På sådan en dag som i dag, hvor jeg sidder her ved computeren med et par tændte stearinlys og en dampende varm kop te ved siden af mig og kan se regnen falde og kigge ud på skoven, hvor det er tyndet gevaldigt ud i de gule og røde blade på træerne i løbet af de seneste par dage, så kan jeg godt mærke, at efteråret for alvor er over os. I dag skriver vi den 1. november, vi er rykket indendørs, “gået i hi” og i “hygge-mode” og så er det da bare ekstra dejligt, at det i dag skal handle om en rigtig, hyggelig efterårsklassiker og god, solid comfort food i form af en lækker vildtgryde svampe og rodfrugter.

Jeg har ikke den store erfaring med at udskære vildtkød og vi er ikke udprægede jægertyper i vores familie, så jeg køber vildtkød i tern. Jeg har ladet mig fortælle, at det er noget af et arbejde at rense dyret for sener og hinder og da jeg ikke er specielt rutineret, vil jeg hellere købe kødet i tern og så i stedet nøjes med at gå det efter og måske lige skære de groveste tern i mindre stykker. Vildtkød er for øvrigt rimelig nemt at få fat i på denne her tid af året, hvor jagtsæsonen er på sit højeste og så er jeg simpelthen også lige nødt til at nævne Rema1000, som jeg synes har haft et virkelig fint udvalg af alt lige fra fasaner og duer til krondyrkøller her i løbet af efteråret.

Jeg har brugt krondyr i denne her opskrift og det skal simre i ca 1 time, men så bliver kødet også så mørt, at det nærmest falder fra hinanden. Der kan tilsættes både rødvin og øl og sågar en sjat portvin til gryden – det gør bestemt ikke vildtsaucen ringere – men lige i denne omgang nøjedes jeg bare med at ladet kødet simre i en god bouillon. Efterfølgende blev saucen smagt til med piskefløde, ribsgelé, salt og peber og blev jævnet ganske let og så sad den lige i skabet.

Jeg serverede en lækker og luftig, ovnbagt kartoffelmos med gylden overflade og broccolisalat med æble og vindruer til vildtgryden. Broccolisalaten kunne for øvrigt sagtens have været udskiftet med en klassisk waldorfsalat, som ligeledes indeholder æbler og vindruer – det passer helt perfekt til vildt. Og selvfølgelig kan man sagtens lave en almindelig grydefuld kartoffelmos – jeg er bare vild med den bagte udgave, som bliver så dejlig sprød på toppen og passer perfekt til den cremede og let krydrede vildtsauce.

Print opskrift Pin opskrift
4.73 fra 11 stemmer

Vildtgryde med svampe og rodfrugter

Samlet tid1 t 15 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 pk bacon i tern
 • 1 løg (hakket)
 • 400 gr vildtkød, fx krondyr
 • 1 kvist frisk timian (eller 2 tsk tørret timian)
 • 3 laurbærblade
 • 5-6 dl okse- eller vildtbouillon (evt. bouillonterning + vand)
 • 2 gulerødder (skåret i tern)
 • 2 pastinakker (skåret i tern)
 • 100 gr svampe, fx champignons
 • 1 dl fløde (piske- eller madlavningsfløde)
 • evt. jævning
 • 2 tsk ribsgele (eller et nip sukker)
 • evt. madkulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Varm en gryde op og svits baconstykkerne heri. Tilsæt hakket løg og lad det stege et par minutter. Tilsæt vildtkød i tern og brun det godt af. Kom timian og evt. laurbærblade i gryden, hæld bouillon ved, læg låg på og lad kødet simre ved svag varme i ca 1 time. Tilsæt gulerødder og pastinakker og lad det simre i yderligere 10 minutter. Imens sauteres svampene på en pande og stilles til side. Fjern timiankvist (hvis der bruges frisk timian) og laurbærblade og kom fløde i gryden. 
  Hvis saucen ønskes tykkere rystes en meljævning sammen af 2 spsk hvedemel og ca. 1 dl vand. Kom jævningen i gryden under omrøring og lad saucen koge i et par minutter, så melsmagen forsvinder og saucen tykner. Tilsæt evt. en smule kulør, så saucen bliver fint lysebrun og smag til med ribsgelé, salt og peber. Kom de sauterede svampe i saucen og server med kartoffelmos eller ristede kartofler.

Noter

Svampene kan kommes rå i gryden samtidig med gulerødder og pastinakker, men jeg synes, det er lækkert, når de bliver ristet, så jeg sauterer dem kort på en pande og kommer dem først i gryden til sidst. Man behøver ikke bruge specielle svampe – almindelige champignons kan helt fint bruges.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)