Lækker, hvid blomkål, som er saucet ind i en skøn og lige tilpas krydret, hjemmelavet BBQ-sauce og derefter bagt mør i ovnen – det er altså sådan, at man får kræsne mænd og kvinder, og så alle os andre selvfølgelig, til at spise endnu flere grønsager. Ideen er bestemt ikke ny – faktisk er det lidt af et sommerhit i USA, at vende blomkålsbuketter i rigeligt BBQ-sauce, stege eller grille dem og derefter kalde det hot wings – til stor glæde for blandt andet vegetarer og andre med hang til BBQ-sauce (mig for eksempel). Men selvom jeg er glad for de amerikanske hot wings af blomkål, så har ikke fået prøvet en hjemmelavet version før nu og da jeg alligevel var i gang, kunne jeg lige så godt bruge et helt blomkålshoved og smøre det ind i BBQ-sauce. Jeg har tidligere lavet forskellige varianter af de ovnbagte blomkålshoveder – både med smør og med garam masala efter inspiration fra Pinterest og det ser noget så fint ud, så nu var turen altså kommet til BBQ-sauce.

Det tager noget tid, at bage et blomkålshoved helt mørt og lækkert i ovnen og det betyder, at sukkeret i BBQ-saucen vil begynde at karamellisere. Derfor kan man risikere, at blomkålshovedet bliver lidt for mørkt, inden det er helt færdigbagt, men så kan man dække det til med et stykke stanniol og så skal det nok gå. Det er lidt nemmere, hvis man deler blomkålen i buketter, som vendes med BBQ-sauce. Buketterne skal ikke have så lang tid i ovnen (15-20 min) og sukkeret begynder derfor ikke at “brænde” på samme måde, men det ser så fint ud, når man serverer et helt blomkålshoved, så det synes jeg næsten, at man skal unde sig selv. Man kan for øvrigt også pensle BBQ-sauce på en rest dampet blomkål, hvis man eksempelvis har noget til overs fra aftensmaden, men så skal kålen kun lige ristes af i ovnen, så det ikke bliver til ren blomkålsmos.

Jeg har sådan en slags all round opskrift på BBQ-sauce, som jeg laver til det grillede kød igennem hele sommeren og det er også den, som jeg brugte til at pensle på blomkålen. En rigtig BBQ-sauce skal være sød, salt og krydret og det kan være en god idé at prøve sig lidt frem og smage til, indtil man finder den helt rigtige balance. Det kan også være, at man har lyst til at tilsætte røgsmag i form af røget chilipulver eller røget paprika og endelig kan man bruge lidt eddike, hvis saucen mangler et skud syre. Og har man ikke lyst til eller mulighed for at lave sin egen BBQ-sauce, så pensler man da bare blomkålen med en god, færdigkøbt BBQ-sauce. Job done!

Vi spiste den ovnbagte blomkål til stegt laks – bare lige et par laksestykker, som var drysset med paprika, salt og peber og bagt i ovnen, men blomkålen er også skøn som tilbehør til forskellige kødretter. Og hvis man, ligesom os, har indført kødløse dage, så er et ovnbagt blomkålshovede et både lækkert og mættende indslag på bordet – fx som tilbehør til en grønsagstærte eller måske bare sammen med en god, blandet salat.

Ovnbagt blomkål med BBQ-sauce.

2-3 pers (tilbehør)

1 blomkålshoved

3-4 spsk olie

3 tsk ketchup

2 tsk brun farin

1 fed hvidløg, presset

2 tsk stødt paprika

½ tsk chilipulver – eller efter smag og styrke

1 tsk salt

peber

Fjern dækbladene fra blomkålshovedet og skær det nederste af stokken væk. Rør olie, ketchup, brun farin, presset hvidløg, paprika, chilipulver, salt og peber sammen til en BBQ-sauce. Smag saucen til og pensl den herefter ud over hele blomkålshovedet. Placer blomkålshovedet i et ildfast fad eller på en bageplade med bagepapir og sæt det i ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 45-60 minutter eller til blomkålshovedet er mørt – stik evt. ind lille skarp kniv ind i blomkålen og mærk efter. Under bagningen vil sukkeret i BBQ-saucen karamellisere – hvis blomkålshovedet begynder at blive for mørkt, kan man dække det til med et stykke stanniol. Server det rygende varme blomkålshoved som tilbehør eller som hovedret.

Note. I stedet for at lave den selv, kan man bruge en god, færdigkøbt BBQ-sauce.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)