Ingen fastelavn uden hjemmebagte fastelavnsboller. Og selvom der findes virkelig mange forskellige former for hjemmelavede fastelavnsboller, så er de allerbedste, efter min mening, de klassiske, gammeldags fastelavnsboller med creme og marcipan. Gerne fint pyntede på toppen med glasur og krymmel eller sigtet flormelis. 

Se også – Fastelavnsboller med hindbærskum I Walesboller med flødecreme I Fastelavnssnegle

Nem opskrift på fastelavnsboller.

Jeg tror, at jeg efterhånden har bagt fastelavnsboller efter den samme opskrift i 10 år eller deromkring. Det er i hvert fald mange år, og det er der en ganske særlig grund til. Bollerne smager nemlig forrygende godt og dejen er både nem at lave og god at arbejde med. Men så er der også en anden detalje, som er nok så væsentlig. Dejen er nemlig god og fed og dejlig klistret, hvilket gør, at fyldet bliver indeni fastelavnsbollerne under bagningen. 

Enhver som har oplevet, at tage en pladefuld fastelavnsboller ud af ovnen, hvor samtlige boller har lækket cremen, vil vist give mig ret i, at det er noget af det mest provokerende. Især hvis man har gjort sig rigtig umage med at lukke bollerne godt til i bunden. Og jeg kan selvfølgelig have været heldig, men som sagt har jeg brugt denne opskrift i omkring 10 år. Og jeg har endnu aldrig oplevet, at fyldet er stukket af. Så den holder jeg mig bare til. 

Tip! Se mine bedste tips til variationer og formning af bollerne, så fyldet ikke render ud, under opskriften. 

Fastelavnsboller med creme og marcipan
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Fastelavnsboller med creme

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk groft salt
 • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 1 dl fløde
 • 100 gr smør (smeltet)
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Vaniljecreme

 • 2 dl mælk
 • 50 gr sukker
 • 2 æg
 • ½ vaniljestang (eller 3 tsk vaniljesukker/1 tsk vaniljepulver)
 • ½ dl mælk
 • 2 spsk maizena

Desuden

 • 100 gr marcipan (skåret i 12 tynde skiver)
 • glasur eller flormelis til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde, smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Pas på med at ælte for længe - dejen skal være let klistret.
 • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen. Lad være med at tilsætte al hvedemelet på én gang - måske skal det hele ikke bruges.
 • Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen.

Vaniljecreme

 • Mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme.
 • Rør ½ dl mælk og maizena sammen i en lille skål og hæld det i gryden. 
 • Kog cremen under jævnlig omrøring, indtil den tykner – det tager ca. 10 minutter.
 • Lad cremen afkøle let og fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
 • Bred dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store boller. Rul hver bolle flad som en lille pizza og læg en skefuld creme og en skive marcipan på midten. 
 • Luk dejen godt sammen om creme og marcipan og stil bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Alternativt kan man rulle dejen ud til et stort rektangel og skære det i 12 lige store firkanter. Læg en skefuld creme og en skive marcipan på midten af hver firkant og luk så cremen inde ved at samle hjørnerne og knibe dejen godt sammen.
 • Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca 30 minutter og pensl dem herefter med lidt vand, mælk eller sammenpisket æg.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad fastelavnsbollerne køle helt af på bageristen, inden de pyntes med glasur eller sigtet flormelis.
 • Fastelavnsbollerne er bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog holde sig i 2-3 dage, hvis de opbevares i en lufttæt pose. Bollerne kan desuden fryses, men så er det bedst at vente med glasuren.

Sådan holdes fyldet i fastelavnsbollerne.

Som sagt har jeg endnu aldrig oplevet, at fyldet har forladt fastelavnsbollerne under bagningen, når jeg har brugt ovenstående opskrift. Men derfor skader det jo ikke med et par ekstra, gode tips.

For det første, er det vigtigt, at man dejen er let klistret. Jo bedre dejen klistrer sammen, des bedre kan den lukke sig sammen om fyldet og kapsle det inde. Det vil sige, at man endelig ikke må tilsætte for meget mel til dejen. Den skal selvfølgelig være til at arbejde med og udrulle, men den må helst ikke blive tør. Pas også på med at ælte dejen for længe, da den så bliver mere tør.

Pas også på med at overfylde bollerne. Selvfølgelig skal der en passende mængde creme eller lign. i fastelavnsbollerne, men er man for gavmild, kan det blive svært at få lukket bollerne ordentligt til. Og så har vi problemet, når cremen siver ud af sprækker og revner i dejen og ender på bagepladen. Desuden skal man passe på med at rulle dejen alt for tyndt ud. Cremen vil nemlig ikke bare ud i af bollerne, men kan også finde på at presse sig op og vælte ud af fastelavnsbollerne som en lille vulkan.

Sidst men ikke mindst vil jeg lige komme med et ekstra lille trick. Jeg bruger næsten altid en kombination af creme og marcipan, når jeg bager fastelavnsboller. Det smager ikke bare helt forrygende – i hvert fald for en marcipanelsker som mig. Marcipanen har også den store fordel, at den kan fungere som “isolering” i bunden af bollen, så cremen ikke kan rende ud.

Variationer af fyld.

Jeg er virkelig glad for hjemmelavet vaniljecreme og må indrømme, at der er vaniljecreme involveret 9 ud af 10 gange, når jeg bager fastelavnsboller. Vil man ikke koge creme selv, så kan man selvfølgelig sagtens bruge færdiglavet kagecremepulver, der blot skal piskes ud i mælk. Men det er nu ret nemt at lave creme, og smagsforskellen er til at få øje på.

Udover creme bruger jeg som regel marcipan, så er der marcipan til overs fra jul, så kan man jo passende få det brugt til fastelavn. Det samme gælder i øvrigt blød nougat og pistaciemasse, som også fungerer glimrende i fastelavnsboller.

Vil man kun bruge marcipan og helt droppe cremen, så foreslår jeg, at man rører marcipanen med lige dele smør og sukker til en marcipanremonce. Men ellers er det nok bare at skære marcipanen i skiver og lægge dem i fastelavnsbollerne sammen med cremen. Syltetøj og nutella kan selvfølgelig også bruges som fyld, og man kan komme et par tern chokolade eller et stykke after eight i bollerne. Det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)