Vi spiser en del kartoffelmos til vinterens mange gode gryde- og simreretter, men det betyder også, at jeg engang imellem får lavet lidt for meget og så er det jo oplagt enten at lave en portion ovnbagt kartoffelmos med gylden overflade eller røre mosen sammen til en “fars” og stege en portion lækre kartoffelfrikadeller. Kartoffelfrikadellerne bliver sådan helt sprøde på ydersiden med en “kerne” af blød og luftig kartoffelmos og de er altså et hit her hos os, hvor vi både spiser kartoffelfrikadellerne som hovedret på kødfrie dage og som tilbehør til kødretter, nærmest som sådan en slags kartoffelkroketter, eller hvad man nu kan kalde dem.

Vi tilstræber 1-2 kødfrie dage + en fiskedag om ugen herhjemme, så ofte bliver kartoffelfrikadellerne serveret som en del af en fiskeret eller som decideret hovedret – gerne med en god salat ved siden af, hvis det bare skal være let og lækkert. Skal maden derimod være mere “fyldig”, så kan jeg anbefale at lave en portion stuvede grønærter og gulerødder og måske supplere med et dampet blomkål – jeg lover, at alle nok skal blive mætte og tilfredse.

Skal kartoffelfrikadellerne bruges som tilbehør, så laver jeg dem ofte en smule mindre, nærmest på størrelse med minifrikadeller og jeg kan især anbefale at prøve dem som tilbehør til en god bøf, en lækker oksesteg eller lignende rødt kød sammen med en god sauce og lidt grønt eller salat. Dellerne er især oplagte som tilbehør til en gæstemiddag – eller måske til nytårsaften – da de sagtens kan laves helt færdige i forvejen og så blot skal varmes på en bageplade i ovnen inden servering, så de bliver sprøde igen.

Denne her portion kartoffelfrikadeller endte med at blive en del af en helt lille tapasanretning, da ingen af os var overvældende sultne til aftensmadstid, fordi vi havde hygget med indkøb af et par julegaver og sen frokost på en café. Samtidig havde vi forskellige rester i køleskabet, et par gode oste og lidt forskelligt charcuterie og da der også var lækre oliven, et nybagt grydebrød og en portion hjemmelavet hummus, var det oplagt lige at snitte lidt grønt tilbehør og så bare anrette det hele på fade og nippe det, som man havde lyst til. En helt igennem hyggelig aftensmad, selvom intet var planlagt og alt var meget tilfældigt – det kan indimellem være det bedste.

Print opskrift Pin opskrift
4.72 fra 7 stemmer

Kartoffelfrikadeller

Samlet tid30 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 500 gr kogte kartofler (eller en rest kartoffelmos, ca 500 gr)
 • 1 løg (revet)
 • 1 æg
 • 3-4 spsk mælk
 • 2-3 spsk hvedemel
 • 4-5 spsk rasp
 • salt og peber
 • smør og olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Mos kartoflerne, hvis ikke der bruges en rest kartoffelmos.
 • Rør kartoffelmosen sammen med revet løg, æg, mælk, hvedemel, rasp, salt og peber til kartoffelmosen har en fast og formbar konsistens. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre rasp.
 • Varm smør og olie op på en pande og form kartoffelmosen til frikadeller med en spiseske, ligesom man former klassiske frikadeller.
 • Steg frikadellerne 2-3 minutter på begge sider, til de er gyldne og sprøde og læg dem på fedtsugende papir.
 • Server frikadellerne som tilbehør eller som hovedret.

Noter

Bliver alle frikadellerne ikke spist på én gang, så kan de sagtens fryses. Efterfølgende  skal de blot optøes og varmes i ovnen eller i lidt olie på en varm pande, så bliver de lækre og sprøde igen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)