.

I skrivende stund har jeg væbnet mig med tålmodighed i ikke mindre end halvanden time uden at have smagt mere end et enkelt lillebitte stykke af kagen, imens jeg har ventet på, at den skulle blive helt kold. Men nu er den ved at være der, så om lidt vil jeg sætte vand over til en kop eftermiddagskaffe og ringe til mine forældre og høre, om de ikke kommer ned til en kop kaffe og et stykke friskbagt makronkage. Er helt sikker på, at det nok skal blive taget godt imod og så er er det jo bare noget af det hyggeligste med sådan en omgang spontan kaffe-slabberas midt på ugen.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Makronkage/tvebakkekage

Samlet tid50 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 100 gr blødt smør
 • 50 gr sukker
 • 3 æggeblommer
 • 2 tsk mandelessens
 • 175 gr hvedemel
 • ½ tsk vanillepulver
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 nip salt
 • 1,25 dl mælk

Marengs.

 • 3 æggehvider
 • 100 gr sukker
 • 75 gr flormelis
 • 10 tvebakker (knuste)
 • 2 tsk mandelessens
 • 6 spsk god hindbærmarmelade

Fremgangsmåde

 • Pisk smør og sukker hvidt og skummende.
 • Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk godt imellem hver blomme, så dejen bliver let og luftig.
 • Rør mandelessens i dejen.
 • Bland hvedemel, vanille, bagepulver og salt og rør det i dejen skiftevis med mælken.
 • Pisk æggehviderne helt stive og vend sukker og flormelis i de stiftpiskede hvider. Pisk herefter til en sej marengs.
 • Vend knuste tvebakker og mandelessens i marengsen.
 • For en springform (ca 22-24 cm i diameter) eller et ildfast fad (ca 20 x 25 cm) med bagepapir og fordel halvdelen af kagedejen i bunden.
 • Hæld halvdelen af marengsmassen ovenpå kagedejen og herefter den anden halvdel af kagedejen.
 • Fordel et tyndt lag hindbærmarmelade på kagedejen og slut af med det sidste marengs.
 • Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i 30-35 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
 • Lad kagen køle lidt af, inden den løftes op af formen og køles helt af på bageristen.

Noter

Kagen er ikke fryseegnet, da marengstoppen vil gå i stykker. Den er mest sprød på toppen samme dag, som den er bagt, men kan sagtens holde sig et par dage efterfølgende.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)