Kender I det at en ide til en opskrift, som man aldrig nogensinde havde forestillet sig at kaste sig over, endsige finde på, pludselig opstår ud af det blå og kræver handling? Lørdag formiddag havde Malou aka Klidmoster skrevet et opslag på facebook omhandlende en såkaldt bearnaiselasagne. Konceptet går i al sin enkelthed ud på at peppe en Knorr lasagne op ved at fordele Knorr bearnaise imellem lagene sammen med kødsaucen og så drysse hele herligheden med revet ost, inden den kommer i ovnen. Malou var langt fra begejstret og jeg må også indrømme, at det lød en smule specielt i mine ører, men alligevel kunne jeg ikke lade være med at tænke videre over ideen. Hvis nu man eksempelvis udskiftede pastapladerne med kartofler, så det i stedet blev til en form for kartoffellasagne og desuden fjernede den søde, tomatbaserede kødsauce, som i min verden slet ikke harmonerer med bearnaisesaucen, og i stedet brugte brunet oksekød?

Kommentarer og ideer blev flittigt udvekslet imellem Klidmosteren og undertegnede – godt krydret med diverse skeptiske og jublende kommentarer fra vores facebookfølgere – og til sidst havde vi faktisk et helt sjovt alternativ på plads. En form for kartoffellasagne a la klassisk herregårdsbøf med kartofler, hakkebøf, bearnaise og grønne ærter. Klidmosteren gik i køkkenet med det samme, imens jeg selv ventede til dagen efter og nu glæder jeg mig rigtig meget til at se hendes version. Det sjove ved mad er jo netop, at man kan være stort set enige om, hvilke grundelementer en ret skal indeholde og hvordan den skal ende med at se ud, men alligevel har vi formentligt lavet to helt vidt forskellige opskrifter.

Det var på forhånd vedtaget, at den tomatbaserede kødsauce skulle ud. Alligevel syntes jeg, at der skulle en eller anden form for sauce – udover bearnaise – i lasagnen, så i stedet for blot at brune det hakkede oksekød, lavede jeg en tomatfri kødsauce med løg og hvidløg, som blev smagt godt til med paprika, salt og peber. Engelsk sauce eller Worcestershire sauce vil formentlig også fungere helt perfekt. Kødsaucen blev tilsat en sjat god oksebouillon og desuden jævnet med lidt hvedemel, så den blev tyk og lækker – er saucen for tynd, kan den færdige lasagne godt blive en noget “splattet” affære, når den øses over på tallerknerne.

Med kødsaucen af vejen var det blevet tid til at tænke på bearnaisesaucen. Efter flere overvejelser valgte jeg at lave en klassisk bechamelsauce, som passer så godt til alle former for lasagner, men at droppe revet muskat og i stedet give den “bearnaisesmag” ved at tilsætte bearnaiseessens og estragon. Bearnaiseessens kan man enten købe færdiglavet eller lave selv. Den færdiglavede er typisk en lille gul flaske fra Beauvais, som findes ved siden af eddiker, saucekulør og lign. i større supermarkeder, men det er supernemt at lave sin egen essens – jeg har skrevet lidt mere om det i dette her indlæg om hjemmelavet bearnaisesmør.

Bearnaise-bechamelen blev smagt godt til med bearnaiseessens, hakket estragon og et nip sukker, salt og peber til bearnaisesmagen sad lige i skabet. Det kan variere fra person til person, hvor meget sødme og syre der skal være, men husk at smagen skal kunne trænge igennem kartofler og ikke mindst kødsauce, så pas på med at lave en alt for mild sauce.

Har man travlt, eller skal der bare ekstra smæk på bearnaisesmagen, så kan man også købe en god, færdiglavet bearnaisesauce på bæger eller flaske og bruge den i lasagnen. Er saucen meget tyk i konsistensen, så kan den røres sammen med en smule mælk, men ellers burde saucen være klar til brug. Der kan selvfølgelig også piskes en lækker hjemmegjort bearnaise, men personligt ville jeg nok være lidt ked af at lave en perfekt, æggegul sauce med masser af smør og kærlighed og så efterfølgende lægge den i lag med kødsauce og smække det hele i ovnen.

Resultatet blev godt – rigtig godt endda. Vi er ret glade for kartoffellasagner og spiser dem jævnligt i løbet af vinteren som alternativ til de klassiske lasagner, men selvom denne her mindede en smule om de kartoffellasagner, som vi kender, så var den alligevel helt sin egen. Det lækkert krydrede oksekød med ærter og de møre kartofler med et strejf af bearnaisesauce gav rigtig fine associationer til en klassisk herregårdsbøf og så var det faktisk ret underholdende, at få den serveret på en helt anderledes måde.

Lasagnen er ret nem at gå til – i virkeligheden kan det jo sammenlignes lidt med at lave en klassisk lasagne med kødsauce og bechamelsauce og så er det kun lige kartoflerne, der kan give lidt ekstra arbejde, men det er så rigeligt resultatet værd. Vi var i hvert fald begge to meget tilfredse med bearnaiselasagnen og Morten nærmest slikkede tallerkenen, men der er jo også tale om rigtig mandemad – kød, kartofler og bearnaisesauce i lag, så kan næsten ikke gå galt.

Bearnaiselasagne med oksekød og kartofler.

3-4 pers.

1 spsk olie

1 stort løg, hakket

2 fed hvidløg, finthakket

ca 450 gr hakket oksekød

2 tsk paprika

3 spsk hvedemel

4 dl oksebouillon – evt vand + bouillonterning

400 gr grønne ærter, optøede

salt og peber

Bearnaise-bechamelsauce.

30 gr smør

3-4 spsk hvedemel

4-5 dl mælk

2-3 spsk bearnaiseessens eller efter smag

2-3 spsk friskhakket estragon – tørret estragon kan også bruges

1 nip sukker

salt

ca 500 gr kartofler, skrællede og skåret i tynde skiver

ca 75 gr revet ost, fx revet mozzarella

Varm olien op i en gryde og sauter løg og hvidløg heri. Tilsæt hakket oksekød og brun kødet godt. Paprika og hvedemel røres i gryden og bouillon tilsættes. Bring gryden i kog så saucen jævnes og tykner. Lad saucen simre ved svag varme i ca 10 minutter, tilsæt ærter og smag til med salt og peber. Imens laves bearnaise-bechamelsaucen.

Smelt smørret i en lille gryde og rør melet ud heri. Tilsæt mælk og pisk godt så saucen ikke klumper. Bring saucen i kog så den tykner og lad den koge i et par minutter, så evt. melsmag forsvinder. Tilsæt bearnaiseessens og estragon og smag til med sukker og salt, til balancen imellem sødme, syre og salt sidder lige i skabet.

Fordel et tyndt lag bearnaise-bechamel i bunden af et ildfast fad og læg kartoffelskiver ovenpå. Fordel derefter et lag kødsauce og så bearnaise og kartofler igen. Fortsæt med hhv. kødsauce, bearnaise-bechamel og kartoffelskiver til det hele er brugt. Slut af med et lag bearnaise-bechamel og sæt fadet i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 20 minutter. Herefter drysses revet ost på toppen af lasagnen og fadet sættes tilbage i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 30 minutter, til kartoflerne er møre og overfladen gylden. Lad kartoffellasagnen trække 5 min. inden servering – det gør den mere skærefast og giver flottere stykker.

Note. I stedet for at lave bearnaise-bechamel kan man bruge et bæger eller en flaske færdiglavet bearnaisesauce (4-5 dl). Rør evt. saucen med en smule mælk, hvis konsistensen er meget tyk.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)