Ingen jul uden hjemmelavet gløgg. Og det gælder både rød og hvid gløgg. Det er efterhånden blevet en helt lille tradition, at jeg i løbet af november starter på de hyggelige før-juleforberedelser. Fx at lægge dej til honningkager og koge hjemmelavet rødkål til fryseren. Og så laver jeg også gerne årets første gløggekstrakt til både rød og hvid gløgg.
Nem opskrift på hvid gløgg.
Gløggekstrakt er ret simpelt at lave, så det er efterhånden sjældent, at jeg køber færdiglavet gløgg. Det sker kun, hvis jeg støder på nogle virkelig lækre og spændende varianter, som jeg er nødt til at prøve.
Jeg bruger gerne en base af lidt forskellige citrusfrugter til min ekstrakt. Appelsiner, clementiner, citroner, lime eller hvad man nu har liggende + æblemost eller appelsinsaft. Æblemosten bruger jeg primært til hvid gløgg og appelsinjuice, hvis jeg laver ekstrakt til klassisk rødvinsgløgg.
Der ryger massevis af varme og duftende krydderier i gryden, når jeg laver gløgg. Alt hvad jeg har liggende i skabet, som bare minder om jul. Og derfor vil jeg lige skynde mig at slå fast, at der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert. Nedenstående opskrift på ekstrakt er kun ment som inspiration og har man eksempelvis ikke lige allehånde eller hele peberkorn, så udelader man det bare eller bruger noget andet. Så længe man holder sig til de gængse julekrydderier, så kan det næsten ikke gå galt. Og man kan sagtens bruge langt færre varianter end mig.
Hvid gløgg med æblemost
Ingredienser
- 2 usprøjtede appelsiner
- 1 usprøjtet citron/lime
- 7 dl æblemost
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 stjerneanis
- 5 kardemommekapsler
- 3 hele kanelstænger
- 1 tsk hele nelliker
- 5 hele peberkorn
- ½ tsk stødt allehånde (kan udelades)
- 1 flaske hvidvin
- 2 dl hvid eller mørk rom (kan udelades)
- 5 spsk sukker (eller efter smag)
- evt. rosiner og mandler til servering
Fremgangsmåde
Gløgg ekstrakt
- Appelsiner og citron/lime skæres i tynde skiver som komme i en gryde. Man kan også presse saften af frugterne i stedet og komme den i gryden sammen med de tomme skaller.
- Hæld æblemost i gryden. Der skal være væde nok til, at appelsinskiverne vipper lidt rundt i gryden.
- Kom vaniljesukker, stjerneanis, kardemomme, kanelstænger, nelliker, peberkorn og stødt allehånde i gryden.
- Bring gryden i kog og lad ekstrakten koge i 10-15 minutter. Tag den herefter af varmen, lad den afkøle og hæld det hele i en bøtte med låg eller lignende. Lad ekstrakten trække på køl i minimum et par timer, men gerne 1-2 døgn.
- Si ekstrakten og hæld den i en skoldet flaske. Ekstrakten kan holde sig 3-4 uger på køl. Skal den holde længere, så kan man med fordel tilsætte alkohol (rom) til ekstrakten, i stedet for at komme det i selve gløggen.
Tilberedning af gløgg
- Ved servering kommes gløgg ekstrakt og hvidvin i en gryde og varmes forsigtigt op. Gløggen må ikke komme i kog, for så fordamper alkoholen.
- Tilsæt sukker og evt. rom efter smag.
- Server den varme gløgg i glas med smuttede mandler og rosiner.
Noter
Med eller uden alkohol.
Når ekstrakten er færdig og har trukket, kan den blandes med hvidvin – og rom, hvis man synes. Og selvfølgelig behøver man ikke lave en kæmpe portion. Man kan sagtens drikke hvid gløgg over flere dage og blot varme et par glas ad gangen.
Desuden kan man lave en alkoholfri hvid gløgg ved at tilsætte lidt ekstra æblemost til ekstrakten og varme det hele op. Laver man en alkoholfri version, sker der ikke noget ved, at gryden kommer i kog. Der er jo ikke noget alkohol, som kan fordampe. Tilsæt evt. lidt smuttede mandler og rosiner til glassene, og så har man en dejlig alkoholfri og børnevenlig vintertoddy med smag af skønne krydderier. Og selvom drikken er uden alkohol, så skal den nok give varmen helt ud i tæerne.
Hej! Jeg har i flere år lavet almindelig gløgg efter din opskrift, og lige nu sidder jeg og nyder det første glas hvide gløgg – og det er lige så lækkert! Julehyggen med duft af kanel og appelsin må for min skyld gerne starte i november – og vi nyder også gerne et glas eller to i januar og februar. God weekend og tak for opskriften fra Christina
Christina – Vi har absolut heller ikke problemer med de varme, krydrede drikke i både november og januar/februar – det er superhyggeligt og giver en dejlig varme efter en lang gåtur. Det glæder mig, at opskriften er en succes 😀
Uh jeg glæder mig til at smage når min er færdig! Skal ekstrakten stå i et døgn med krydderierne og appelsin osv i eller skal den sies først?
Charlotte – Det kan man faktisk selv bestemme, men det giver mest smag, at lade den stå og trække med kryddderier og appelsiner 😀 Jeg lover, at den smager godt – her i huset er det i hvert fald et hit 😀
hej, til hvor mange portioner gløgg rækker gløgg ekstrakt til?
Djamila – Som jeg har skrevet i opskriften, så er der ca 8-10 glas, når gløgg ekstrakten blandes med vin 😀
Vil det sige: hele ekstrakten på ca 7 dl blandes med en hel flaske hvidvin?
Eller vil du anbefale at man kun tager en del af de 7 dl ekstrakt til 1 flaske vin? :)))
Har lige lavet ekstrakten, som dufter skønt! Men er i tvivl om blandingsforholdet med vinen 🙂
Anja – Lige præcis 😀 Du skal bare blande hele portionen med en flaske vin og så evt smage til – eller ½ portion med ½ flaske vin, hvis ikke du vil lave så stor en portion 😀
Håber det bliver en kæmpe succes 😀
Er løbet tør for hvid rom. Kan mørk rim gå an?
Hilsen Troels
Troels – Mørk rom kan fint bruges i stedet for 😀
I stedet for at smide alle de kogte citrus frugter ud efter ekstrakten er siet fra, fiskede jeg alle krydderierne ud (dem jeg ku finde 😉 ) og puttede det i en gryde, sammen med en sjat vand og en god portion sukker. Så fik de en tur med en stavblender, og et opkog, og så kunne jeg hælde lækker jule citrus syltetøj på skoldede atamon skyllede glas 😀 – Det kan klart anbefales især hvis man er til appelsin syltetøj i forvejen 😉
Cecilie – Det lyder supergodt – tak for tippet 😀 😀