Let, luftig og fløjlsblød kyllingelevermousse, serveret på en skive ristet flute eller rugbrød og pyntet med cornichoner og et drys flagesalt på toppen. En supersimpel og ret så lækker “haps”, som også kan laves på andelever, og en fantastisk start på en skøn middag – fx som snack eller forret til  nytårsmiddagen. Den cremede mousse – som vel ret beset også kan betegnes som kyllingeleverpostej, det lyder bare ikke nær så avanceret – er supernem at lave og så minder den en smule om en fois gras terrine, men er helt uden tvangsfodret gås.

Jeg smager moussen til med cognac, men en sjat portvin kan også bruges og bare rolig, hverken cognac eller portvin kan smages i moussen, det er blot med til at give en skøn, afbalanceret smag. Man kan muligvis udelade de 2 spsk alkohol – jeg har ikke selv prøvet det, men det kan jo godt være lidt af en investering af købe en hel flaske for kun at bruge to spiseskefulde. Jeg vil dog foreslå, at man i første omgang prøver at undersøge, om ikke der skulle stå en halv flaske portvin eller cognac fra julen et eller andet sted, fx i forældrenes eller bedsteforældrenes barskab og så kan man tage lidt af den. Jeg kan i øvrigt anbefale at servere en portvinssky – portvin med lidt husblas – i stedet for cornichoner ovenpå den færdige mousse og på den måde vil købet af en flaske portvin jo ikke være helt spildt.

Kyllingelevermousse.

8-10 pers (forret).

1 spsk smør

1 løg, hakket

1 fed hvidløg, hakket

ca 450-500 gr kyllingelever, frisk eller optøet – andelever kan også bruges

1 kvist timian – 1 tsk tørret timian kan også bruges

2 laurbærblade – kan udelades

2-3 spsk cognac

100 gr blødt smør

½ dl piskefløde

salt og peber

Smørret smeltes på en pande og løg og hvidløg steges klare heri. Fjern evt. urenheder fra leveren og kom stykkerne på panden. Tilsæt timian og laurbærblade og steg leverstykkerne til de er møre men stadig rosa i midten. Kassér laurbærbladene og hæld resten af pandens indhold op i en food processor eller blender. Tilsæt cognac og blødt smør og blend til en helt glat masse. Tilsæt fløde og blend igen til en cremet mousse. Smag til med salt og peber og hæld herefter kyllingelevermoussen i en skål. Sæt skålen på køl, så moussen kan stivne. Ved servering fordeles et generøst lag kyllingelevermousse på små skiver ristet flute eller rugbrød. Beregn 2-3 stk pr. pers. og pynt med cornichoner og flagesalt.

Note. Kyllingelevermoussen kan holde sig 5-6 dage på køl, men den kan også fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)