Der findes et væld af forskellige opskrifter på juleboller. Nogle som er lavet på wienerbrødsdej med fyld af remonce eller marcipan, sukat og varme julekrydderier og andre, der minder lidt mere om almindelige boller og som spises med smør eller måske en skive ost. Mine juleboller, som jeg efterhånden har bagt i en del år, hører til den sidste kategori og der er tale om store og svampede boller, som bugner af syltet appelsinskal og rosiner og med et lille sukkerdrys på toppen.

Jeg synes især, at bollerne er perfekte at servere til en kop eftermiddagste – der er ikke noget så hyggeligt, som at samles om et veldækket tebord med tændte juledekorationer, en kurvfuld nybagte og lune boller og masser af tid til snak, men mindst et par gange i løbet af julemåneden, spiser vi også bollerne til morgenmad. De er virkelig oplagte, hvis man vil servere lidt lækkert til en hyggelig adventsbrunch.

Jeg kommer syltet appelsinskal og rosiner i mine juleboller, men rosinerne kan udelades eller erstattes af ekstra appelsinskal, og rosiner og appelsinskal kan suppleres med hakket sukat, hvis man bryder sig om det. Jeg er selv ret vild med sukat, men jeg ved, at det bestemt ikke er alle, som har det sådan. Udover tørret frugt kan der også tilsættes forskellige slags nødder eller mandler til bollerne – det smager også skønt at drysse grofthakkede nødder/mandler på toppen i stedet for sukker.

Bollerne bliver superluftige og dejligt svampede – faktisk minder de en lille smule om de her varme hveder, som vi spiser til Store Bededag og det skyldes primært, at jeg hæver dem ved damp i ovnen. Herefter holder bollerne sig faktisk lækre og bløde i flere dage, i hvert fald hvis de er pakket godt ind i en plastikpose eller lignende, men de kan også kommes i fryseren. Vælger man at fryse bollerne, så vil jeg anbefale, at man luner dem kort i ovnen – bare lige 3-5 minutter ved 200 grader – inden servering.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Juleboller (sammenbagte)

Hæve- og bagetid1 t 35 min
Samlet tid1 t 55 min
Antal: 16 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk eller vand (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 1 æg
 • ½ tsk salt
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 50 gr sukker
 • 100 gr hakket, syltet appelsinskal
 • 50 gr rosiner
 • 75 gr smeltet smør
 • 500 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • sukker til drys

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt æg, salt, kardemomme, sukker, syltet appelsinskal og rosiner. Rør til sidst smeltet smør og hvedemel i og ælt til en blank og smidig dej.  Alternativt kan dejen samles på en køkkenmaskine. 
 • Lad dejen hæve i ca. 45 minutter. Form dejen til 16 små boller og læg dem tæt sammen i en firkant på en bageplade. De må ikke røre hinanden, men de skal heller ikke ligge længere fra hinanden, end at de vokser sammen under hævningen og bagningen.
 • Nu skal bollerne efterhæve ved damp i ca. 30 minutter. Dette gøres ved at stille bagepladen med bollerne i en kold og slukket ovn og stille et fad eller en skål i bunden af ovnen. Hæld derefter kogende vand fra elkedlen i fadet og luk ovndøren. 
 • Når bollerne har hævet i ca. 30 minutter tages de ud af ovnen. Fjern også fadet med vand – det skal ikke bruges mere. Drys bollerne med lidt sukker – de er ret fugtige af dampen fra vandet, så de skal ikke pensles. 
 • Varm ovnen op til 180 °C (alm. ovnvarme - ikke varmluft) og bag bollerne i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle lidt af på ovnristen og server dem som de er eller med smør til.

Noter

Bollerne holder sig lækre og svampede i et par dage i en pose. De kan også fryses og skal så blot lunes et par minutter ved servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)