Langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær.

34 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Julemad og juleopskrifter, Opskrifter, Svinekød, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Her i huset spiser vi flæskesteg hele året rundt. Der er ikke noget, som en skive saftig og mør, langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær på toppen. Alligevel er det som om, at vi spiser det lidt oftere i løbet af efterårs- og vintermånederne. Og om vinteren er det jo oplagt at langtidstilberede stegen i ovnen og blot lade den passe sig selv i timevis.

Se også – Langtidsstegt andesteg I Brunede kartofler i ovn I Hjemmelavet rødkål I Risalamande

Min bedste opskrift på langtidsstegt flæskesteg.

Jeg er fuldt ud klar over, at der findes lige så mange tips til saftig flæskesteg med sprøde svær, som der findes kokke og husmødre i Danmark. Næsten da! Alligevel skal I ikke snydes for denne her opskrift på flæskesteg med sprøde svær, for den virker altså hver gang. I det mindste herhjemme hos os.

Der er ikke den store hemmelighed bag de sprøde svær. Det kræver, som altid, en ordentligt ridset svær og masser af salt. Derudover så kræver det også, at man ikke er bange for at fyre op for ovntemperaturen, når sværene skal have det sidste knald. Langtidstilberedning og lave temperaturer er vældig fine til tilberedning af kødet. Men når det sidste slag for de sprøde svær skal slås, så snakker vi 225-250 °C.

Tip! Se mine bedste tips til knasende sprøde flæskesvær under opskriften. 

4.20 fra 42 stemmer

Flæskesteg (langtidsstegt)

Samlet tid3 t
Antal: 8 personer

Ingredienser

  • 1 stk svinekam (ca 2-2½ kg) (ridset og uden ben)
  • 4-5 dl kogende vand
  • groft salt
  • evt. laurbærblade

Fremgangsmåde

  • Start med at gå sværen efter. Svær- og fedtlag skal være ridset helt igennem – også i siderne af stegen. Er der ikke ridset dybt nok, så skær selv efter med en kniv, men sørg for kun at ridse ned til kødet, ikke i selve kødet. 
  • Læg stegen på en rist i en bradepande eller et ildfast fad. Sørg for, at overfladen er jævn, så sværen bliver jævnt tilberedt. Hvis stegen ligger skævt, så kan den rettes op ved at kramme lidt stanniol sammen til en kugle og lægge under stegen.
  • Hæld 4-5 dl kogende vand forsigtigt udover sværen og ned i bradepanden. Det kogende vand får sværene til at adskille sig, så det bliver nemmere, at få salt gnedet ned imellem sværene.
  • Drys salt udover sværen og sørg for, at få salt ned imellem hvert stykke svær. Det er vigtigt, at der er rigeligt med salt imellem sværene, hvis de skal blive helt sprøde. Man kan desuden stikke et par laurbærblade ned imellem sværene.
  • Sæt stegen i en kold ovn, tænd på 125 °C (varmluft) og lad stegen stege i 2 timer.
  • Efter 2 timer skrues temperaturen op til 200 °C (varmluft) og flæskestegen steges i yderligere 30 minutter. Hold desuden øje med, at bradepanden ikke koger tør for vand. Er den ved at koge tør, så tilsæt ekstra vand.
  • Til sidst skrues ovnen op på 230-250 °C (varmluft) og der steges videre i ca 10 minutter, indtil sværen er helt gylden og boblende sprød. 
  • Jeg bruger sjældent stegetermometer, men bruger man det, så stik det ind i siden af stegen på det tykkeste sted – aldrig fra enden, så får halvdelen af skiverne et lille hul. Kernetemperaturen skal ligge på ca 65-70 °C. Så er kødet gennemtilberedt men stadig dejligt saftigt. 
  • Lad stegen hvile utildækket i 10-15 minutter og skær den i skiver. Fonden som har samlet sig i bunden af bradepanden bruges til brun flæskestegssauce.
  • Server flæskestegen med rødkål, brun sauce, hvide og brunede kartofler

De bedste, sprøde flæskesvær.

Man kan bruge almindelig salt eller kryddersalt til sin flæskesteg. Jeg bruger gerne almindelig, groft køkkensalt, når jeg salter sværene. Man behøver ikke være bange for, at stegen skal blive alt for saltet, selvom man bruger rigeligt. Det meste af saltet løber af sammen med fedtet under tilberedningen. Desuden må sådan et stykke flæskesvær altså gerne være lidt saltet, efter min mening.

For at gøre det nemmere at gnide saltet ned imellem sværene, bruger jeg et trick, som jeg engang har lært af en gammel slagtermester. Jeg koger nemlig lidt vand i elkedlen, som jeg hælder ud over sværene. Det kogende vand får sværene til at skille sig ganske let fra hinanden. Dermed bliver det nemmere at gnide salt godt ned imellem hver svær. Og da der under alle omstændigheder skal hældes vand i bunden af fadet, inden det sættes i ovnen, så rager det jo ikke vidt lige at koge vandet i elkedlen først.

