Ingen jul uden hjemmelavet gløgg. Og det gælder både rød og hvid gløgg. Det er efterhånden blevet en helt lille tradition, at jeg i løbet af november starter på de hyggelige før-juleforberedelser. Fx at lægge dej til honningkager og koge hjemmelavet rødkål til fryseren. Og så laver jeg også gerne årets første gløggekstrakt til både rød og hvid gløgg. 

Nem opskrift på hvid gløgg. 

Gløggekstrakt er ret simpelt at lave, så det er efterhånden sjældent, at jeg køber færdiglavet gløgg. Det sker kun, hvis jeg støder på nogle virkelig lækre og spændende varianter, som jeg er nødt til at prøve.

Jeg bruger gerne en base af lidt forskellige citrusfrugter til min ekstrakt. Appelsiner, clementiner, citroner, lime eller hvad man nu har liggende + æblemost eller appelsinsaft. Æblemosten bruger jeg primært til hvid gløgg og appelsinjuice, hvis jeg laver ekstrakt til klassisk rødvinsgløgg. 

Der ryger massevis af varme og duftende krydderier i gryden, når jeg laver gløgg.  Alt hvad jeg har liggende i skabet, som bare minder om jul. Og derfor vil jeg lige skynde mig at slå fast, at der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nedenstående opskrift på ekstrakt er kun ment som inspiration og har man eksempelvis ikke lige allehånde eller hele peberkorn, så udelader man det bare eller bruger noget andet. Så længe man holder sig til de gængse julekrydderier, så kan det næsten ikke gå galt. Og man kan sagtens bruge langt færre varianter end mig. 

 

Print opskrift Pin opskrift
4.67 fra 3 stemmer

Hvid gløgg med æblemost

Antal: 8 glas

Ingredienser

 • 2 usprøjtede appelsiner
 • 1 usprøjtet citron/lime
 • 7 dl æblemost
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 2 stjerneanis
 • 5 kardemommekapsler
 • 3 hele kanelstænger
 • 1 tsk hele nelliker
 • 5 hele peberkorn
 • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
 • 1 flaske hvidvin
 • 2 dl hvid eller mørk rom (kan udelades)
 • 5 spsk sukker (eller efter smag)
 • evt. rosiner og mandler til servering

Fremgangsmåde

Gløgg ekstrakt

 • Appelsiner og citron/lime skæres i tynde skiver som komme i en gryde. Man kan også presse saften af frugterne i stedet og komme den i gryden sammen med de tomme skaller.
 • Hæld æblemost i gryden. Der skal være væde nok til, at appelsinskiverne vipper lidt rundt i gryden.
 • Kom vaniljesukker, stjerneanis, kardemomme, kanelstænger, nelliker, peberkorn og stødt allehånde i gryden.
 • Bring gryden i kog og lad ekstrakten koge i 10-15 minutter. Tag den herefter af varmen, lad den afkøle og hæld det hele i en bøtte med låg eller lignende. Lad ekstrakten trække på køl i minimum et par timer, men gerne 1-2 døgn.
 • Si ekstrakten og hæld den i en skoldet flaske. Ekstrakten kan holde sig 3-4 uger på køl. Skal den holde længere, så kan man med fordel tilsætte alkohol (rom) til ekstrakten, i stedet for at komme det i selve gløggen.

Tilberedning af gløgg

 • Ved servering kommes gløgg ekstrakt og hvidvin i en gryde og varmes forsigtigt op. Gløggen må ikke komme i kog, for så fordamper alkoholen.
 • Tilsæt sukker og evt. rom efter smag.
 • Server den varme gløgg i glas med smuttede mandler og rosiner.

Med eller uden alkohol. 

Når ekstrakten er færdig og har trukket, kan den blandes med hvidvin – og rom, hvis man synes. Og selvfølgelig behøver man ikke lave en kæmpe portion. Man kan sagtens drikke hvid gløgg over flere dage og blot varme et par glas ad gangen.

Desuden kan man lave en alkoholfri hvid gløgg ved at tilsætte lidt ekstra æblemost til ekstrakten og varme det hele op. Laver man en alkoholfri version, sker der ikke noget ved, at gryden kommer i kog. Der er jo ikke noget alkohol, som kan fordampe. Tilsæt evt. lidt smuttede mandler og rosiner til glassene, og så har man en dejlig alkoholfri og børnevenlig vintertoddy med smag af skønne krydderier. Og selvom drikken er uden alkohol, så skal den nok give varmen helt ud i tæerne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)