Jeg fik pludselig sådan en lyst til at bage lidt lækkert til weekenden. Og valget faldt på en omgang store og bløde chokoladebrud, som smager helt fantastisk til en kop te. I øvrigt synes jeg, at der er noget lidt hyggeligt over boller. Både at lave dem og at spise dem.

Se også – Gulerodsbrud I Scones med chokolade I Brownie med chokolade

Opskrift på sammenbagte chokoladebrud.

Jeg fulgte egentlig min “sædvanlige” opskrift på chokoladeboller, som altid er en succes. Men i stedet for at lægge bollerne på en bageplade, lagde jeg dem i stedet tæt sammen i et ildfast fad, så de kunne vokse sammen under hævning og bagning.

Efterfølgende kan bollerne brækkes eller brydes fra hinanden – deraf navnet chokoladebrud. Jeg synes, det er superlækkert med de bløde kanter og den saftige krumme. Men selvfølgelig kan chokoladebrudene også bages på helt traditionel vis ved blot at forme dem som boller og lægge dem på en bageplade. De er stadig lige så bløde og lækre, når de er færdigbagte.

Støre bløde chokoladebrud
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Chokoladebrud

Hæve- og bagetid1 t 35 min
Samlet tid2 t
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk (lillefingervarm)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 2 spsk sukker
 • 1 æg
 • 100 gr hakket mørk chokolade (eller chocolate chips)
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 50 gr smør (smeltet og let afkølet)
 • sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

 • Mælken kommes i en skål og gæren opløses heri.
 • Tilsæt salt, sukker, æg og chokoladestykker.
 • Kom hvedemel og smeltet smør i skålen og ælt til en blank og smidig dej. Måske skal alt hvedemelet ikke bruges.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 12 boller og læg dem i et ildfast fad (ca 20 x 30 cm) foret med bagepapir. Bollerne behøver ikke røre hinanden, men det er meningen, at de skal vokse sammen under hævning.
 • Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter. Pensl dem herefter med sammenpisket æg.
 • Bag bollerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) på midterste ovnrille i ca 20 min, indtil de gyldne og gennembagte.
 • Lad chokoladebrudene afkøle let, inden de løftes op af fadet ved hjælp af bagepapiret og afkøles på bageristen.
 • Chokoladebrud er bedst, når de er nybagte, men de kan godt gemmes et par dage, hvis de pakkes godt ind. De kan desuden fryses.

Noter

Lav en dobbelt portion.

De nybagte chokoladebrud kan spises som de er, eller man kan komme lidt smør på. Jeg synes nu ikke, at smør er nødvendigt, når boller er helt nybagte. Men hvis de når at få et par dage på bagen, inden de sidste bliver spist, så skader en smule smør nu ikke. De daggamle chokoladebrud kan også lunes ganske kort i ovnen – så bliver de som nybagte.

Man kan i øvrigt med fordel lave dobbelt portion og fordele de 24 boller i den store bradepande i ovnen. De er oplagte at tage med i skole eller børnehave og dele ud af og desuden kan chokoladebrud uden problemer fryses. I øvrigt er mange børn ret glade for de (næsten) skorpeløse chokoladebrud.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)