Jeg ved, at der er nogle, som starter med at vende stegen nedad i bradepanden, så sværene bliver “kogt” i vandet. Jeg bruger selv teknikken engang imellem. Men jeg må indrømme, at jeg synes, det er nemmere at overhælde stegen med kogende vand. Og sværene bliver altså knasende sprøde hver eneste gang.

Lækkert tilbehør.

Vi spiser som regel flæskestegen i burgerboller som en klassisk flæskestegssandwich. Med en god sennepsdressing, rødkål og syltede agurker til. I november og december kan det dog også hænde, at det bliver til en gammeldags omgang flæskesteg med hele tilbehøret. Brun sauce, hvide og brunede kartofler, rødkål og franske kartofler. Og også gerne en lækker og frisk rødkålssalat med druer, appelsin og valnødder.

Endelig er en portion ovnbagte kartofler og rodfrugter med timian, honning og sennep absolut ikke at foragte. Især i det tidlige efterår, og lige efter jul, hvor man måske ikke lige har behov for mere julemad, men stadig gerne vil have en lækker og saftig flæskesteg.

34 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
www.bydianawi.com
5 år siden

Hej Anne-Kathrine,
Sikke en flot blog du har! Jeg er big time FAN!
Jeg surfede rundt på bloggen og har et spørgsmål til layouten, og jeg håber virkelig meget at du vil være sød til at hjælpe mig :o) Hvad hedder pluginet, som du organiserer og viser oversigtskolonner i den øverste bjælke på din opskriftsarkiv side? Det er en supergod måde at vise kategorier frem!
https://www.madenimitliv.dk/opskriftsarkiv

Mvh Diana <3

Maden i mit liv.
5 år siden

Diana – Først og fremmest tak for ros til bloggen. Jeg ville sådan ønske, at jeg kunne hjælpe dig, men sagen er den, at jeg ikke har noget som helst forstand på teknikken bag bloggen. Faktisk kan jeg kun finde ud af at skrive og lave mad, så jeg betaler et webbureau for at tage sig af den tekniske del af bloggen, sørge for back up osv og da jeg sidste gang fik lavet en “make over” på bloggen, bad jeg bare om at få lave de der “folde ud” kategorier og så lavede de dem til mig 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

www.bydianawi.com
5 år siden

Kære Anne-Kathrine,
Tusinde tak for dit svar alligevel <3
Hvor er du heldig at have mulighed for at lade nogle andre klare det "kedelige arbejde". Du er også rigtig god til det – både det visuelle og selve opskrifterne. Elsker din mørbrad paprikagryde med bacon – uhmm!!!
Her har jeg så brugt hele dagen på at bygge min opskriftsside op, og efter kun 8,5 time lykkedes det!
Hvis du skulle have lyst, kan du se det herunder:
http://bydianawi.com/Alle%20opskrifter/opskriftsindeks/

De varmeste hilsner
Diana

Maden i mit liv.
5 år siden

Diana – Haha, held og held, det koster jo lidt penge hver eneste måned, men jeg måtte bare indse, at bloggen efterhånden var blevet så stor, at jeg ikke selv turde stå med ansvaret, for det er jeg slet ikke teknisk nok til og tænk nu, hvis der en dag skete bloggen noget – så ville jeg stå uden arbejde – gys!! Det var noget nemmere i starten, for der var der måske nok en masse ting, som jeg godt kunne tænke mig på bloggen, men jeg prøvede mig bare frem og skete der noget, så var der jo ikke specielt mange mennsker, som opdagede det 😀 Jeg synes, du har fået strikket en rigtig fin blog sammen, som jeg bestemt skal ind og lure lidt mere på 😀

Mange hilsner fra

Anne-Kathrine

www.bydianawi.com
5 år siden

Hvor er du sød <3
Tuuusinde tak for det 🙂
Ja, alt koster i dag, og jeg kan godt forstå du lader et firma klare det tekniske, når bloggen er din fuldtidsbeskæftigelse. Og du kan tro jeg har fået respekt for madbloggere! Det er stort arbejde at planlægge, at lave maden, at tage de rigtige billeder, at redigere og skære, at skrive og udgive! Og jeg har garanteret glemt at nævne det hele!
Jeg jeg kan godt forstå din blog er vokset så stor :o) Du gør det virkelig godt, og så er den jo snart 7 år gammel ?! 🙂
Jeg elsker at læse med herinde. Her er rart og hyggeligt, og meget inspirerende!
Keep the good work!
De bedste hilsner
Diana

