December måned venter lige om hjørnet – med hygge, hemmeligheder, traditioner, konfektfremstilling og julebag. I vores familie har vi en fast tradition om at mødes i slutningen af november – i år bliver det nu d. 1. december – og spise smørrebrød sammen og så går vi ellers i gang. Der skal bages brunkager, vanillekranse, kanelkringler og hvad der nu ellers hører sig til og nogle gange bliver der også eksperimenteret med nye bud på julesmåkager. Det har efterhånden resulteret i massevis af skønne opskrifter på dejlige julekager, så herunder har jeg samlet 15 af mine bedste opskrifter. Måske nogle af Jer kan blive inspireret til lækkert julebag.

Jeg spiser disse her hjemmelavede bastogne hele efteråret – den lækre smag af varme kryderier forener på fineste vis efterår og jul i én og samme kage, uden at det ligefrem kan kaldes en julesmåkage – måske fordi bastogne sælges i butikkerne året rundt – så bastogne er virkelig gode til os juleelskere, som har lidt svært ved at vente. Ikke desto mindre, så er de hjemmelavede bastogne fyldt med julekrydderier, men ikke overdrevent søde, så de passer perfekt i julens småkageskåle.

Ingen jul uden hjemmebagte fedtebrød med romglasur. Fedtebrød er faktisk ikke en del af vores faste julesortement – altså de kager, som vi bager hvert år i starten af december og som kommes i dåser og spises i løbet af december og juleaften, men jeg får alligevel altid bagt en lille portion fedtebrød i løbet af julemåneden og de forsvinder som dug for solen. Fedtebrød smager helt klart bedst, når de er relativt nybagte – jeg synes ikke, at de egner sig til at gemmes i en dåse i en lille måned, men når de er nybagte og lækre, så er der ikke meget, som slår de sprøde og let smuldrende kokoskager med romglasur.

Hjemmebagte jødekager…

Hjemmebagte jødekager hører julen til og de her er ekstra nemme at lave, fordi dejen ikke skal udrulles og udstikkes men blot rulles til en pølse og skæres i tynde skiver. Jeg bruger ikke hakkede mandler/nødder på jødekagerne, men det kan man jo gøre, som man lyster.

Specier – nemme og lækre småkager…

Specier er egentlig ikke en del af vores faste julesortiment, men alligevel sker det, at vi laver en kagedåse fuld af hjemmelavede specier til jul. Den mest simple småkage af dem alle. Jeg har fået det gode råd at tilsætte lidt lakridspulver til dejen, så det bliver til lakridsspecier, men har endnu ikke selv afprøvet det endnu.

En knap så traditionsrig julesmåkage, men ikke desto mindre super lækker og et dejligt alternativ til de mange julekrydrede småkager. Sprøde chokoladespecier er et hit herhjemme – også i julemåneden, hvor de forsvinder lynhurtigt.

Vanillekranse! Danmarks mest solgte småkage – hele året rundt – og det er der nok en grund til. Hjemme hos os bliver det i hvert fald ikke rigtigt jul, hvis ikke der bages vanillekranse og det bliver efter denne her opskrift, som vi troligt har brugt i snart 10 år. Kransene bliver lækre, sprøde og med en skøn smag af vanille og så flyder de ikke ret meget ud i ovnen, men holder derimod den fine facon.

Hjemmebagte finskbrød…

Finskbrød. Den skønne, lille småkage med knasende sukkerdrys og hakkede nødder på toppen. Der er ikke ret mange ingredienser i finskbrød og derfor anbefaler jeg, at man bruger rigtigt smør. Man kan virkelig smage forskellen.

Kanelkranse er en af de nyere “faste” i julesortimentet, men ikke desto mindre så er de kommet for at blive, for de er super populære. De minder en smule om jødekager, som vi så til gengæld ikke bager, men er lidt mere hårde og sprøde i det – måske fordi de er drysset med en generøs mængde kanelsukker, som karamelliserer let under bagningen og bliver knasende sprød. Kringlerne er ikke bare lækre, de er også utroligt fine at se på, men kan man ikke skaffe en udstikker i kringlefacon, så kan man sagtens bruge noget andet, eller trille dejen til en pølse og blot skære småkager ud. Så sparer man også arbejdet med at udrulle og udstikke dejen. Jeg har købt min kringleform i Kunst og Køkkentøj for efterhånden en del år siden.

De her pebernødder, som er bagt efter opskriften fra Lagkagehuset, er verdens bedste. Faktisk er de så gode, at de har fået omvendt folk, som ellers ikke rigtigt brød sig om pebernødder og jeg må også indrømme, at selvom jeg i mange år ikke regnede pebernødder for noget særligt, så bliver denne her opskrift altså fundet frem hvert år.

Endnu en af de “faste” er disse her fantastiske ingefærsmåkager. De er nemme at lave og med en tydelig smag af ingefær og så smelter de næsten i munden. Et rigtigt julehit hos ingefærelskere.

Syltetøjssmåkager med hindbær – også kaldet Julemandens knapper. En nem og lækker, lille kage, som er relativ simpel at lave og som altid vækker stor begejstring. Kagerne kan ikke gemmes frygteligt længe, da syltetøjet vil gøre kagerne bløde, så de er ikke så oplagte at bage og gemme til jul, men en enkelt portion i løbet af december er super lækker.

Marcipansmåkager med vanille eller slet og ret marcipanspecier. Egentlig tror jeg også, at kagerne kaldes Haakonskager, men herhjemme hos os hedder de nu bare marcipansmåkager. En nem og lækker kage, vis smag minder meget om en vanillekrans, så har man ikke mulighed for at lave vanillekranse, så er dette her en oplagt erstatning.

Vi kommer ikke udenom dem – den ultimative julesmåkage må vel nok være de hjemmebagte brunkager, som jeg har elsket så langt tilbage, som jeg overhovedet kan huske. Da jeg var lille, regnede jeg ikke rigtigt vanillekranse for noget, men brunkager derimod… Vi bager dem med inspiration fra Mette Blomsterbergs lækre opskrift, men har tilsat vores eget twist.

Store, lækre klejner er et must i julen – jeg skal i hvert fald helst have 4-5 klejner i løbet af december og de skal gerne være lavet efter denne her opskrift, som er med citronskal og kardemomme. Modsat de tynde og sprøde klejner, som sagtens kan laves og gemmes i en dåse, så kan disse her ikke holde sig så længe, inden de bliver tørre – de smager bedst, når de er relativt nylavede, men de kan lunes i ovnen eller på en brødrister, hvis de har et par dage på bagen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)