Stuvet spidskål. En rigtig dansk – og måske lidt glemt – klassiker og så er det faktisk også rigtig sommermad til forskel fra eksempelvis stuvet hvidkål, som er tungere og derfor egner sig bedre til kølige efterårs- og vinterdage. I hvert fald efter min mening.

Jeg har egentlig aldrig gjort det så meget i stuvet kål – eller stuvet mad i det hele taget, måske lige bortset fra stuvede grønærter og gulerødder, som vi får med jævne mellemrum, blandt andet til karbonader og også gerne som fyld i tarteletter med lidt god skinke eller hamburgerryg i tern på toppen. Men det er vist ikke helt løgn, når jeg antager at både stuvet hvidkål og stuvet spidskål er en smule glemt – ikke mindst blandt den yngre generation – og det er faktisk synd, for dels så er det ret nemt at lave og holder man sig indenfor sæsonen, så er både spidskål og hvidkål faktisk også ret billig mad, men derudover så smager det også fantastisk godt. Ikke mindst spidskål vil jeg anbefale, at man giver en chance, hvis man ellers ikke er så meget til kål.

Der er ret meget mad i både et hvidkålshoved og et spidskål – i hvert fald hvis man finder et stort spidskål. Er man 2-3 personer i husstanden, skal der formentlig ikke bruges mere end ½ kålhoved til en portion stuvet spidskål eller hvidkål og derfor anbefaler jeg, at man på forhånd har en plan klar, så den anden halvdel af kålhovedet ikke blot ligger tilbage i grønsagsskuffen, indtil det til sidst smides ud. Det kunne eksempelvis være, at man laver en portion hjemmelavet coleslaw eller en gang spicy oksekød med kål til aftensmad – enten denne her med hvidkål og spidskommen eller denne her med spidskål og karry. Begge dele fungerer også perfekt som fyld i tortillas, madpandekager eller hjemmelavede forårsruller.

Jeg servede den stuvede spidskål med kogte kartofler og helt almindelige frikadeller – præcis som min mor altid har serveret det, men andre former for kød vil bestemt også kunne bruges, fx medister eller stegt flæsk. Dog tror jeg, at det er bedst, hvis man holder sig til svinekød eller måske fisk – det er som om, at hvid opbagt sauce og oksekød ikke rigtigt passer sammen, medmindre der er tale om en hjemmelavet lasagne med bechamelsauce selvfølgelig, men det synes jeg er lidt noget andet.

Stuvet spidskål. 

2-3 pers.

½ stort eller 1 lille spidskål

25 gr smør

2-3 spsk hvedemel

3 dl mælk

2 dl kogevand fra spidskålet

stødt muskat – kan udelades

salt og (hvid) peber

evt. frisk persille til servering

Skær kålen i kvarte og skær stokken væk. Skær herefter kålen i mellemfine strimler. Hæld kålen i et dørslag og skyl den godt, så evt. rester af sand og jord fjernes. Bring en gryde letsaltet vand i kog – når gryden koger kommes kålen i og blancheres i 3-4 minutter, til den er lige netop mør. Tag 2 dl af kogevandet fra til saucen og hæld så kålen tilbage i dørslaget og lad den afdryppe godt. Fjern evt. kålrester fra bunden af gryden og sæt den tilbage på komfuret. Smelt smørret i gryden og tilsæt melet. Hæld mælk og kogevand i gryden og pisk godt, så evt. klumper piskes ud. Bring gryden i kog så saucen tykner og lad den koge igennem i et par minutter, så melsmagen forsvinder. Smag til med stødt muskat, salt og peber. Vend kålen i gryden og rør godt rundt, så saucen fordeles. Smag til igen og server med persilledrys, kogte kartofler og frikadeller, medisterpølse eller lignende.

Note. Man kan bruge hvidkål i stedet for spidskål – stuvet hvidkål er et rigtig efterårs- og vinterhit.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)