Åh, hvor jeg altså bare elsker italiensk mad. Italienerne har om nogen fanget det der med “less is more” i madlavningen og uanset hvor få ingredienser der er til rådighed, så skal resultatet nok blive fuldstændigt forrygende, hvilket denne her spaghetti aglio e olio – eller spaghetti med hvidløg og olivenolie – blot er endnu et eksempel på.

Spaghetti aglio e olio (e peperoncino), hvis vi skal have det fulde navn, består udelukkende af al dente kogt spaghetti, som blandes med hvidløg og en smule chili sauteret i lidt god olivenolie. Afslutningsvist tilsættes friskhakket persille og måske et drys friskrevet parmesan ved servering, men det er sådan set det hele. Mere simpelt kan det næppe blive og jeg har været vild med spaghetti aglio e olio, siden jeg smagte det første gang for snart mange år siden.

Som med alle andre simple retter, så er det vigtigt, at der bruges råvarer af en ordentlig kvalitet, når de skal stå så “alene”, som det er tilfældet i denne her opskrift. Man kan ganske enkelt smage hver enkelt ingrediens og det betyder, at det eksempelvis godt kan betale sig at købe en god spaghetti – frisk eller tørret – og en god extra jomfru olivenolie. I originalopskrifterne bruges gerne små, tørrede chilier – peperoncino – men har man ikke lige umiddelbart mulighed for at skaffe sådan nogle, så gør som mig og brug i stedet et nip chiliflager efter smag. Jeg har chiliflagerne stående på glas i vores krydderiskab og de kan holde sig i årevis, så de skal nok blive brugt med tiden.

Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, så serveres spaghetti aglio e olio som en form for hjemmelavet “fast food” i Italien – for uventede (og sultne) gæster, til natmad, som mellemret eller når det bare skal gå lidt hurtigt. Herhjemme laver jeg indimellem en portion til mig selv, hvis jeg har lyst til varm mad til frokost, men ellers spiser vi den ofte som en form for nem og lækker aftensmad – enten som vegetarret med et drys friskrevet parmesan på toppen og en grøn salat med olie-eddikedessing ved siden af eller med tilbehør i form af grillet fisk eller kylling.

Spaghetti med hvidløg og olivenolie.

2 pers.

ca 250 gr spaghetti

3-4 spsk olivenolie

2-3 fed hvidløg

1 nip tørrede chiliflager eller en lille tørret chili, finthakket

friskhakket persille

evt. friskrevet parmesan

Kog spaghetti i saltet vand efter anvisning på pakken. Imens varmes olien op på en pande ved svag varme. Hak hvidløgene fint og kom dem på panden sammen med chiliflager. Sauter langsomt hvidløg og chili i olien, så olien tager smag, uden at noget brunes. Hæld vandet fra pastaen og lad den afdryppe. Vend den med hvidløgs-chili olien og friskhakket persille. Smag evt. til med salt, men det burde ikke være nødvendigt, hvis pastaen er kogt i rigeligt saltet vand. Drys med friskrevet parmesan ved servering.

Note. Chiliflager eller tørret chili kan udelades, men det giver bestemt en lækker smag og en smule “bid” til den fantastisk enkle og lækre ret. Prøv evt. også at udskifte chili med revet skal fra en usprøjtet citron, som tilfører retten et lækkert strejf af citrus.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)