Fransk løgsuppe med ostebrød…

10 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter, Suppe, Vegetar
Gå direkte til opskriften

I sidste uge, hvor vi havde et par rigtig kolde, våde og blæsende efterårsdage, lavede jeg en aften fransk løgsuppe med ostebrød til forret og hold nu op, hvor smagte det bare helt fantastisk. Fransk løgsuppe er i sandhed en af de der supper, som kan give varmen i hele kroppen på en råkold vinteraften og så er der bare noget helt forrygende ved at sidde og skære store lunser af det ostegratinerede og suppedryppende brød med skeen – totalt comfort food.

Fransk løgsuppe er bestemt ikke en nyhed for mig, men det hører til blandt de retter, som jeg laver i en periode, hvorefter de ligesom glider ud i glemslen, indtil jeg igen kommer i tanker om dem og får dem skrevet på repertoiret. Og når man så sidder der med skålen og får den første skefuld i munden, så kan jeg slet ikke forstå, at der er gået flere år, siden vi sidst nød sådan en portion.

En fransk løgsuppe er uhyre simpel at lave og kræver kun ganske få ingredienser – heriblandt hvidvin, hvis man spørger mig og også lidt cognac, hvis man følger langt de fleste opskrifter, men jeg udelader nu gerne cognac. Hvidvin kan faktisk også udelades, men så kan det være en god idé i stedet at smage til med lidt citronsaft eller hvidvinseddike for lige at give suppen et skud syre.

En rigtig god fransk løgsuppe kræver desuden tid, for det er den langsomme karamellisering af løgene, som er med til at give smag og sødme til suppen. Derfor skal løgene sauteres ved svag varme i mindst 20-30 minutter, inden man hælder hvidvin og fond på, men det er jo ikke sådan, at man skal stå og holde øje med gryden i mellemtiden. Det er rigeligt, hvis man bare husker at røre rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast i bunden af gryden og så vil jeg lade det være op til den enkelte selv at afgøre, hvor brune og karamelliserede løgene skal være.

Man kan sagtens spise en fransk løgsuppe “au naturel” men jeg serverer den altid med ostebrød på toppen, som gratineres i ovnen sammen med suppen og dermed suger smag, saft og kraft til sig. Efter min mening, så er det de der smeltende ostebrød, som svømmer rundt i suppen, der lige løfter en fransk løgsuppe fra at være god til at blive helt eminent. Man skærer et stykke af brødet med skeen og får således både suppe, karamelliserede løg, brød og smeltet ost i én forrygende lækker mundfuld og så bliver det altså ikke bedre – især ikke, hvis den smeltede ost laver lange tråde.

Jeg bruger gerne emmentaler, parmesan eller cheddar, når jeg laver fransk løgsuppe – traditionelt bruger man gruyere, men det kan være lidt svært at få fat i, hvis ikke man bor i en større by eller kender til en rigtig god ostemand og så må man nøjes med en anden, god ost, som smager af lidt. Er man ikke til oste med smag, eller har man bare problemer med at få fat i dem, så kan en helt almindelig revet mozzarella også sagtens bruges.

5 fra 7 stemmer

Fransk løgsuppe

Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 25 gr smør
 • 2 spsk olie
 • 800 gr løg
 • 2 fed hvidløg (finthakkede)
 • 5 laurbærblade
 • 2 kviste frisk timian (eller 2 tsk tørret timian)
 • 2 dl hvidvin (kan udelades)
 • 1,2 liter hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
 • 1 flute
 • 100 gr revet ost (fx emmentaler, parmesan el. cheddar)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm smør og olie op i en stor gryde.
 • Skræl løgene, halver dem på langs og skær dem efterfølgende i tynde skriver.
 • Kom løg, hvidløg, laurbærblade og timian i gryden og sauter dem i fedtstoffet, uden at de tager farve. Skru ned for varmen og lad løgene stege i minimum 20-30 minutter, så de bliver lysebrune og karamelliserer. Giv løgene tid, da det er denne proces, som giver den gode smag. Rør rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast.
 • Når løgene er lysebrune tilsættes evt. hvidvin, som koger ind til det er næsten væk. Hæld hønsebouillon i gryden, læg låg på og lad suppen snurre i ca 20 minutter.
 • Smag til med salt og peber og fordel den varme suppe i 4 ildfaste portionsskåle.
 • Læg 2-3 skiver flute ovenpå suppen og drys med revet ost. Stil herefter skålene i ovnen og gratiner brødene ved 225-250 C° (varmluft) i ca 10 minutter, til osten er smelter.
 • Drys med lidt timian på toppen og server suppen straks. Pas på – den er rygende varm.
I Frankrig bruges ofte gruyereost til gratineringen, men den er ikke altid lige nem at skaffe herhjemme. Man kan derfor bruge en anden god ost med lidt smag, fx revet emmentaler, cheddar eller parmesanost og endelig kan en helt almindelig revet mozzarellaost også godt gøre det. I stedet for at komme brødene i suppen, kan man gratinere de små ostebrød for sig selv i ovnen og blot servere dem ved siden af.
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kirsten H
3 år siden

Tak for denne skønne løgsupper. Vejret var også lige til det i dag. Regn og storm.

Janne
2 år siden

Skal laver laurbærbladene ikke op og suppen blendes?

Dorte S.
2 år siden

5 stars
Uhhh den er bare vild god – som du skriver, tænkte jeg også på hvorfor der gik så lang tid mellem jeg har lavet suppen sidst og idag ❤️

Bendte Rasmssen
7 måneder siden

Den opskrift MÅ jeg altså prøve, elsker suppe. Jeg er meget meget glad for dine opskrifter, de er så inspirerende og lækre.

ole regn larsen
7 måneder siden

Dejlig opskrift – som du selv siger – en af ejendommelig grund overset perle – fik den engang på Christianias julemarked for 30 år siden – siden har jeg med skiftende held forsøgt at ramme nøjagtigt samme smag – men grundopbyggelsen jeg anvender er stort set den samme som din –

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)