Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Karamelbidder med Rice Krispies…

4 kommentarer
Ideer til studentermad, Julemad og juleopskrifter, Konfekt og slik
Gå direkte til opskriften

Vi er efterhånden færdige med at lave konfekt til jul i år, men de her skønne karamelbidder med Rise Krispies skulle altså lige med. Jeg laver gerne konfekt sammen med min mor og det er blevet til en helt fin og varieret – og ikke mindst meget passende – portion. Store dadler med marcipan og chokoladeovertræk og lakridskugler af marcipan æltet med rålakridspulver og derefter overtrukket med chokolade og pyntet med lakridsdrys. Klassisk marcipan- og nougatkonfekt i tern, små fine marcipanbrød dyppet i chokolade og pyntet med frysetørret hindbær og så de her lækre pralinere med chokolade, nougat og ristede mandelsplitter.

Desuden har min mor lavet en portion støbte chokolader med “skildpaddefyld”, som i bund og grund blot er en dåse kondenseret mælk, som koges til karamel i en gryde med vand, hvorefter karamellen tilsættes romessens efter smag – skildpaddefyld smager fantastisk og jeg har blandt andet brugt det som fyld i de her hjemmelavede påskeæg.

Alt i alt en vældig fin og passende portion, når man tager i betragtning, at der skal være til min lillebrors fødselsdag d. 22. december, juleaften og familiejulefrokost 2. juledag, samt Nytårsaften og Helligtrekongers aften, som mine forældre har fejret med en gruppe venner så langt tilbage, som jeg kan huske. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at lave endnu en slags konfekt i går aftes, da jeg var alene hjemme, fordi Morten var til noget jule-hygge og æbleskivespisning sammen med sine kollegaer. Jeg har nemlig på et tidspunkt gemt en opskrift på nogle skønne konfektstykker med Dumle, Yankee bar og Rice Krispies fra et eller andet madblad, formentlig Spis Bedre, og nu skulle jeg teste, om de var lige så lækre, som de så ud til.

Dumle karameller og Yankee bar, som smeltes til chokoladekaramel i en gryde og røres sammen med sprøde, puffede ris – det kan næsten ikke gå galt i min verden og det gjorde det bestemt heller ikke. Nøj et lækkert konfektstykke der kom ud af det. . Ifølge originalopskriften skal der bare fordeles en god, smeltet mælkechokolade på toppen og når den er stivnet, kan man skære konfekten ud i små hapsere, men da jeg godt kan lide, at man kan skære i chokoladen uden at det hele krakelerer og går i stykker, tilsatte jeg en lille bitte smule smør til den smeltede chokolade, inden den blev fordelt.

Chokoladen stivner på helt samme måde som ellers, men smørret gør, at chokoladen ikke splintrer, når den skæres i tern og det gør unægteligt en hel del for det færdige resultat. Da jeg nu var i gang, gav jeg også lige overfladen et drys guldstøv, inden den tørrede – det er jo jul – men det kan man gøre, som man lyster. Man kan også bruge frysetørrede hindbær, hakkede mandler eller nødder og diverse former for krymmel, eller man kan lade den være, som den er.

Jeg skar konfekten ud i tern á ca 2 x 2 cm og fik 35 stk + et par kanter, som blev spist undervejs. Stykkerne er nu pakket i en lufttæt bøtte med bagepapir imellem lagene og sat på køl og så må vi se, hvor længe den får lov til at stå der. Formentlig vil der allerede blive spist af karamelbidderne i løbet af de næste par dage, men så har vi jo heldigvis så mange andre, lækre julegodter og ellers må jeg jo lave en portion mere.

Karamelbidderne kan for øvrigt sagtens serveres hele året rundt og ikke kun til jul, så hvis ikke man når at lave dem i løbet af den næste uges tid, så er der ingen grund til at vente til næste jul. Jeg er sikker på, at de sprøde hapsere vil vække lige så meget begejstring resten af året og da de både er nemme at lave og transportere er de jo oplagte som en lille godbid til kollegaerne.

4,41 fra 5 stemmer

Karamelbidder

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid30 minutter
Antal: 35 stk

Ingredienser

 • 50 gr smør
 • 100 gr Dumle karameller
 • 150 gr Yankee bar (3 stk) (skåret i mindre stykker)
 • 90 gr Rice Krispies (morgenmadsprodukt af puffede ris)
 • 125 gr mælkechokolade
 • 15 gr smør
 • evt. guldstøv

Fremgangsmåde

 • Kom 50 gr smør, Dumle karameller og Yankee bar i en stor gryde og smelt det over svag varme. Rør rundt til en blank og ensartet masse.
 • Beklæd et firkantet fad (ca 15 x 25 cm) med bagepapir.
 • Tag gryden af varmen, tilsæt Rice Krispies og rør rundt til alt er dækket af chokolade-karamel. Kom blandingen i fadet og pres det godt sammen med bagsiden af en ske. Glat overfladen – det kan være nemmest at bruge håndfladerne – og lad det afkøle.
 • Smelt forsigtigt chokoladen i mikrobølgeovn eller over vandbad og rør smørret i. Fordel chokoladen i et jævnt og glat lag ovenpå de karamelliserede Rice Krispies og drys evt. med guldstøv.
 • Lad chokoladen stivne helt og skær herefter pladen ud i firkantede bidder på ca 2 x 2 cm.
 • Opbevar karamelbidderne på køl i en lufttæt beholder. De kan holde sig i 2-3 uger, hvis de får lov.
I stedet for mælkechokolade kan man bruge en god, mørk chokolade til topping på karamelbidderne. Så bliver de ikke helt så søde. Man kan også bruge chokolade med smag, fx mint eller orange. 
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tabita
2 år siden

Hvor har du fået fat i en form der er 15×25 ?
Har ikke ku finde sådan et fad eller mål der er i nærheden bare ..

Maria
3 måneder siden

Hej lækker konfekt. Oplever at den smeltede chokolade stivner og gryner lidt når smørret tilsættes, kan dog godt smøre den ud. Men det er ikke så blankt som dine.