Her i huset bliver der spist en del kartoffelmos til vinterens hyggelige simreretter. Jeg har altid elsket kartoffelmos og der er altså bare noget ved sådan en skefuld let og luftig, pisket mos med en skøn smag af smeltet smør og salt. I virkeligheden kunne jeg nok sagtens spise kartoffelmos et par gange om ugen, men hvis der alligevel skal variation til – eller hvis jeg bare har fået lavet en alt for stor portion – så bliver mosen rørt med æggeblommer og stiftpiskede æggehvider, drysset med rasp og efterfølgende bagt sprød og gylden i ovnen og serveret til de klassiske simreretter som fx gullash eller mørbradgryde med bacon og små pølser. Hvis jeg da ikke vælger at bruge kartoffelmosen som låg til en af de andre klassikere, nemlig denne her engelsk inspirerede sheperd’s pie.

Ovnbagt kartoffelmos – og i øvrigt også den klassiske kartoffelmos – kan sagtens tilføres ekstra smag (og grønt) i form af selleri, pastinakker, gulerødder eller lignende rodfrugter. Rodfrugterne skal blot skrælles og skæres i tern og kan så koges møre og moses sammen med kartoflerne og de bidrager med en både lækker og let nøddeagtig smag til mosen, hvilket jeg kun kan anbefale. Og apropos nødder, så kan der også røres 1-2 håndfulde grofthakkede hasselnødder i mosen, eller de kan drysses på toppen, inden kartoffelmosen bages i ovnen – det giver en skøn smag og et lækkert crunch og smager især dejligt til enebærgryde eller lignende retter med “vildtsmag”. Endelig kan man tilsætte sprødtstegt bacon eller en god skinke i tern til mosen og toppen kan evt. drysses med revet ost – på den måde kan mosen nemt forvandles fra tilbehør til en hel hovedret og den smager dejligt med en frisk og sprød salat eller ovnbagte rodfrugter til.

Lige præcis denne her ovnbagte kartoffelmos spiste vi for noget tid siden sammen med en skøn vildtgryde med svampe og rodfrugter og en klassisk waldorfsalat, men det kunne også have været en broccolisalat, som med sit indhold af både vindruer og æbler supplerer det lækre vildtkød og den let nøddeagtige smag i kartoffelmosen helt perfekt. En god rødvin i glassene og så var det ellers bare at sætte sig til bords og nyde det hele.

Ovnbagt kartoffelmos med sprød overflade. 

2-3 pers.

500-600 gr kartofler

1-2 spsk smør

ca 1½ dl mælk

2 æg, delt i blommer og hvider

½-1 tsk stødt muskat – kan udelades

salt

Desuden – smør og rasp til formen

Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem helt møre i usaltet vand. Hæld vandet fra kartoflerne og mos dem til en luftig kartoffelmos med et kartoffelmos-jern eller en elmikser. Tilsæt smør og mælk og smag til med salt. Rør æggeblommerne i kartoffelmosen og tilsæt stødt muskat efter smag. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i mosen, så luften ikke slåes ud af hviderne. Smør et ildfast fad med smør og drys med rasp. Fordel mosen i fadet og drys med rasp på toppen af mosen. Bag kartoffelmosen i 30 minutter ved 200 grader (varmluft) eller til mosen er let souffleret og overfladen gyldenbrun.

Note. Man kan sagtens bruge en rest kartoffelmos – beregn ca 600 gr til ovenstående opskrift og tilsæt blot æg og stødt muskat. Får man gæster og vil man gerne være i god tid, så kan man forberede det meste i forvejen. Så skal mosen blot vendes med stiftpiskede æggehvider og bages, når gæsterne kommer.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)