Julekringle – opskrift på “adventskrans”.

0 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Er der noget mere hyggeligt end de fire søndage op til jul, når mørket falder på og adventskransen tændes? Jeg er vild med allerede at tænde kransen, når det bliver mørkt ved 16-tiden, for så passer det noget så fint med, at vi kan sidde og hygge os med noget varmt – kaffe, te eller måske et glas hjemmelavet gløgg – og en skålfuld julesmåkager, inden der skal laves aftensmad. Adventskransen får selvfølgelig lov til at brænde hele aftenen – og nogle gange også i ugens løb fordi det er så hyggeligt, men selvfølgelig kun med det “tilladte” antal lys – men det bedste tidspunkt er alligevel søndag i “den blå time”, når det begynder at skumre og roen sænker sig udenfor.

Sidste søndag havde vi huset fuldt af gæster – i min familie har vi tradition for at mødes 1. søndag i advent og hygge os sammen – snakke, flette julehjerter og stjerner og selvfølgelig spise æbleskiver og julegodter og drikke masser af gløgg, men i aften bliver det kun Morten og mig, når adventskransen tændes. Jeg har allerede lavet en god stor portion gløgg ekstrakt – både til hvid gløgg og til klassisk rød gløgg, så den side af sagen er der styr på, men i går aftes fik jeg sådan en lyst til, at prøve at lave en rigtig julekringle og forme den som en adventskrans, så sådan en har jeg fået bagt her til formiddag og jeg er ret glad for resultatet. Kringlen er let og luftig og fyldt med julelækkerier og så dufter den bare helt fantastisk, så jeg glæder mig, til vi skal tænde adventskransen og nyde et stykke eller to.

Fyldet i kringlen er kun vejledende, for selvfølgelig kan man fylde sin kringle med lige præcis de herligheder, som man foretrækker – det være sig creme, syltetøj, chokolade i tern eller noget helt fjerde. Og selvfølgelig er der ingen som siger, at remoncen skal smages til med kanel, nellike og appelsin, men nu er der jo tale om en julekringle og så synes jeg sørme også, at man skal kunne mærke julestemningen brede sig i hele kroppen, for hver en bid man tager. Det er for øvrigt oplagt at pynte kringlen/kransen med et silkebånd eller måske med 4 lys (fx lagkagelys eller juletræslys med folie viklet om foden), hvis den skal serveres for gæster og man ellers er til den slags – så bliver det en rigtig “adventskrans”.

Nedenstående opskrift giver en god, stor kringle og jeg vil mene, at der snildt kan skæres 10-12 pæne stykker. Da en kringle ubetinget er bedst, samme dag som den er bagt, foreslår jeg, at man fryser evt. rester. Det er meget nemmere at lykkes med at optø og lune en kringle, end det er at forsøge sig med at få nogle daggamle rester, (som har været gemt i en brødskuffe i en frysepose), til at fremstå spændende og allerede på 2. dagen begynder en kringle desværre at virke lidt tør.

5 fra 1 stemme

Julekringle

Hæve- og bagetid2 t
Samlet tid2 t 40 min
Antal: 12 personer

Ingredienser

 • 1 dl mælk (lillefingervarm)
 • 25 gr gær
 • 1 æg
 • 2 spsk sukker
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk stødt kardemomme
 • 375 gr hvedemel (samt ekstra til udrulning)
 • 150 gr blødt smør

Fyld

 • 100 gr smør
 • 100 gr brun farin
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 tsk stødt nellike
 • 2 spsk revet appelsinskal (eller 50 gr syltet appelsinskal)
 • 1 håndfuld rosiner (kan udelades)
 • 200 gr marcipan
 • sammenpisket æg og perlesukker til pynt

Fremgangsmåde

 • Udrør gæren i mælken. Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme, hvedemel og smør.
 • Tilsæt æg, sukker, salt, kardemomme, hvedemel og smør og ælt sammen til en blank og smidig dej.
 • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.

Fyld

 • Kom smør, farin, kanel, nellike, appelsinskal og evt. rosiner i en skål og rør det sammen til remonce.
 • Rul dejen ud til et rektangel (ca 60 x 20 cm) på et meldrysset på.
 • Fordel remoncen i en stribe på midten af dejen. Skær marcipanen i tynde skiver og placer ovenpå remoncen.
 • Fold endestykkerne af dejen ind over remoncen, så fyldet lukkes inde i enderne. Skær herefter dejen på langsiderne i strimler á ca 3 cm.
 • Flet kringlen ved skiftevis at føre en strimmel fra højre og venstre side ind over fyldet, så der fremkommer et fint, flettet mønster.
 • Placer den flettede kringle på en bageplade med bagepapir og form den til en rund krans. Lad kringlen efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
 • Lad kringlen efterhæve tildækket i ca 30 minutter. Pensl herefter med sammenpisket æg og drys med perlesukker,
 • Bag kringlen ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, til den er gylden og gennembagt.
 • Lad kringlen afkøle på ovnristen og server den lun eller kold.
 • Kringle er bedst, samme dag som den er bagt, men evt. rester kan gemmes (og lunes) i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. Kringle kan desuden fryses.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)