Egentlig blev stegesoen fundet frem og støvet af i efteråret engang, men det er faktisk ikke ret meget, den er blevet brugt i denne her sæson. Det skal vi dog have ændret på nu, for stegesoen er en fantastisk opfindelse og om vinteren er simremad i “soen” noget af det bedste jeg ved. Der er noget helt forrygende ved bare at komme alle mulige lækre sager i fadet, sætte låget på og stoppe hele herligheden i ovnen og så 3, 4 eller måske 5 timer senere – det afhænger jo lidt af stegesoens indhold – er der forrygende lækker aftensmad.

Især kan jeg godt lide at komme hjem fra en lang gåtur sidst på eftermiddagen og bare mærke duften af aftensmad lige så snart hoveddøren åbnes – det føles jo næsten som om, at der har stået nogen i køkkenet og lavet maden, imens man selv har nydt et par timers hygge og afslapning. Man får lagt overtøjet, tændt stearinlys, dækket bord og måske forberedt lidt grønt tilbehør og så er det ellers bare at sætte stegesoen på bordet og samles omkring maden.

Normalt er det hele kødstykker, et kalkunbryst, en kylling eller lignende, som kommer i stegesoen, men denne gang blev det til et farsbrød med bacon og i bunden kom der så kartofler i tynde skiver, som rigtigt kunne ligge og hygge sig i saften fra kødet. Resultatet blev et superlækkert og saftigt farsbrød med de skønneste kartofler i en lækker og cremet paprikasauce – wauuu…

Jeg bestemte mig for at lave et temmelig klassisk farsbrød, som mest af alt minder om en god stor frikadelle eller en forloren hare, men man kan selvfølgelig sagtens eksperimentere med at komme alle mulige krydderier og smagsgivere i farsbrødet – feta i tern, oliven, soltørrede tomater, chili, ost, bacon, grønsager i små stykker og meget meget mere. Jeg valgte bare det simple farsbrød og gjorde så i stedet lidt mere ud af kartoflerne, som skulle ligge bunden i stegesoen.

Saucen til paprika-flødekartoflerne blev lavet på en pande og efterfølgende hældt ud over kartoflerne. Vil man bare lave helt klassiske flødekartofler, så kan man sagtens nøjes med blot at hælde fløde, evt paprika og salt og peber ved kartoflerne i stegesoen, men når der også indgår diverse grønsager, så anbefaler jeg, at de lige svitses af på en pande først, så den værste væde fordamper. Hvis alt vandet fra grønsagerne siver ud i fløden, imens stegesoen er i ovnen, så risikerer man at saucen bliver meget tynd, i stedet for at tykne og ligesom samle sig om kartoflerne.

Jeg serverede farsbrødet i tykke skiver med de lækre paprika-flødekartofler og sprøde broccolifritter ved siden af. Et helt perfekt måltid på en kølig vinteraften og så smagte det bare helt forrygende. Nu går jeg så og spekulerer på, om der mon skal fisk i stegesoen næste gang? Et af mine nytårsfortsætter er, at vi skal blive bedre til at eksperimentere med spændende opskrifter på fisk, så måske jeg lige skal lægge hjernen lidt i blød.

Farsbrød med fløde-paprika kartofler.

Stegetid: 3 timer
Total: 3 timer 30 minutter
Antal: 4 personer
Print

Ingredienser

  • 450 gr hakket svinekød
  • 1 løg (revet)
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 3 spsk hvedemel
  • 1 pk bacon i skiver
  • salt og peber

Paprika-flødekartofler.

  • 800 gr kartofler
  • 1 spsk olie
  • 2 fed hvidløg (finthakkede)
  • 1 løg (hakket)
  • 1 rød peberfrugt (hakket)
  • 2 tsk paprika
  • 1 ds tomatpuré
  • dl fløde (madlavnings- eller piskefløde)
  • 3 spsk sød chilisauce
  • salt og peber

Tilberedning

  1. Kom hakket svinekød, revet løg, æg, mælk, hvedemel, salt og peber i en skål og rør det sammen til en frikadellefars. Form farsen til et aflangt brød og dæk det med baconskiver. Lad farsbrødet hvile på køl, imens kartoflerne forberedes.

    Skræl eller skrub kartoflerne, skær dem i tynde skiver og fordel dem i bunden af stegesoen. Hvis man bruger en stegeso af rødt ler, så skal man lige huske, at den skal stå i blød i koldt vand i 15-30 minutter først. 

    Varm olie op på en pande og svits hvidløg og løg heri. Tilsæt peberfrugter og sauter et par minutter. Rør paprika og tomatpure i grønsagerne og tilsæt fløde. Smag til med sød chili sauce, salt og peber og varm saucen igennem. Hæld saucen ud over kartoflerne i stegesoen. Læg farsbrødet ovenpå kartoflerne med baconsiden opad, læg låget på stegesoen og sæt den i en kold ovn ved 150 gr varmluft i ca 3 timer. 

    Kig til farsbrødet efter 2½ time og fjern låget og skru evt ovnvarmen op på 175 grader den sidste halve time, hvis baconet øverst på farsbrødet skal være brunt og sprødt. Server farsbrødet og paprika-flødekartoflerne med dampet grønt.

    Note. Har man ikke en stegeso, så kan man i stedet bruge en gryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen. Man kan også bare lave farsbrød med paprika-flødekartofler i et ildfast fad uden låg - farsbrødet skal have ca 1 time ved 200 grader.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)