Hvid gløgg – nem opskrift på hjemmelavet gløgg

13 kommentarer
Drikke, Julemad og juleopskrifter
Gå direkte til opskriften

Ingen jul uden hjemmelavet gløgg. Og det gælder både rød og hvid gløgg. Det er efterhånden blevet en helt lille tradition, at jeg i løbet af november starter på de hyggelige før-juleforberedelser. Fx at lægge dej til honningkager og koge hjemmelavet rødkål til fryseren. Og så laver jeg også gerne årets første gløggekstrakt til både rød og hvid gløgg. 

Nem opskrift på hvid gløgg. 

Gløggekstrakt er ret simpelt at lave, så det er efterhånden sjældent, at jeg køber færdiglavet gløgg. Det sker kun, hvis jeg støder på nogle virkelig lækre og spændende varianter, som jeg er nødt til at prøve.

Jeg bruger gerne en base af lidt forskellige citrusfrugter til min ekstrakt. Appelsiner, clementiner, citroner, lime eller hvad man nu har liggende + æblemost eller appelsinsaft. Æblemosten bruger jeg primært til hvid gløgg og appelsinjuice, hvis jeg laver ekstrakt til klassisk rødvinsgløgg. 

Der ryger massevis af varme og duftende krydderier i gryden, når jeg laver gløgg.  Alt hvad jeg har liggende i skabet, som bare minder om jul. Og derfor vil jeg lige skynde mig at slå fast, at der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nedenstående opskrift på ekstrakt er kun ment som inspiration og har man eksempelvis ikke lige allehånde eller hele peberkorn, så udelader man det bare eller bruger noget andet. Så længe man holder sig til de gængse julekrydderier, så kan det næsten ikke gå galt. Og man kan sagtens bruge langt færre varianter end mig. 

 

4.34 fra 9 stemmer

Hvid gløgg med æble

Hviletid2 t
Samlet tid3 t
Antal: 8 glas

Ingredienser

 • 2 usprøjtede appelsiner
 • 1 usprøjtet citron (lime kan også bruges)
 • 1 liter æblemost
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 2 stjerneanis
 • 5 kardemommekapsler (let knuste)
 • 3 hele kanelstænger
 • 1 tsk hele nelliker
 • 5 hele peberkorn

Til servering

 • 1 flaske hvidvin
 • 2 dl hvid eller mørk rom (kan udelades)
 • 5 spsk sukker (eller efter smag)
 • evt. rosiner og mandler

Fremgangsmåde

Gløgg ekstrakt

 • Skær appelsiner og citron i tynde skiver og kom dem i en gryde sammen med æblemost.
 • Kom vanilje, stjerneanis, kardemomme, kanel, nelliker og peberkorn i gryden.
 • Bring gryden i kog og lad ekstrakten simre i 10-15 minutter.
 • Tag gryden af varmen og lad ekstrakten afkøle. Hæld den i et sylteglas eller en bøtte med låg og lad den trække på køl i min. 2 timer, men gerne op til 2 døgn.
 • Si ekstrakten og hæld den i en skoldet flaske. Holdbarheden er 3-4 uger på køl.
 • Skal den holde længere, kan man med fordel tilsætte rom til ekstrakten, i stedet for at komme det i gløggen ved servering.

Tilberedning af gløgg

 • Ved servering kommes gløgg ekstrakt og hvidvin i en gryde og varmes forsigtigt. Gløggen må ikke komme i kog, så fordamper alkoholen.
 • Tilsæt sukker og evt. rom efter smag.
 • Server den varme gløgg med mandler og rosiner.

Med eller uden alkohol. 

Når ekstrakten er færdig og har trukket, kan den blandes med hvidvin – og rom, hvis man synes. Og selvfølgelig behøver man ikke lave en kæmpe portion. Man kan sagtens drikke hvid gløgg over flere dage og blot varme et par glas ad gangen.

Desuden kan man lave en alkoholfri hvid gløgg ved at tilsætte lidt ekstra æblemost til ekstrakten og varme det hele op. Laver man en alkoholfri version, sker der ikke noget ved, at gryden kommer i kog. Der er jo ikke noget alkohol, som kan fordampe. Tilsæt evt. lidt smuttede mandler og rosiner til glassene, og så har man en dejlig alkoholfri og børnevenlig vintertoddy med smag af skønne krydderier. Og selvom drikken er uden alkohol, så skal den nok give varmen helt ud i tæerne.

13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Christina
5 år siden

Hej! Jeg har i flere år lavet almindelig gløgg efter din opskrift, og lige nu sidder jeg og nyder det første glas hvide gløgg – og det er lige så lækkert! Julehyggen med duft af kanel og appelsin må for min skyld gerne starte i november – og vi nyder også gerne et glas eller to i januar og februar. God weekend og tak for opskriften fra Christina

Maden i mit liv.
5 år siden

Christina – Vi har absolut heller ikke problemer med de varme, krydrede drikke i både november og januar/februar – det er superhyggeligt og giver en dejlig varme efter en lang gåtur. Det glæder mig, at opskriften er en succes 😀

Charlotte
5 år siden

Uh jeg glæder mig til at smage når min er færdig! Skal ekstrakten stå i et døgn med krydderierne og appelsin osv i eller skal den sies først?

Maden i mit liv.
5 år siden

Charlotte – Det kan man faktisk selv bestemme, men det giver mest smag, at lade den stå og trække med kryddderier og appelsiner 😀 Jeg lover, at den smager godt – her i huset er det i hvert fald et hit 😀

Djamila Hansen
5 år siden

hej, til hvor mange portioner gløgg rækker gløgg ekstrakt til?

Maden i mit liv.
5 år siden

Djamila – Som jeg har skrevet i opskriften, så er der ca 8-10 glas, når gløgg ekstrakten blandes med vin 😀

Anja
5 år siden

Vil det sige: hele ekstrakten på ca 7 dl blandes med en hel flaske hvidvin?
Eller vil du anbefale at man kun tager en del af de 7 dl ekstrakt til 1 flaske vin? :)))

Har lige lavet ekstrakten, som dufter skønt! Men er i tvivl om blandingsforholdet med vinen 🙂

Maden i mit liv.
5 år siden
Svar  Anja

Anja – Lige præcis 😀 Du skal bare blande hele portionen med en flaske vin og så evt smage til – eller ½ portion med ½ flaske vin, hvis ikke du vil lave så stor en portion 😀

Håber det bliver en kæmpe succes 😀

Troels
4 år siden

Er løbet tør for hvid rom. Kan mørk rim gå an?
Hilsen Troels

Cecilie
3 år siden

I stedet for at smide alle de kogte citrus frugter ud efter ekstrakten er siet fra, fiskede jeg alle krydderierne ud (dem jeg ku finde 😉 ) og puttede det i en gryde, sammen med en sjat vand og en god portion sukker. Så fik de en tur med en stavblender, og et opkog, og så kunne jeg hælde lækker jule citrus syltetøj på skoldede atamon skyllede glas 😀 – Det kan klart anbefales især hvis man er til appelsin syltetøj i forvejen 😉

Lene Kirk Jørgensen
1 år siden

Hej. Tror jeg vil prøve det for første gang i år:). Din opskrift ser ud til at være nem at gå til. Men hvor kan jeg købe kardemommekapsler? Vil jeg kunne erstatte det med almindelig kardemomme? På forhånd tak. Vh Lene

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)