Lækre hvidvinsdampede blåmuslinger, serveret i en skøn hvidvins-flødesauce med sprøde pommes frites og lækker hvidløgsmayo til at dyppe i. Er man, som vi er det herhjemme, vild med muslinger, så er der ingen tvivl om, at det er en menu, som for alvor kan bringe smilene frem og her i huset står der jævnligt moules frites på menuen. Faktisk er blåmuslinger næsten en form for festmad for os – der er i hvert fald tale om mad, som vi spiser, når vi har god tid og rigtigt vil hygge os, fx i weekenderne, og når først duften af hvidvin og hvidløg breder sig i hele huset, så løber tankerne altså hurtigt tilbage til skønne sommerferier i Frankrig.

På restauranter – og i Frankrig – får man som regel serveret moules frites med sprøde og gyldne fritter direkte fra frituren, men herhjemme laver jeg stort set altid pommes frites i ovnen, og jeg synes faktisk, at de bliver lige så gode. Ikke mindst fordi der er masser af kartoffelsmag i en ovnstegt kartoffel. En hvidløgsmayo kan man købe færdig, men det er næsten lige så nemt at lave sin egen ved at presse 1-2 fed hvidløg i 2 dl mayonnaise – jeg laver gerne hjemmelavet mayonnaise efter denne her opskrift, som jeg vil vove at påstå, er verdens nemmest, men man kan også bruge mayonnaise fra supermarkedet – jeg anbefaler dog, at man køber en god mayonnaise, for der kan godt være stor smagsforskel.

Er man ikke i humør til pommes frites, så kan man for øvrigt sagtens nøjes med at servere lækkert brød til muslingerne – evt. stadig med hvidløgsmayo, som man kan dyppe brødet i, men det smager også skønt at bruge brødet til at suge den gode hvidvins-flødesauce op med. Og når man nu er i gang med at koge muslinger, så kan man lige så godt bruge sin største gryde og lave en rigtig stor portion. Der er nemlig en virkelig lækkerbisken i vente – i form af disse her gratinerede blåmuslinger med hvidløg, hvis man skulle være så heldig at stå med rester dagen efter.

Moules frites (blåmuslinger med pommes frites). 

2 pers.

1-1½ dk blåmuslinger – jeg bruger gerne linemuslinger, som ikke kræver den store rengøring

2-4 bagekartofler

olie til stegning

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, finthakket

2 gulerødder, skrællede og hakkede

1 porre, skåret i tynde ringe

evt. et par stilke frisk timian – kan udelades

3 dl hvidvin – ikke for sød

1-2 dl piskefløde

salt og peber

friskhakket persille

Skyl muslingerne godt under rindende vand og gå hver enkelt musling efter. Fjern evt. “skæg” og kontroller, at muslingerne er lukkede. Er muslingen ikke lukket, så bank den ned i bordpladen. Er den stadig ikke lukket i efter 1 minuts tid, så er muslingen død og skal kasseres.

Skrub kartoflerne og skær dem i tykke både. Kom dem i en frysepose, hæld lidt olie og salt ved og ryst posen godt, så olie og salt fordeles på kartoflerne. Bred kartoflerne ud i et enkelt lad på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter, til de er gyldne og sprøde. Drys evt. med lidt ekstra salt og server fritterne med aioli/hvidløgsmayo til de dampede muslinger.

Varm lidt olie op i en stor gryde og sauter løg, hvidløg, gulerødder, porre og evt. timian i et par minutter. Tilsæt muslingerne, hæld hvidvin ved, rør rundt og læg låg på gryden. Lad muslingerne dampe i 4-5 minutter, til de har åbnet sig. Tag muslingerne op med en hulske og læg dem i en skål. Hæld fløde i fonden og lad den koge igennem et par minutter, til den tykner let. Smag til med salt og peber og hæld saucen over muslingerne i skålen. Drys med rigeligt, friskhakket persille og server med ovnfritterne og måske lidt brød til at suge den gode sauce op med.

Note. Husk at de muslinger, som ikke har åbnet sig, efter de er dampet, også skal kasseres. Der vil altid være et vist svind, når man spiser muslinger, så sørg for at købe lidt ekstra.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)