Sarah Bernhardt kager. En skøn kombination af sej makron, luftig chokoladecreme og knasende, sprød chokolade og typisk sådan en kage, som man kan se i bagerens vindue – eller sådan var det i hvert fald engang, for nu synes jeg efterhånden, at det er sjældent, at jeg ser Sarah Bernhardt kager i bagerdisken.

En Sarah Bernhardt er i bund og grund en meget simpel lille kage, som kun indeholder ganske få ingredienser, men den kræver lidt tålmodighed, da cremen både skal toppes op på makronerne og de efterfølgende skal dyppes i smeltet chokolade. Omvendt er det nu også ret hyggeligt at stå og nørkle med at overtrække de små, fine kager og så er det altså bare en kage, som passer perfekt til særlige lejligheder, fx nytårsaften, studenterkørsel, receptioner, bryllupper eller runde fødselsdage, hvor de smukke lækkerbiskner altid gør lykke på buffet’en. Og til sådanne lejligheder vil man jo gerne bruge lidt ekstra tid i køkkenet.

I bagerdisken er kagerne gerne ret store, men jeg foretrækker, at mine Sarah Bernhardt kager er bitte små og lige til at hapse i en enkelt bid – eller måske to. Når man bruger små makroner, bliver kagerne til de lækreste, små petit fours, men foretrækker man “almindelige” Sarah Bernhardt kager, så kan man kigge indenfor hos bageren og høre, om der er mulighed for at købe en pakke store makroner – dem har de faktisk ret mange steder. Alternativt kan man bage sine makroner selv, men jeg må indrømme, at jeg endnu har hjemmelavede makroner til gode.

På en “ægte” Sarah Bernhardt kage er cremen for øvrigt toppet op på bunden – altså den flade side – og kagerne stilles efterfølgende på et fad, hvor de står og “vugger” med den buede side nedad. Hvis det er kriteriet for en ægte Sarah Bernhardt kage, så må mine kager leve med at være en smule uægte, for jeg laver dem konsekvent med den flade side nedad – så ved jeg nemlig, at kagerne står fast, når de skal sættes på fade og serveres.

Denne omgang er lavet med mørk chokoladecreme og efterfølgende dyppet i mørk chokolade. Jeg bruger chokolade med en kakaoprocent på ca 50 %, da jeg ikke bryder mig om alt for mørk chokolade, men man kan sagtens bruge mælkechokolade eller hvid chokolade, både til creme og overtræk. Sarah Bernhardt kager med hvid chokolade er især smukke til bryllupper – måske pyntet med guldstøv eller røde/lyserøde sukkerhjerter og til studenterkørsel, hvor de kan pyntes med hhv røde og blå sukkerhjerter eller frysetørrede hindbær og kandiserede blå violer.

Som nævnt ovenfor, så er det ikke specielt vanskeligt at lave Sarah Bernhardt kager – jeg bruger næsten altid nedenstående opskrift, som er en gammel sag fra Karolines Køkken og den lykkes hver gang. Det eneste, man for alvor skal være opmærksom på, er ikke at piske cremen for hårdt eller for længe, så den skiller og gryner. Cremen skal være let og luftig, men hvis bare man sørger for at bruge laveste hastighed på elmikseren og ellers tager det roligt og holder øje med cremen, så plejer det at gå helt fint.

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Sarah Bernhardt kager

Hviletid6 t
Samlet tid6 t 45 min
Antal: 35 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 2 dl piskefløde
 • 75 gr mørk chokolade (jeg bruger en chokolade med ca 50-55 %)
 • 35-40 små makroner
 • 200 gr mørk chokolade
 • evt. frysetørret hindbær eller sukkervioler til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom fløden i en gryde og kog den op.
 • Tilsæt 75 gr chokolade og smelt den under omrøring i den varme fløde.
 • Når alt chokoladen er smeltet, hældes fløden i en skål. Læg et stykke husholdningsfilm på overfladen af fløden, så der ikke dannes kondens og stil cremen på køl i ca 5 timer eller til dagen efter.
 • Pisk forsigtigt den afkølede creme til let skum med en elmikser. Pas på med at piske for hårdt eller for længe, så cremen gryner og skiller. Omvendt skal der piskes nok til, at cremen kan holde faconen.
 • Kom cremen i en sprøjtepose/frysepose og sprøjt lidt på toppen af hver makron til al cremen er brugt. Glat cremen efter med en kniv, så der dannes en fin top.
 • Sæt kagerne på køl i minimum 1 time, til de er kolde og cremen er let stivnet.
 • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen.
 • Tag de kolde kager ud af køleskabet og overtræk dem én efter én ved at dyppe chokoladetoppen i den smeltede chokolade. Ryst overskydende chokolade af kagerne og vent et par sekunder inden de vendes om – det giver chokoladen tid til lige at “sætte sig” på den kolde creme, så den ikke glider af igen.
 • Sæt kagerne på et stykke bagepapir, pynt evt. med frysetørret hindbær eller kandiserede violer og lad chokoladen tørre.
 • Opbevar kagerne på køl til servering – de kan holde sig i 4-5 dage. De kan desuden fryses.

Noter

Kagerne kan fryses og skal så blot optøs op ca 30 minutter inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)