December måned venter lige om hjørnet og dermed også den tid på året, hvor mange af os har allermest travlt med at deltage i diverse sammenkomster – julefrokoster, nabohygge, juleklip, adventsarrangementer, gløgg og æbleskive hygge og meget meget mere. Ved sådanne arrangementer er det jo oplagt at have en lille ting med til værtinden og hvorfor ikke bruge 30 minutter på at gå en tur i køkkenet og lave værtindegaven selv? Eller måske oven i købet lave en ekstra stor portion og beholde lidt af godterne til sig selv = 2 fluer med et smæk.

Nedenfor har jeg samlet massevis af skønne opskrifter på lækre, hjemmelavede værtindegaver af den spiselige slags – og selvfølgelig er hjemmelavede dekorationer og en håndbundet buket også en skøn ting at få, men jeg koncentrerer mig jo mest om det, som kan fremtrylles i køkkenet. For alle opskrifter gælder det, at de er ret nemme at gå til og desuden lette at tranportere, ligesom der er en rimelig holdbarhed på dem alle – det burde derfor være muligt at finde noget for enhver smag og til de fleste lejligheder.

Der er ikke noget så “julet”, som duften af brændte mandler på strøget, men det er faktisk ret nemt at lave en portion hjemmelavede brændte mandler og når nu man er igang, så pakker man lige halvdelen i et fint glas eller en cellofanpose med en sløjfe på og så har men er perfekt, hjemmelavet værtindegave. Skal der lidt variation til, så kan jeg anbefale at drysse de brændte mandler med lakridspulver.

December og gløgg hænger uløseligt sammen, men der kan være langt imellem de rigtig gode, færdiglavede varianter. Kog en portion gløgg ekstrakt – enten til hvid gløgg eller til klassisk, rød gløgg og hæld ekstraten på en fin flaske med etiket og “opskrift”. Pak flasken i cellofan, evt sammen med en flaske rød- eller hvidvin og måske en lille pose rosiner og mandelsplitter.

Hjemmelavede honninghjerter er superlækre, men det er vist de færreste, som bager dem selv, når først alle julesmåkagerne og måske også klejnerne er lavet. Lav en portion hjemmelavede honninghjerter – det er nemt og de kan holde sig meget længe i en luftæt bøtte uden at blive tørre eller hårde. Køb en fin æske, læg silkepapir i bunden og pak så 4 hjerter – eller hvor mange der nu er plads til – i æsken. Pak evt. æsken ind i cellofan i stedet for at lægge låget på – så kan man se hjerterne uden at være nødt til at åbne for dem.

Noget af de bedste jeg kan få serveret på denne her tid af året er en stor kandefuld rygende varm julete med en dejlig krydret smag af appelsinskal, kanel, kardemomme og nelliker. Og i stedet for at købe juleteen færdig, kan man lave sin helt egen julete og dermed give teen sit eget personlige præg – det er supernemt og kræver i bund og grund blot en god, sort te og lidt forskellige slags krydderier og tørret appelsinskal. Pak teen i en fin pose med sløjfe på eller i en smuk tedåse med hjemmelavet etiket.

Rugbrødschips er blevet super populære de seneste par år og man kan købe dem i de fleste supermarkeder, men hvorfor ikke lave en portion skønne rugbrødschips selv? Og hvis man kan holde sig fra at spise alle de sprøde chips, så er det jo oplagt at give en portion væk som en nem og lækker, hjemmelavet værtindegave – evt. med et glas pesto eller tapanade ved siden af.

For mange bliver det bare ikke rigtigt jul uden de hjemmelavede havregrynskugler og har man lavet en stor portion, så er det oplagt at komme nogle af dem i et fint glas, en lille dåse eller lignende og forære dem væk som værtindegaver – her kan børnene i øvrigt også sagtens være med, så hvis der skal laves lidt lækkert til bedsteforældrene, så er havregrynskugler jo temmelig oplagt.

Hjemmelavet konfekt og fyldt chokolade er altid lækkert at modtage, men det tager lidt tid, hvis der skal laves store mængder. Vil man gerne forære marcipankonfekt væk, kan jeg derfor i stedet anbefale, at man ruller en marcipanroulade med nougat og overtrækker den med chokolade, inden den pyntes fint. Rouladen kan enten pakkes ind i cellofan som en nytårsknallert med fine sløjfer i enderne, eller man kan lægge den på silkepapir i en lille æske – og så kan modtageren glæde sig over at skære en skive marcipan med nougat og chokolade til en god kop kaffe.

Popcorn i alle afskygninger er blevet utroligt populære i de senere år og da de sagtens kan holde sig i flere uger, er det oplagt at lave en portion popcorn med knasende sprød saltkaramel og forære væk. Jeg pakker de skønne, karamelliserede popcorn i store cellofanposer med en sløjfe på, men de kan også kommes på glas – det vigtigste er, at de opbevares nogenlunde lufttæt, så de ikke bliver bløde eller karamellen begynder at klistre. Vil man hellere have popcorn med lakridssmag, så prøv disse her karamelliserede popcorn med lakrids.

