Sprøde kartoffelfrikadeller…

22 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Tilbehør, Vegetar
Gå direkte til opskriften

Vi spiser en del kartoffelmos til vinterens mange gode gryde- og simreretter, men det betyder også, at jeg engang imellem får lavet lidt for meget og så er det jo oplagt enten at lave en portion ovnbagt kartoffelmos med gylden overflade eller røre mosen sammen til en “fars” og stege en portion lækre kartoffelfrikadeller. Kartoffelfrikadellerne bliver sådan helt sprøde på ydersiden med en “kerne” af blød og luftig kartoffelmos og de er altså et hit her hos os, hvor vi både spiser kartoffelfrikadellerne som hovedret på kødfrie dage og som tilbehør til kødretter, nærmest som sådan en slags kartoffelkroketter, eller hvad man nu kan kalde dem.

Vi tilstræber 1-2 kødfrie dage + en fiskedag om ugen herhjemme, så ofte bliver kartoffelfrikadellerne serveret som en del af en fiskeret eller som decideret hovedret – gerne med en god salat ved siden af, hvis det bare skal være let og lækkert. Skal maden derimod være mere “fyldig”, så kan jeg anbefale at lave en portion stuvede grønærter og gulerødder og måske supplere med et dampet blomkål – jeg lover, at alle nok skal blive mætte og tilfredse.

Skal kartoffelfrikadellerne bruges som tilbehør, så laver jeg dem ofte en smule mindre, nærmest på størrelse med minifrikadeller og jeg kan især anbefale at prøve dem som tilbehør til en god bøf, en lækker oksesteg eller lignende rødt kød sammen med en god sauce og lidt grønt eller salat. Dellerne er især oplagte som tilbehør til en gæstemiddag – eller måske til nytårsaften – da de sagtens kan laves helt færdige i forvejen og så blot skal varmes på en bageplade i ovnen inden servering, så de bliver sprøde igen.

Denne her portion kartoffelfrikadeller endte med at blive en del af en helt lille tapasanretning, da ingen af os var overvældende sultne til aftensmadstid, fordi vi havde hygget med indkøb af et par julegaver og sen frokost på en café. Samtidig havde vi forskellige rester i køleskabet, et par gode oste og lidt forskelligt charcuterie og da der også var lækre oliven, et nybagt grydebrød og en portion hjemmelavet hummus, var det oplagt lige at snitte lidt grønt tilbehør og så bare anrette det hele på fade og nippe det, som man havde lyst til. En helt igennem hyggelig aftensmad, selvom intet var planlagt og alt var meget tilfældigt – det kan indimellem være det bedste.

4.45 fra 25 stemmer

Kartoffelfrikadeller

Samlet tid30 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 500 gr kogte kartofler (eller en rest kartoffelmos, ca 500 gr)
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • 3-4 spsk mælk
 • 2-3 spsk hvedemel
 • 4-5 spsk rasp
 • salt og peber
 • smør og olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Mos kartoflerne, hvis ikke der bruges en rest kartoffelmos.
 • Rør kartoffelmosen sammen med revet løg, æg, mælk, hvedemel, rasp, salt og peber til kartoffelmosen har en fast og formbar konsistens. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre rasp.
 • Varm smør og olie op på en pande og form kartoffelmosen til frikadeller med en spiseske, ligesom man former klassiske frikadeller.
 • Steg frikadellerne 2-3 minutter på begge sider, til de er gyldne og sprøde og læg dem på fedtsugende papir.
 • Server frikadellerne som tilbehør eller som hovedret.
Bliver alle frikadellerne ikke spist på én gang, så kan de sagtens fryses. Efterfølgende  skal de blot optøes og varmes i ovnen eller i lidt olie på en varm pande, så bliver de lækre og sprøde igen. 
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Finn Johansen.
5 år siden

Skal prøves

Kirsten H
4 år siden

Jeg kom forårsløg og hvidløg i og fik stegte kyllingelår til. Mums. Næste gang vil jeg prøve, at komme lidt røget laks i tern i.

Jeanne jensen
3 år siden

Skal prøves

Mie Krogh Haugaard
4 år siden

Lækre frikadeller der blev spist med kogte kartofler og gulerødder samt stuvet spinat til. Et hit hos mine børn på 9&11 år. Efter ønske fra dem prøver vi at spise uden synligt kød til aften 😀

Heidi Nielsen
3 år siden

Laver dem til min datter i aften da hun er vegetar når vi andre smovser os julemad glædelig jul herfra

Heidi H
2 år siden

Er der en grund til du bruger både rasp og hvedemel?

Thea Nielsen
3 år siden

fantastisk opskrift, kan klart anbefales

konny holm
2 år siden

Min mor lavede kartoffelfrikadeller for 60 år siden.
Jeg laver dem også engang imellem af gamle kartofler.
Nye kartofler egnes ikke til mos.
Spiser jordbærsyltetøj til. Uhm.

Børge Poulsen
1 år siden

Jo man kan godt bruge nye kartofler, det skal bare være den rigtige sort. 😊

– Og min mormor lavede også Kartoffelmos frikadeller af rester. Hun var fra 1900 og havde været igennem en depression (Wallstreet) og en verdenskrig (WW II) og man smed ikke god mad ud, nej man lavede alle mulige former for restemad, en ting der stort set er “glemt” i nutidens stressede hverdag.

Vi børn fik også jordbærmarmelade til, mens de voksne gerne fik en gang ovnstegt rodfrugter. 😊

Karina Jørgensen
1 år siden

5 stars
Perfekt til rugbrødsmadder med lidt remo.

Annika
5 dage siden

Mine ville overhovedet ikke stege.. de forblev bare kartoffelmos agtige trods lang tid. Stegte i olie og smør på 10. Nu er de smidt ud… Det smagte ellers super godt, men nu ubrugeligt efter at have svuppet i smør og olie…

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)