Vi gør lidt ekstra ud af julehyggen herhjemme i disse dage. Slutspurten er for alvor gået ind og på søndag er det juleaften og så følger et par dejlige dage med masser af julemad, familiesamvær og julefrokoster og det glæder vi os begge til, men det er nu, hvor der måske er tendens til ekstra juletralvhed for at nå det sidste, at man lige skal huske på lidt selvforkælelse engang imellem.

Herhjemme har vi kastet os over alle de skønne julefilm og der er jo heldigvis rigtig mange at vælge imellem. Hver aften, når vi har spist aftensmad, putter vi os i sofaen med bløde tæpper, varm gløgg og juleknas og foreløbig er det blevet til både Alene hjemme 1 og 2, Love Actually, Miraklet på Manhattan, Fars fede juleferie og Charles Dickens’ juleeventyr i den skønne version, som Jim Carrey lavede for nogle år siden.

Vi går ikke efter nogen bestemt genre, når vi udvælger filmene og der er bestemt nogle af dem, som er mere platte end andre, men fælles for dem alle må være, at det ikke bliver sådan helt “rigtigt” jul for mig, hvis ikke jeg får dem at se. Og så tilbage til det, som dette her indlæg jo egentlig skulle omhandle, nemlig en skøn, hjemmelavet solbærgløgg, som jeg lavede forleden dag.

Som sædvanligt, når den står på julegløgg, laver jeg først en ekstrakt, som får lov til at trække og derefter blandes med rødvin og måske en sjat portvin eller rom, hvis vi alligevel har en flaske stående. Det kræver selvfølgelig lidt tid, men har man akut behov for hjemmelavet gløgg her og nu, så kan man også nøjes med at lade ekstrakten trække i 30-60 minutter, men man bør altså også unde sig selv at smage en gløgg, som har fået god tid til at samle smag, saft og kraft fra de mange varme krydderier.

Jeg blander ekstrakten med rødvin i forholdet 1:2,5 eller deromkring, da jeg godt kan lide, at gløggen er ret krydret, men det må være op til den enkelte. Der kan smages til med ekstra sukker, hvis gløggen er for sur og tilsættes mere rødvin, hvis gløggen er for sød. Hvorvidt der skal mandler og rosiner i gløgg er ligeledes et valg, som må være op til den enkelte og kan man ikke lide gløgg, så kan man i stedet drikke varm te, kaffe eller kakao. Forplejningen er jo i bund og grund underordnet og jeg synes, det vigtigste er, at man lige giver sig selv tid til at lande og finde roen og ikke mindst lade julefreden sænke sig i et par timer.

Hjemmelavet solbærgløgg.

6-8 glas

2½ dl solbærsaft

2½ dl vand

1 usprøjtet appelsin, skåret i tynde skiver

1 usprøjtet citron, skåret i tynde skiver

15 hele nelliker

5-10 kardemommekapsler

5 peberkorn

2-3 kanelstænger

200 gr sukker

ca 12-14 dl rødvin

evt. en sjat rom

Kom alle ingredienserne i en gryde med låg og bring gryden i kog over svag varme. Lad gryden simre i 30-45 minutter og sluk herefter. Lad gløggekstrakten trække på køl – 30-60 minutter kan gøre det, men 12-24 timer giver det bedste resultat. Herefter sies ekstrakten og hældes på en skoldet flaske. Ekstrakten kan holde sig i minimum 2-3 uger på køl.

Ved servering blandes gløggekstrakten med rødvin i forholdet 1 dl ekstrakt og 2-3 dl rødvin. Varm forsigtigt gløggen op i en gryde og sørg for, at gryden ikke kommer i kog, så alkoholen fordamper. Smag evt. til med en sjat rom og lidt ekstra sukker og server den varme solbærgløgg med mandelsplitter og rosiner.

Note. Gløggen kan laves i en alkoholfri og børnevenlig version ved at tilsætte fortyndet solbærsaft til gløggekstrakten og varme det op.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)