En af favoritterne, når vi er i USA, er chicken parmigiana, også kaldet parmesan kylling, som groft sagt består af sprødstegt kylling i en lækker tomatsauce med mozzarellaost på toppen. En rigtig vinderkombination “over there”, hvor chicken parmigiana findes i et væld af varianter og serveres på utallige, lækre måder lige fra tallerkenservering med friskkogt spaghetti ved siden af til fyld i sandwiches og bagels. Jeg er faktisk ikke helt klar over, om retten overhovedet eksisterer i Italien – på trods af det italiensk-klingende navn, men vi er i hvert fald endnu ikke stødt på den. Derfor hælder jeg mest til den teori, at den må være blevet opfundet i USA – evt. af nogle af de mange emmigranter fra Italien – og har fået sit navn pga. det italienske præg, som retten har.

Jeg har ikke tidligere lavet chicken parmigiana og når man tænker på, hvor nemt det er, så er det faktisk lidt noget pjat. Der skal laves en god tomatsauce, steges lidt paneret kylling og koges en portion pasta, men så er vi også ved at være der og resultatet er ualmindelig god og relativ simpel aftensmad, som oven i købet er dejlig børnevenlig. Der er jo, ret beset, tale om kæmpe kyllingenuggets og hvis tomatsaucen giver problemer i børnehøjde, så kan man jo bare lade være med at komme ungernes kylling i saucen og nøjes med at servere den med pasta.

Og apropos tomatsauce, så koger jeg gerne en god sauce på hakkede tomater, løg, hvidløg og lidt krydderier eller friske krydderurter og engang imellem ryger der også en sjat rødvin i gryden, hvis jeg lige har en slat stående. På den måde bliver saucen præcis, som jeg gerne vil have den, men har man småtravlt, så sker der jo ikke noget ved at købe et glas god tomatsauce og varme den op i en gryde. Man kan også koge en kæmpe portion hjemmelavet tomatsauce engang imellem og fordele i fryseposer i passende portioner, når den er afkølet. Så er der hjemmelavet tomatsauce klar i fryseren til hhv pasta, bolognaise, lasagne, pizza og chicken parmigiana og dermed er der blot tilbage at stege kylling og koge pasta.

Vi spiste kyllingen med et par hjemmelavede hvidløgsbrød og grillede grønsager – skiver af squash, aubergine og peberfrugter, som først var vendt i lidt olie og krydderier og efterfølgende grillet i ovnen, da den alligevel var tændt. Perfekt aftensmad og temmelig mættende, så der var også til frokost dagen efter til os begge. Dejligt.

Chicken parmigiana.

2-3 pers.

1 spsk olie

2 fed hvidløg, finthakkede

1 løg, hakket

1 lille dåse tomatkoncentrat

1 ds hakkede tomater

1-2 dl vand

2 tsk tørret basilikum eller oregano eller efter smag

1-2 tsk sukker

salt og peber

2 stk kyllingebryst uden skind

1 dl rasp

2 tsk tørret basilikum eller oregano

2 spsk revet parmesanost

olie til stegning

1 kugle frisk mozzarella

friskhakket persille til pynt

Varm olien op i en gryde og sauter hvidløg og løg heri. Tilsæt tomatkoncentrat og hakkede tomater, vand, basilikum eller oregano og bring gryden i kog. Lad saucen simre i 10-15 minutter og blend den evt. glat med en stavblender. Smag til med sukker, salt og peber og lad saucen simre videre ved svag varme, indtil den skal bruges.

Del hvert kyllingebryst i 2-3 stykker og bank stykkerne let flade med håndroden. Bland rasp, basilikum eller oregano og revet parmesan i en tallerken og vend kyllingestykkerne i blandingen. Kniber det med at få raspen til at sidde fast på kyllingen, kan man dyppe i lidt mælk først, men det synes jeg ikke er nødvendigt. Varm olie op i en pande og steg kyllingestykkerne til de er gyldentbrune og gennemstegte. Lad dem afdryppe på et stykke køkkenrulle.

Kom tomatsaucen i et ildfast fad. Placer kyllingestykkerne i saucen og fordel lidt frisk mozzarella på toppen af hvert kyllingestykke. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 10-15 minutter, til mozzarellaen er smeltet. Drys med friskhakket persille og server med kogt spaghetti og evt. hvidløgsbrød og grønt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)