For nylig fik vi en lækker, rosastegt kalveculotte til aftensmad og da vi selvfølgelig ikke kunne spise det hele på én gang, skulle der trylles lidt med resterne. Jeg kunne ikke nænne at bruge det lækre kød til en omgang biksemad, så i stedet var der muligheder som steak salad, sandwiches og diverse wokretter med lynstegt oksekød og grønsager oppe at vende. I sidste ende blev det dog til, at strimlerne kom i en lækker fløde-tomatsauce med løg, hvidløg og peberfrugt, som blev vendt sammen med friskkogt pasta – en ret som vel i bund og grund godt kan sammenlignes lidt med den pasta med oksefilet i fløde-tomatsauce, som man kan få på en del italienske restauranter?

Nu var det som sagt en stegt kalveculotte, som jeg havde at gøre godt med i denne omgang, så den blev skåret i tynde strimler, som blev svitset i gryden sammen med løg og hvidløg. Normalt laver jeg egentlig retten med oksekødsstrimler og kødet behøver absolut ikke at være tilberedt inden brug –  man kan bruge alle mulige former for oksekød i strimler, som blot lige skal lynsteges i gryden, fx et par små bøffer eller måske en endeskive eller lidt “afskær”, hvis man har skåret lækre, røde bøffer ud af et helt stykke kød. Almindelige “wokstrimler” er også helt perfekte og selvfølgelig kan oksekødet udskiftes med både kylling, kalkun og svinekød i strimler eller tern. Man kan også helt udelade kød og i stedet laver en lækker vegetarpasta med cremet fløde-tomatsauce, men så ville jeg nok tilsætte lidt ekstra grønsager til saucen.

Jeg rører næsten altid en smule hvedemel i gryden, når jeg laver saucer a la denne her. Det er verdens nemmeste måde at jævne en ret på og så slipper man for at stå og piske en meljævning eller maizena i gryden til sidst. Det er dog ikke et must, at saucen jævnes og hvis man ikke har noget imod, at den er lidt flydende, så kan man bare udelade hvedemelet i opskriften, men jeg kan nu meget godt lide, at saucen ligesom “samler sig” om pastaen. Man kan for øvrigt bruge en pakke flødeost/friskost – enten naturel eller med smag af krydderurter, chili eller soltørrede tomater til saucen i stedet for fløde. Og er man til blåskimmelost, så smager det forrygende at smelte lidt gorgonzola, eller anden god og cremet blåskimmelost i saucen som ekstra smagsgiver, inden den blandes med pastaen.

Pasta med oksekød i fløde-tomatsauce.

3-4 pers.

1 spsk olie

2 fed hvidløg, hakkede

1 løg, hakket

1 peberfrugt, skåret i små tern

300-400 gr mørt oksekød i tynde strimler – råt eller tilberedt

2 spsk hvedemel

2 tsk paprika

1 tsk tørret basilikum eller oregano

½ tsk chilipulver – eller efter smag og styrke

1 lille dåse tomatkoncentrat

1 ds hakkede tomater

1½ dl fløde – madlavningsfløde eller piskefløde. Kan erstattes af 1 pk. flødeost

2 dl mælk

1 nip sukker – kan udelades

salt og peber

250-300 gr pastaskruer eller penne

Kom olien i en gryde og svits hvidløg og løg heri. Tilsæt peberfrugt og sauter. Hæld oksekødet i gryden – er kødet råt skal det brunes af. Kom hvedemel, paprika, basilikum, chili og tomatkoncentrat i gryden og rør godt rundt. Tilsæt hakkede tomater, fløde og mælk, rør rundt og bring gryden i kog. Lad retten koge et par minutter, så den tykner let. Smag til med sukker, salt og peber. Sukkeret kan udelades, men sukker er ofte godt at tilsætte til retter med tomat, da det hjælper med at fremhæve tomatsmagen. Kog pastaen efter anvisning på pakken, lad den afdryppe og bland den i fløde-tomatsaucen. Server evt med revet ost og friskhakket basililum på toppen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)