I dag skal det handle om hvid gløgg. Jeg synes nemlig, at det er noget af det hyggeligste, når de første julelækkerier dukker op i butikkerne i starten af november og for mig bliver det aldrig for tidligt. Tværtimod synes jeg, at det er en fordel, for så har jeg rigtig god tid til at snuse rundt imellem de mange, lækre sager og blive inspireret og efterfølgende eksperimentere med mine egne udgaver derhjemme i køkkenet, inden vi når december. Og for de flestes vedkommende er december altså en lidt travl måned med masser af arrangementer.

Det er efterhånden blevet en helt lille tradition, at jeg bruger november på de hyggelige før-juleforberedelser, som fx at lægge dej til honningkager, koge hjemmelavet rødkål til fryseren og lave gløggekstrakt til både rød og hvid gløgg, men lige præcis gløggekstrakt plejer jeg nu at lave i både november og december, for når først vi er kommet igang, så ryger der en del af den lækre, hjemmelavede gløgg.

En gløggekstrakt er i bund og grund super simpel at lave og det er ved at være mange år siden, jeg har købt en flaske færdiglavet gløgg, som efterfølgende blandes med vin og varmes – det skulle da lige være, hvis jeg er stødt på nogle virkelig lækre og spændende varianter. Jeg bruger gerne en base af lidt forskellige citrusfrugter – appelsin, clementin, citron, lime eller hvad man nu har liggende og æblemost eller appelsinsaft. Æblemosten bruger jeg primært til hvid gløgg og appelsinjuice, hvis jeg laver ekstrakt til klassisk rødvinsgløgg. 

Desuden ryger der et mindre arsenal af varme og duftende krydderier i gryden – alt hvad jeg har liggende i skabet, som bare minder om jul og der vil jeg lige skynde mig at slå fast, at der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nedenstående opskrift på ekstrakt er kun ment som inspiration og har man eksempelvis ikke lige allehånde eller hele peberkorn, så udelader man det bare eller bruger noget andet, fx en smule frisk ingefær. Så længe man holder sig til de gængse julekrydderier, så kan det næsten ikke gå galt og man kan sagtens nøjes med færre varianter, end jeg har brugt.

Når ekstrakten er færdig og har trukket, kan den blandes med hvidvin – og rom, hvis man synes – og selvfølgelig behøver man ikke lave en kæmpe portion. Man kan sagtens strække både ekstrakt og vin over flere dage og blot varme et par glas ad gangen. Desuden kan man lave en alkoholfri version ved at tilsætte lidt ekstra æblemost til ekstrakten og varme det op – tilsæt evt. lidt smuttede mandler og rosiner og så har man en dejlig alkoholfri og børnevenlig vintertoddy med smag af skønne krydderier, som giver varmen helt ud i tæerne.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Hvid gløgg

Antal: 8 glas
Forfatter: Lars Dahl

Ingredienser

 • 2 usprøjtede appelsiner
 • 1 usprøjtet citron/lime
 • 7 dl æblemost
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 2 stjerneanis
 • 5 kardemommekapsler
 • 3 hele kanelstænger
 • 1 tsk hele nelliker
 • 5 hele peberkorn
 • ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
 • 1 flaske hvidvin
 • 2 dl hvid eller mørk rom (kan udelades)
 • 5 spsk sukker (eller efter smag)
 • evt. rosiner og mandler til servering

Fremgangsmåde

 • Appelsiner og citron/lime skæres i tynde skiver som komme i en gryde. Man kan også presse saften af frugterne i stedet og komme den i gryden sammen med de tomme skaller.
 • Hæld æblemost i gryden – der skal være væde nok til, at appelsinskiverne vipper lidt rundt i gryden.
 • Kom vaniljesukker, stjerneanis, kardemomme, kanelstænger, nelliker, peberkorn og stødt allehånde i gryden.
 • Bring gryden i kog og lad ekstrakten koge i 10-15 minutter. Tag den herefter af varmen, lad den afkøle og hæld det hele i en bøtte med låg eller lignende. Lad ekstrakten trække på køl i minimum et par timer, men gerne ca 24 timer.
 • Si ekstrakten over i en skoldet flaske. Ekstrakten kan holde sig et par uger på køl – skal den holde længere, så kan man med fordel tilsætte alkohol (rom) til ekstrakten, i stedet for at komme det i selve gløggen.
 • Ved servering kommes gløgg ekstrakt og hvidvin i en gryde og varmes forsigtigt op uden at komme i kog, så alkoholen fordamper. Tilsæt sukker og evt. rom efter smag og server den varme gløgg i glas med smuttede mandler og rosiner.

Noter

Man kan sagtens udelade rom i gløggen og i stedet nyde den lidt mildere hvidvinsgløgg. Vil man lave en helt alkoholfri version, så kan man nøjes med at tilsætte æblemost eller hyldeblomstsaft til ekstrakten og varme hele herligheden op. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)