På fredag er det Mortens aften og traditionen tro spiser vi stegt and med hele tilbehøret bestående af hvide og brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og en lækker, brun andesauce. Vi holder Mortens aften sammen med min familie, så der er ingen problemer med at få spist en hel andesteg, men da vi er ret glade for and herhjemme, spiser vi det også på andre tidspunkter end bare jul og Mortens aften. Og så bliver det gerne til en andebryststeg eller 1-2 stykker andebryst i stegeso.

Andebrysterne eller andebryststegen får følgeskab af små kartofler, gulerødder og løg og kommer en tur i stegesoen i ovnen, hvor de hygger sig i et par timer, imens de skønneste andedufte breder sig i hele huset. Det er ikke alene en supernem måde at tilberede andebryst på – det giver også det mest fantastiske, saftige kød og så smager kartofler og gulerødder, som har simret et par timer under et andebryst, altså ikke ligefrem dårligt. Nemt og bekvemt og helt perfekt, når man kun er 1-2 personer i husholdningen, for hvorfor skal vi snydes for and, bare fordi vi ikke kan spise en hel? Det er oven i købet så fikst, at når andebrystet er færdig, så ligger andebouillonen klar i bunden af stegesoen – lige til at hælde over i en gryde og lave sauce på, så det behøver man heller ikke bekymre sig om – nemmere kan det næsten ikke være.

Jeg kommer kartofler, gulerødder, løg og lidt timian (tørret eller frisk) ned i stegesoen, inden andebrystet lægges på toppen. Vil man gerne have æbler og svesker til anden, så kan man også snildt skære et par æbler i både og tilsætte en lille håndfuld svesker. Uanset om man spiser æblerne og sveskerne, når anden er færdigstegt, så giver det en god smag til den fond, som siden skal danne grundlag for saucen og en stilk persille gør absolut heller ingen skade.

Vi spiser ikke andeskindet, men vil man gerne have et fint, brunt bryst, så kan man evt. fjerne låget på stegesoen de sidste 15 minutter af stegetiden og hvis skindet skal være helt sprødt, så giv den et par minutter med grillfunktion. Har man hverken stegeso eller römertopf, så kan en god, gammeldags stegegryde med låg også sagtens bruges – man skal bare sikre sig, at gryden kan tåle at komme i ovnen og at der ikke er plastikhåndtag eller lignende, som evt. kan smelte. Indimellem kan et plastikhåndtag skrues af, så kig lige en ekstra gang. Endelig kan man forsøge sig med et ildfast fad med låg af stanniol – jeg har ikke selv prøvet det, men har hørt, at det skulle fungere som en stegeso.

Vi er jo kun Morten og mig herhjemme, så der er kun 1 andebryststeg på billedet, men jeg har omregnet nedenstående opskrift, så den passer til 4 pers. 4 voksne vil som regel godt kunne spise en hel andesteg, så jeg vil foreslå, at man beregner 2 stk andebryststeg eller 3-4 stk andebryst, afhængig af hvor meget kød der plejer at blive spist.

Så længe stegesoen er stor nok, kan man bare fylde den med kartofler og grønsager og lægge et passende antal andebryster på toppen. Server med rødkål eller rødkålssalat og lav evt. en pandefuld brunede kartofler ved siden af – jeg lover, at det nok skal blive en succes.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Andebryst (i stegeso)

Stegetid2 t
Samlet tid2 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 800 gr små kartofler
 • 4 gulerødder
 • 2 rødløg
 • 2 dl vand
 • 2 tsk tørret timian (eller 2 kviste frisk timian)
 • 2 stk andebryststeg (eller 3-4 stk andebryst)
 • salt og peber

Brun andesauce.

 • fond fra stegesoen
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • 1 dl fløde
 • saucekulør
 • ribsgelé el. sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skrub kartoflerne og skær evt. de største i halve. Skræl gulerødder og løg, skær gulerødderne i tykke skiver og løget i både og læg det hele i bunden af stegesoen. Hæld vand ved og fordel tørret eller frisk timian ovenpå grønsagerne.
 • Rids fedtet på oversiden af andebrysterne i tern med en skarp kniv. Læg andebrysterne ovenpå grønsagerne og drys med salt og peber. 
 • Sæt stegesoen i ovnen ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 2 timer – husk, at hvis man bruger en römertopf (stegeso i rødt ler) skal den i en kold ovn. De sidste 15 minutter af stegetiden kan låget fra stegesoen/römertopfen fjernes, så andebryster og kartofler får lidt ekstra farve. Vil man have skindet ekstra sprødt, så giv det et par minutter på grillfunktion til allersidst. 
 • Tag stegesoen ud af ovnen og læg kødet til side, så det kan hvile indtil udskæring. Kartofler og grønsager hældes i en ildfast skål og sættes tilbage i den slukkede ovn, så det holdes varmt. Fonden i bunden af stegesoen, som skal bruges til saucen, hældes igennem en si over i en gryde og saucen tilberedes efter nedenstående opskrift.

Brun andesauce

 • Bring gryden med andefond i kog. Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og hæld den i fonden under omrøring. Lad gryden koge i et par minutter, så evt. melsmag forsvinder og saucen tykner. 
 •  Tilsæt evt saucekulør og fløde og smag til med ribsgelé/sukker, salt og peber til smagen er helt perfekt og afrundet. Server saucen til andebrystet og kartofler og grønsager.

Noter

Andebryster kan erstattes af andelår. Lårene skal bare lægges på toppen af kartofler og grønsager og drysses med salt og peber. Tilberedningstiden er ca 3 timer ved 175 grader (ikke varmluft), til lårene er møre og lækre. Ligesom ved andebrysterne, kan man fjerne låget på stegesoen og evt. give lårene lidt grill til sidst, hvis skindet skal være sprødt.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)