Som nogle af Jer måske ved, så kom vi hjem fra 9 dages skøn vinterferie i New York i lørdags. Det betød selvfølgelig, at både Morten og jeg var lidt matte søndag, da vi begge var ramt af jetlag, så det blev en helt stille og rolig dag, hvor vi bare nussede rundt og hyggede os. Vi nød en langsom morgenmad med denne her skønne brunchtærte med spejlæg, skinke og pølser, udskåret frugt og et par store cafe latte. Derefter blev der sat et par vaske over, vi fik pakket lidt ud, handlet og gået en lille tur med Villy og så fik jeg bagt årets første fastelavnsboller, som jeg faktisk har gået og tænkt lidt på, imens vi var i New York. Jeg elsker alle de små mærkedage og traditioner, som vi har i løbet af året og fastelavnsboller er da noget så hyggelige.

Jeg bager stort set altid fastelavnsboller efter den samme opskrift. Det har jeg efterhånden gjort i mange år og det er der en ganske særlig grund til. Nedenstående opskrift er nemlig ikke bare god og smager forrygende, den holder også på fyldet under bagningen. Enhver som har oplevet, at tage en pladefuld fastelavnsboller ud af ovnen, hvor samtlige boller har lækket cremen, vil vist give mig ret i, at det er noget af det mest provokerende, når man nu har gjort sig umage med at lukke bollerne godt til. Jeg kan selvfølgelig have været heldig, men denne opskrift har fulgt mig i snart 10 år og jeg har endnu aldrig oplevet, at der er løbet så meget som en enkelt dråbe creme ud af en eneste fastelavnsbolle, så den holder jeg mig til.

Det er klart, at man lige skal give sig lidt tid til at få bollerne lukket ordentligt og dejen knebet godt sammen om cremen og man skal selvfølgelig også passe på med ikke at overfylde dem, men så skulle cremen altså også gerne blive indeni fastelavnsbollerne. Skal fastelavnsbollerne være ekstra lette og luftige, så kan jeg for øvrigt anbefale at efterhæve dem ved damp i ovnen – det er ikke spor svært og resultatet er virkelig forrygende. Jeg har skrevet lidt mere om at hæve fastelavnsbollerne ved damp i denne her opskrift på fastelavnsboller med fyld af creme og marcipan. 

Fastelavnsbollerne blev denne gang fyldt med en god, hjemmelavet vaniljecreme, men en kombination af marcipan og vaniljecreme er også ret lækker og så kan man jo passende få brugt det sidste marcipan, hvis der skulle være rester til overs fra jul. Det samme gælder i øvrigt for blødt nougat og pistaciemasse, som også fungerer glimrende som fyld i fastelavnsboller. Den hjemmelavede vaniljecreme kan for øvrigt erstattes af færdigkøbt vaniljecreme pulver, som blot skal røres op i koldt mælk.

Vil man kun bruge marcipan og helt droppe cremen, så foreslår jeg, at man rører marcipanen med lige dele smør og sukker til en marcipanremonce, men ellers er det nok bare at skære marcipanen i skiver og lægge dem i fastelavnsbollerne sammen med vaniljecremen. Syltetøj og nutella kan selvfølgelig også bruges som fyld og man kan komme et par tern chokolade eller et stykke after eight i bollerne – det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Fastelavnsboller med vaniljecreme

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t 10 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 2 dl mælk (lillefingervarmt)
 • 1 pk gær
 • 50 gr sukker
 • 1 tsk groft salt
 • ½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)
 • 1 dl fløde
 • 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
 • 100 gr smør (smeltet)

Vaniljecreme

 • dl mælk
 • 50 gr sukker
 • 2 æg
 • 1 vaniljestang (der kan også bruges vaniljepulver eller vaniljesukker)
 • 2 spsk maizena
 • glasur eller flormelis til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og fløde. Kom hvedemel og til sidst det smeltede smør i skålen og ælt til en blank og smidig dej. 
 • Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel, så tilsæt ikke det hele på en gang men hold lidt tilbage. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens laves vaniljecremen (der kan også bruges vaniljecreme pulver rørt op med mælk)
 • 2 dl mælk, sukker, æg, vaniljekorn og den tomme vaniljestang kommes i en lille gryde og opvarmes ved svag varme. Maizena opløses i resten af mælken og hældes i gryden. 
 • Cremen koges under jævnlig omrøring til den tykner – det tager ca. 10 minutter. Lad cremen køle af og fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
 • Bred dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store boller. Rul hver bolle flad som en lille pizza og læg en skefuld creme på midten. Luk dejen godt sammen om cremen og stil bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Alternativt kan man rulle dejen ud til et stort rektangel og skære det i 12 lige store firkanter. Læg en skefuld creme på midten af hver firkant og luk så cremen inde ved at samle hjørnerne og lukke dejen godt sammen om cremen.
 • Lad fastelavnsbollerne efterhæve i ca 30 minutter, pensl dem med lidt vand eller mælk og bag dem ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • De afkølede boller kan pyntes med glasur eller drysses med flormelis inden servering.

Noter

I stedet for at lave vaniljecreme, kan man bruge færdigkøbt vaniljecreme pulver, som røres ud i kold mælk. Følg anvisningen på pakken. 
Jeg pensler stort set aldrig mine fastelavnsboller med æg, da jeg som regel drysser dem med flormelis på toppen, men vil man gerne have blanke fastelavnsboller, så kan man bruge sammenpisket æg til pensling i stedet for vand eller mælk.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)