Noget af det, som jeg modtager allerflest forespørgsler på omkring juletid, er de hjemmelavede brændte mandler. Af en eller anden grund, er det ofte mandlerne, som volder problemer. Ofte er det fordi, at man enten har givet mandlerne for lidt tid, så karamellen krystalliserer og falder af, eller også har man givet mandlerne for meget varme, så de er blevet til brændte mandler i ordets bogstavligste forstand.

Jeg har selv været der og jeg tror, at jeg har lavet alle de fejl, som man overhovedet kan begå, når det kommer til brændte mandler. Men når først teknikken sidder, så er det faktisk ret nemt. Det er vigtigt, at man bruger en pande med en nogenlunde tyk bund, så karamellen ikke får for meget varme og så bruger jeg også gerne en slip-let pande, for den er dejlig nem at rengøre efterfølgende.

Desuden skal man sørge for, at der er plads nok i panden til at vende mandler og sukker godt rundt. Har man kun en lille pande, så lav hellere flere små portioner og måske er det i virkeligheden en god idé at starte med små portioner, hvis det er første gang, men begiver sig ud i brændte mandler. Det er trods alt knap så ærgerligt at ødelægge 100 gr mandler som 500 gr mandler.

Herunder har jeg lavet en trin-for-trin guide til helt klassiske brændte mandler. Til opskriften er der brugt 150 gr mandler, 150 gr sukker og 3 spsk vand. Jeg foretrækker selv at mine brændte mandler er helt blanke, så jeg fortsætter til opskriftens Punkt 6. Vil man hellere have let “klumpede” mandler, så stopper man bare ved Punkt 5.

Punkt 1. 150 gr mandler og 150 gr sukker kommes i en pande sammen med 3 spsk vand. Sæt panden på komfuret ved svag/jævn varme. Rør jævnligt rundt i mandlerne til sukkeret smelter og ligesom samler sig om mandlerne.

Punkt 2. Sukkeret er delvist smeltet og har sat sig på mandlerne, men det betyder langt fra, at de brændte mandler er færdige. Hvis man tager mandlerne af varmen nu, vil de være beklædt med et hvidt lag af sukkerkrystaller, når de afkøler og sukkeret vil sandsynligvis ikke engang sidde ordentligt fast. Man skal derimod fortsætte med at røre rundt i mandlerne ved svag/jævn varme.

Punkt 3. Den karamel, som var så fin at se på til at begynde med, er nu omdannet til massevis af hvide sukkerkrystaller og alt sukkeret er faldet af mandlerne. Det ligner noget, som er mislykket, men sådan skal det være. Man skal bare fortsætte med jævnligt at røre rundt i mandlerne, så de ikke brænder på.

Punkt 4. Ganske langsomt vil sukkerkrystallerne igen begynde at smelte og blive til fin, lysebrun karamel, som samler sig om mandlerne i takt med, at der røres rundt. Mandlerne begynder at dufte letristede. Bliver sukkeret lidt for hurtigt lysebrunt, så skru ned for varmen.

Punkt 5. Det er nu, man skal beslutte, om man vil have brændte mandler med sprøde klumper af krystalliseret og karamelliseret sukker. Disse mandler har den fordel, at de blot skal hældes ud på et stykke bagepapir og afkøles og så kan de hældes på et glas. Man kan også fortsætte med at røre rundt i yderligere nogle minutter, så alle sukkerkrystallerne smelter og bliver til flydende karamel.

Punkt 6. Til sidst vil alle mandlerne være dækket af et tyndt lag karamel og være helt blanke. De skal nu vendes ud på et stykke bagepapir og adskilles fra hinanden hurtigst muligt, så de ikke klistrer sammen som en stor plade af brændte mandler. Pas på – mandlerne er brændende varme. Når mandlerne er afkølede, kan de hældes på et glas.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Brændte mandler (inkl. guide)

Samlet tid15 min
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 150 gr mandler
  • 150 gr sukker
  • 3 spsk vand

Fremgangsmåde

  • Mandler, sukker og vand røres sammen i en stor pande eller gryde under svag opvarmning. Det er vigtigt, at gryden er stor nok til, at mandlerne kan røres godt rundt. Lad sukkeret koge til karamel under jævnlig omrøring. 
  • Når al vandet er fordampet, vil sukkeret krystallisere og blive hvidt og grynet. Fortsæt med at røre rundt indtil sukkeret smelter igen og bliver til gylden karamel, der samler sig om mandlerne. 
  • Når karamellen er helt smeltet og sidder på mandlerne tages panden af varmen og mandlerne hældes ud på bagepapir.
  • Adskil mandlerne hurtigst muligt vha. en gaffel eller måske fingrene, når mandlerne er kølet lidt af, men pas på, karamellen er brændende varm.
  • Lad mandlerne afkøle på bagepapiret og opbevar dem i en lufttæt beholder.

Noter

Man kan tilsætte smag til mandler ved eksempelvis at tilføje 1-2 tsk lakridspulver, kakaopulver eller vaniljesukker til panden. Man kan også tilsætte ½-1 tsk stødt kanel. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)