Jeg kan bestemt ikke påstå, at denne omgang hører til blandt de mest fotogene retter, som jeg har lavet. Til gengæld så er der ingen tvivl om, at disse her baconruller, som tilberedes i ovnen på et leje af flødekartofler og porrer, hører til blandt de lækreste retter, som vi længe har fået til aftensmad og er det i grunden ikke ofte sådan med særligt efterårs- og vintermad, at det sjældent er specielt smukt, men hvad det ikke har i udseende, har det så til gengæld mere end rigeligt i velsmag og comford feeling?

Baconrullerne blev kreeret en søndag i oktober med udgangspunkt i en pakke hakket svinekød, som jeg egentlig havde forestillet mig at lave frikadeller af, og en ubændig trang til flødekartofler. Kombinationen lå lige til højrebenet og så var det hele oven i købet både nemt og hurtigt at tilberede, hvilket bestemt ikke gjorde noget, da vi netop var hjemvendt fra en lang gåtur i skoven med Villy og poser fulde af smukke kastanjer, agern og bog til brug i de udendørs dekorationer. Det blev til “mad i fad” og jeg tror, at jeg brugte omkring 30 minutter fra start, til jeg satte fadet i ovnen, hvilket inkluderede at røre frikadellefars, forme ruller med bacon, skrubbe og skære kartofler i skiver, skære porrer i skiver, svitse porrer på panden, blande det hele sammen, hælde fløde i fadet og placere rullerne på toppen.

Jeg skræller stort set aldrig kartoflerne, når jeg laver flødekartofler men skrubber dem bare og så er de klar til brug. Nemt og bekvemt. Frikadellefarsen kan for øvrigt røres sammen i forvejen, fx om formiddagen og stå klar i køleskabet og det samme kan de formede ruller. Ligesådan kan man klargøre kartoflerne og skære dem i skiver, men lad være med at placere dem i fadet, før det skal sættes i ovnen. Kartofler som er skrællede, skiveskårne eller lignende, skal være 100 % dækket af vand, indtil de skal tilberedes – ellers får de brune/grå pletter ligesom æbler, pærer og bananer.

Fadet passede sig selv i ovnen i en god times tid, til baconrullerne var gennemstegte og sprøde og kartoflerne møre. Imens fik vi hurtigt ryddet køkkenet, dækket bord og tændt et par stearinlys og så var det ellers tid til rygende varm og lækker aftensmad. Perfekt søndagsmad og uden tvivl en ny favorit, når det kommer til efterårs- og vinterretter og ikke mindst “mad i fad”, som jeg er kæmpefan af – det er bare så hyggeligt.

Baconruller på porre-kartoffelbund

Samlet tid1 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gr hakket svinekød
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • ½ dl mælk
 • 3 spsk hvedemel
 • 1 pk bacon i skiver
 • 1 kg kartofler
 • 1 porre
 • 1 spsk olie
 • 4 dl fløde (madlavnings- eller piskefløde)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Rør svinekød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber sammen til en klassisk frikadellefars. 
  Halver baconskiverne på midten og læg 2 halve stykker bacon side om side, så de danner en lille firkant. Tag 1/8 af farsen og form den til et lille aflangt farsbrød, evt ved hjælp af en spiseske. Læg farsen på baconfirkanten, fold baconstykkerne op omkring farsen og læg herefter rullen med sammenføjningen nedad. Fortsæt til al fars/bacon er brugt - der skal bruges 1 skv bacon pr. rulle og der skulle gerne blive 7-8 stykker.
  Skrub eller skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og kom dem i et stort, ildfast fad. Skyl porren og skær den i tynde ringe. Sauter porreringene i lidt olie på en varm pande i et par minutter, så de smider vandet og falder sammen. Hæld derefter porrer i fadet sammen med kartoflerne. Drys med salt og peber og hæld fløde ved. Placer baconrullerne på toppen og sæt fadet i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time, til baconrullerne er færdige og kartoflerne møre og gyldne.

Noter

Porrer indeholder en del vand og det trænger ud i fløden under tilberedningen. Vil man gerne have en tyk flødesauce, der samler sig omkring kartoflerne, så er det en god ide at svitse porre-ringene på en pande, så lidt af vandet fordamper.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)