Jeg er vild med rolige weekender, hvor der er tid til langsom morgenmad – eller brunch som det også nogle gange ender med – med masser af snak og hygge. Til en rigtig brunch synes jeg, at der hører en eller anden form for æg. Det kan være blødkogte æg, scrambled eggs eller måske et spejlæg, men nogle gange får vi også bagte æg med skinke, spinat og fløde i cocotte eller ramekiner, som jeg kalder de små, ovnfaste porcelænsskåle. Og lige præcis de bagte æg hører faktisk til blandt mine morgenmadsfavoritter.

For nyligt lykkedes det mig så at gøre de bagte æg endnu bedre. Vi havde nemlig fået tarteletter med høns i asparges et par dage forinden, men da vi som bekendt kun er 2 herhjemme, så ender det altid med, at vi har tarteletskaller til overs. For at få brugt de sidste skaller kom jeg derfor i tanker om at bruge dem som “beholder” til de bagte æg i stedet for ramekiner og det fungerede ganske enkelt helt forrygende. Kombinationen af de creme bagte æg, den salte skinke og den sprøde tartelet var helt perfekt og bestemt en ny favorit på brunchmenuen herhjemme hos os.

Jeg piskede æggemassen sammen med fløde, salt og peber, inden den blev fordelt i tarteletskallerne. Det skyldes til dels, at vi gerne har nogle ret store æg herhjemme og når der også skal være både skinke, spinat, tomat og fløde, så kan det være svært at få plads til at slå et helt æg ud i hver skal. Desuden synes jeg også, at hele bagte æg (især æggeblommen) kan have tendens til at få en lidt “underlig” og let sej konsistens, hvis man er uheldig, men selvfølgelig kan man bruge hele æg – det er jo smag og behag.

Jeg brugte frisk spinat – optøet spinat presset fri for væde kan også bruges – og tomat i denne her omgang, men i virkeligheden kan der kommes alle mulige slags grønsager i skallerne – hakket løg, peberfrugt i tern, forårsløg, lidt porre i tynde ringe eller hvad man nu lige har lyst til. Man kan også helt droppe grønsagerne og bare fylde skallerne med skinke, æg og ost og selvfølgelig kan man også lave dem i en vegetarudgave, ligesom skinken kan udskiftes med kyllingepålæg i tynde skiver eller bacon (gerne let forstegt).

De bagte brunchæg smager allerbedst, når de er helt nybagte – jeg vil ikke foreslå, at man laver dem i god tid og blot luner dem inden servering, men man kan sagtens fylde tarteletskallerne med skinke og spinat i forvejen og røre æggemassen sammen. Så skal man blot hælde æggemassen i skallerne og pynte toppen med revet ost og så selvfølgelig bage skallerne inden servering, men overordnet set er det jo ret nemt. Af samme grund vil jeg mene, at æggene er oplagte på en brunchbuffet – især fordi man ikke behøver eje et kæmpe lager af ramekiner eller cocotter for at lave en stor portion. Man skal bare købe en ordentligt stak tarteletter.

Brunchæg med skinke i tarteletskaller.

6 stk.

6 tarteletter

6 store eller 12 små skiver god skinke i tynde skiver

1 håndfuld frisk spinat – kan udelades

6 små tomater

4 æg

1 dl fløde

salt og peber

1 håndfuld revet ost

evt. frisk purløg til pynt

Stil tarteletterne på en bageplade. Fold skinken og læg 1-2 skiver rundt i kanten af hver tartelet. Hak spinaten groft og læg den i bunden af tarteletterne. Pisk æg, fløde, salt og peber sammen og fordel æggemassen i tarteletterne. Halver tomaterne og læg dem på toppen. Drys med revet ost og bag tarteletterne ved 175 grader (ikke varmluft) i ca 30 minutter, til overfladen er gylden og æggemassen har sat sig. Mærk efter ved at trykke let på toppen af tarteletterne med fingerspidserne. Pynt evt. med klippet purløg inden servering.

Note. Brunchæggene kan også laves i små, smurte cocotter/ramekiner.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)