Maden i mit liv.
5 år siden

Diana – Haha, ja det er nemlig et ret stort arbejde at være madblogger, men jeg elsker det. Det har været min hobby i så mange år nu, at jeg stadig er helt høj over, at jeg rent faktisk kan leve af det. Jeg føler stadig lidt, at jeg overspringshandler, når jeg sætter mig til computeren om morgenen og logger ind på bloggen, for det har jo været min overspringshandling i så mange år, men nu er det jo rent faktisk mit job 😀

Jeg ved ikke, om du kender til den facebookgruppe, som hedder Madbloggernes himmel? Det er en lukket gruppe, som kun er for madbloggere, hvor man kan søge om optagelse og der kan man spørge om alt mellem himmel og jord – også det tekniske. Der er et par skønne fyre derinde, som udover at være madbloggere også driver webbureauer og bare helt generelt er ret skarpe på blogteknik – måske de ville kunne svare på dine spørgsmål 😀

Diana
5 år siden

Tak for det gode tip, Anne-Kathrine,
Jeg smutter lige over på FB og joiner mig gruppen med det samme :o)
Kh Diana

Jette Etly Binder
4 år siden

Når du skriver flæskesteg, er det så nakke eller kam?

Mai-Britt
2 år siden

Elsker din blog og benytter hele tiden dine opskrifter.
Står i et dilemma juleaften. Vi har et par hunde, som skal blive hjemme og vi skal selv ca halvanden time væk hjemmefra.
Kan man “forstege” med denne opskrift – tage ud og transportere i halvanden time og så stege færdig??
Eller bliver det noget rod.
Jeg skal levere flæskesteg og vil samtidig gerne sikre så få alene timer for hundene. Derfor denne lidt underlige forespørgsel.

På forhånd tsk for hjælpen og rigtig glædelig jul 🎅🏻

Bianca
3 år siden

Hvis nu stegen vejer 3-3,5 kg forlænger du så stegetiden med en time på 125 grader?
DBH/Bianca

Restaurant Fredericia
3 år siden

Skøøøøn opskrift på sprøde svær! Tak for det! 🙂

Aase Lundqvist
3 år siden

Kan man lave bedre svær, hvis man køber dyrt kød? Har du gjort nogle erfaringer i den retning?

Betina
1 år siden

Købte din app og brugte din opskrift på langtidsstegt flæskesteg og den blev meget tør øv øv, brugte også opskriften langtidsstegt and den blev god.

Randi
1 år siden

2 stars
Suuuuper sprøde lækre svær 😛 meeeen selvom den steg jeg havde igår vejede 2,2 kg blev den virkelig tør. Bortset fra at jeg brugte mere vand ved stegen end angivet. Temperaturer var på det angivne og jeg var hele tiden meget nøje med også at overholde tiderne… så hvad kan jeg have gjort galt?

Martin
1 år siden

Hej med dig
jeg ser du anbefaler at servere brune kartofler til di langtidsstegte flæskeste jeg har uden held været i en del butikker for at få brune kartofler. jeg har fundet røde, blå og så har jeg hørt om grønne kartofler (som man vist ikke skal spise…). Jeg tænkte på om du i virkelighed mener brunede kartofler …?

Anita
1 år siden

Kan man lave flæskestegen dagen før?
Da man kan ved andesteg.

Jytte Vinther
11 måneder siden

Hej, Hej, jeg er mega stor fan af alle dine skønne opskrifter. Vi er kun 2 her i huset, men elsker at lave flæskesteg, har et stk svinekam på Ca 1,6 kg, vil du tidsmæssigt
stege den ligesom din i opskrif??? (Langtidsstegt) Er lidt i tvivl da vi ikke gider en tør steg. Mange hilsner. Jytte

Radosna
11 måneder siden

Hej,
Jeg er stor fan af langtidsstegt kød. Stege altid and på 139 grader i 6 timer. Vil prøve flæskesteg med din opskrift. Kan man stege alm., ikke varmluft? Og hvor langtid en flæskesteg på 2.5 kilo? På forhånd tak!🤗

Marlene
11 måneder siden

Jeg er nødt til lige at sige TAK for den her udførlige guide til perfekt flæskesteg. Det er vist første gang, jeg har lavet så vellykket en steg med helt og aldeles perfekte svær!! Nu kan det være, vi for eftertiden gider have steg lidt oftere, når nu vi har fundet ud af, at det kan lykkes så fint. Tak. Og glædelig jul.

Marie
10 måneder siden

Min steg har ben, skal den så bare have længere tid eller skal jeg skære dem af.
Min flæskestegserfaring er meget lille.

ann
15 timer siden

Hej Anne-Kathrine, vil lige give et lille bidrag, til brun kartofler. Når sukkeret er smeltet, bruger jeg piskefløde istedet for smør, de bliver altid så flotte. bruger aspargeskartofler, perle glaskartofler, kan også bruges,¨ .Håber ikke du tager det som indblanding i det du gør. Glæder mig altid hver lørdag til dine opskrifter Min søn i Spanien har også tilmeldt sig. Mange hilsener Ann

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)