Lige om lidt banker efterårsferien på døren og hvad er mere hyggeligt end at gå sammen i køkkenet og fremtrylle efterårslækkert bagværk? Herhjemme har jeg taget lidt forskud på efterårshyggen, så i går eftermiddags bagte jeg en portion lækre æbleboller med kanel, som vi spiste med smør og ost til en kop te, da vi havde været ude og gå en lang tur i skoven.

Dejen er af den gode og nemme slags, som blot skal røres sammen i en skål og hæves, inden den sættes på bagepladen med en våd ske. Og så blev det oven i købet timet sådan, at dejen kunne stå til hævning, imens vi gik tur, så da vi kom hjem var det bare at sætte bollerne på pladen og bage dem og så var der lækre og lune boller. At dejen så også indeholder både revet æble og kanel, som fylder hele huset med efterårsduft, gør jo bare det hele endnu bedre.

Jeg havde en rest valnødder liggende, som var blevet til overs, fra jeg bagte denne her skønne mælkechokoladebrownie med valnødder. Dem hakkede jeg og kom i dejen, men man kan sagtens bruge andre slags nødder eller kerner fx hasselnødder, hakkede mandler eller græskarkerner. Desuden tilsatte jeg en smule groft mel i form af lidt fuldkornshvedemel – også det kan udskiftes med andre grove meltyper som fx grahamsmel eller speltmel, eller man kan lave dejen med 100 % hvedemel.

Vi smagte for øvrigt på min hjemmelavede vindruegelé til bollerne og den var forrygende lækker – ikke mindst ovenpå osten var den et hit, for ost og vindruer er jo som bekendt et super godt match. Jeg lover, at opskriften nok skal ramme bloggen en af de nærmeste dage.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Æbleboller med kanel

Hæve- og bagetid1 t 50 min
Samlet tid2 t 5 min
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
 • 1 spsk sukker
 • tsk groft salt
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 stort æble (groftrevet eller skåret i små tern)
 • 75 gr grofthakkede nødder/mandler
 • 150 gr fuldkornshvedemel (andre grove meltyper kan også bruges)
 • 300 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet op i en skål og opløs gæren heri. 
 • Tilsæt yoghurt naturel, sukker, salt, kanel, revet æble, hakkede nødder/mandler og fuldkornshvedemel til blandingen. 
 • Rør hvedemel i dejen lidt ad gangen, indtil den er som en tyk grød - måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel. Dejen må endelig ikke være for flydende, for så bliver bollerne flade. Er man i tvivl, så prøv at sætte en klat dej på en tallerken - den skal være i stand til at holde formen sådan nogenlunde.  
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Brug en våd spiseske og sæt dejen i 10-12 klatter/boller på en bageplade med bagepapir. Bollerne kan evt. glattes lidt med bagsiden af skeen. 
 • Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter.
 • Bag bollerne ved 200 °C (ikke varmluft) i ca 20 minutter eller til de er gyldne og gennembagte. 
 • Lad bollerne afkøle og server dem lune, evt. med smør, ost og marmelade.

Noter

Bollerne holder sig lækre i flere dage pga æblet, men de kan også fryses. Man kan evt drysse lidt perlesukker og/eller hakkede nødder/mandler på toppen af bollerne, inden de bages.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)