Små hjemmelavede chokoladebidder med skøn topping. Jeg har tidligere lavet disse her chokoladebidder med hvid chokolade, tørret hindbær og rålakridspulver, men varianterne er mange og udover at erstatte hvid chokolade med mørk og lys chokolade, så kan man jo bruge alverdens ting som topping – nødder, mandler, tørret frugt, sølv og guldstøv, knuste pebermyntestokke, miniature slik, chokoladekugler, krymmel og meget meget mere.

Hjemmelavede saltmandler er en skøn og rimelig sund lille snack, som smager forrygende til et glas vin eller som en del af en tapasanretning. Og heldigvis er det ikke spor anderledes at lave en stor portion end en lille, så man kan lige så godt gå “all in”, når man først går i gang og lave en kæmpe portion saltmandler. Skal der variation til, så kan jeg anbefale disse her soyamandler, som er lige så nemme at lave som saltmandler og vil man hellere have let søde – men stadig ret sunde – snacks, så er disse her lakridsmandler med havsalt oplagte.

Hjemmelavet fudge er supernemt at lave og så smager det bare tusinde gange bedre end det, som man kan finde på hylderne med bland-selv slik. Den stivnede fudge skæres ud i mundrette firkanter og kommes i en cellofanpose, på glas eller i en lille dåse med en fin sløjfe på. Udover at det er nemt, er det faktisk også sjovt, at lave fudge – foreløbigt har jeg lavet fudge med peanutbutter og havsalt og denne her skønne lakridsfudge.

Og nu hvor vi alligevel er inde på det hjemmelavede slik, hvorfor så ikke kaste sig over en portion hjemmelavede skumfiduser? Det er nemt, men det klistrer, så der skal bruges godt med flormelis. Til gengæld er resultatet forrygende lækkert – ikke mindst fordi man har mulighed for at lave sine helt egne smagsvarianter. Jeg kan anbefale skumfiduser med hyldeblomstsmag, da hyldeblomstsaft altid er nemt at skaffe og kan man få fat i en god hindbærsaftevand, så kan jeg også anbefale de her hjemmelavede hindbærskumfiduser.

Jeg har tidligere været inde på glæden ved et stykke hjemmelavet konfekt, men overvej også at lave en portion hjemmelavet bounty. Overtræk med lys eller mørk chokolade – eller måske lidt af hvert – og pak 3-5 barer i en cellofonpose med sløjfe på. Jeg lover, at alle kokoselskerne vil klappe i hænderne.

Har man fine glas med hjemmelavet marmelade fra sommeren stående, så er det jo oplagt at forære sådan et glas væk – jeg har selv adskillige glas med hjemmelavet hindbærmarmelade med vanille på lager og faktisk kan man sagtens nå at lave marmelade, for der kan jo købes massevis af frosne bær i supermarkederne. Men man kan også i stedet købe en posefuld nødder og et glas honning og så lave nødder i honning, som smager forrygende lækkert til julens osteborde. I opskriften er der brugt valnødder, som vi selv har knækket, men man kan sagtens bruge de knækkede nødder i pose. Vil man hellere lave hasselnødder i honning, så anbefaler jeg, at man lige rister dem i ovnen først, så den brune hinde sprækker og hasselnøddesmagen fremhæves. Fjern de brune hinder ved at gnubbe de ristede hasselnødder i et rent viskestykke, kom nødderne på glas og hæld honning over.

Hjemmelavet granola er superlækkert og en lidt anderledes “ting” at få forærende, men bestemt ikke mindre velkommen, hvis modtageren ellers er til morgengrød, skyr eller græsk yoghurt med lækker topping. Jeg må i hvert fald altid lægge bånd på mig selv, når vi er i USA, for jeg har lyst til at købe samtlige lækre granola varianter i Whole Foods. Man kan lave en helt plain granola på ristede havregryn, lidt nødder og honning, men man kan også tilsætte skønne, varme krydderier til granolaen og dermed få en lækker julekrydret granola – det er jo trods alt december.

Brændte mandler har jeg nævnt tidligere, men derfor skal der nu også være plads til en portion honningristede peanuts. Nem og lækker opskrift og da peanuts er væsentligt billigere end mandler, er den også god for økonomien, hvis man har brugt lidt for mange penge på julegaverne. Hæld de smukke, karamelliserede peanuts, med den skønne salte og søde smag på glas eller i cellofanposer og glæd en du holder af.

Vi slutter med en rigtig konfektklassiker, som vi har lavet til jul i hele mit liv, nemlig store dadler med marcipan og chokoladeovertræk. Faktisk er det noget af det første konfekt, som jeg overhovedet kan huske, jeg har nemlig et billede inde i mit hovede af min bedstefar, som sidder ved spisebordet og fjerner stenene i dadlerne. Find en god grønthandler og køb de største og bedste dadler han har, pil stenen ud og fyld i stedet dadlen med marcipan og måske også et par smuttede mandler. Overtræk med den bedste, mørke eller lyse chokolade – vi bruger altid mørk – og pynt med yderligere et par smuttede mandler på toppen. En himmerigs mundfuld, som jeg ville blive superglad for at få forærende.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)