Om vinteren er jeg vild med varm morgenmad og navnlig i de her dage, hvor temperaturen har sneget sig ned på både 8 og 9 graders frost, har det været rart at stå op og begynde dagen med en skålfuld varm morgenmad. Ofte er det æggeretter eller en eller anden form for grød, som står på menuen, men på det seneste er jeg blevet helt vild med at bage grøden i ovnen i stedet for blot at koge den. Grøden får en lækker og saftig midte og en let sprød overflade, når den bages i ovnen og når man så serverer den med en klat skyr eller yoghurt, gerne med vanille, så er det altså næsten som at spise kage til morgenmad. Et hit hos en grødelsker som mig, men faktisk også for dem, som måske ellers har lidt svært ved at få en portion grød ned.

Jeg har tidligere blogget om denne her morgenmadscrumble med æble og kanel og jeg bliver lidt i samme genre, nemlig kagegenren, for på det seneste er det også blevet til et par omgange bagt morgengrød a la gulerodskage. En grød som er fuld af varme krydderier og smagsmæssigt læner sig om ad en klassisk gulerodskage, men som udover krydderier udelukkende indeholder havregryn, æg, gulerødder og yoghurt – yoghurten kan i øvrigt kan erstattes af mælk, evt. plantemælk, hvis ikke man er på mælkeholdet.

Jeg bruger gerne vanilleyoghurt, når jeg laver bagt grød. Jeg synes, at vanilleyoghurten bidrager med en god fylde og en let sødme, men man kan også sagtens bruge yoghurt naturel (eller mælk som sagt). Bruger man yoghurt naturel eller mælk, så vil jeg nok foreslå, at man tilsætter lidt honning til grøden og så er det ellers bare at give den fuld smæk på krydderierne.

Jeg har brugt klassiske gulerodskage-krydderier som kanel, ingefær, allehånde og nellike, men mindre kan gøre det og ligger man ikke inde med et helt arsenal af krydderier, så bruger man selvfølgelig bare dem, som man har og som man kan lide. Omvendt kunne det jo være, at der var krydderier til overs fra julebagningen og så er det jo oplagt, at komme dem i en portion grød. Man kan for øvrigt også tilsætte lidt vanillepulver, hvis man har lyst. Udover massevis af krydderier har jeg brugt lidt rosiner og valnødder – jeg er vild med begge dele og bruger dem desuden altid, når jeg bager gulerodskage, men de kan sagtens udelades.

Vi spiser bagt grød til morgenmad både i weekenderne og til hverdag. Til hverdag er der selvfølgelig ikke helt så god tid som i weekenden, så der forbereder jeg gerne det meste om aftenen – rører grøden sammen og fordeler den i de små, ildfaste skåle og sætter den på køl. Så er det bare at sætte hele herligheden i ovnen om morgenen og så passer det nogenlunde med, at når man har været i bad, lagt make up, sat hår og taget tøj på, eller hvad man nu ellers bruger tiden på om morgenen, så er morgenmaden færdig.

Bagt morgengrød a la gulerodskage.

2 pers.

75 gr havregryn

2 æg

1 stor gulerod, revet

1½ dl yoghurt, vanille eller naturel – mælk kan også bruges

1 spsk honning – ikke nødvendigt, hvis der bruges vanilleyoghurt

2 tsk stødt kanel

1 tsk stødt ingefær

½ tsk stødt nellike

½ tsk stødt allehånde

1 tsk bagepulver

1 nip salt

2 spsk rosiner – kan udelades

2 spsk valnødder eller mandler, hakkede – kan udelades

lidt smør eller olie til pensling

Havregryn, æg, gulerod, yoghurt eller mælk, evt honning, krydderier, bagepulver, salt og evt. rosiner og nødder røres sammen i en skål. 2 små, ovnfaste portionsskåle pensles med lidt smør eller olie og grødblandingen fordeles heri. Bag grøden ved 175 grader (ikke varmluft) i 25-30 minutter, til overfladen er gylden og let sprød. Lad den bagte grød afkøle lidt og server med skyr, vanilleyoghurt eller lignende.

Note. Jeg har brugt masser af varme julekrydderier for rigtigt at få smagen af gulerodskage frem i grøden, men mindre kan sagtens gøre det. Man kan fx nøjes med kanel. Det kan også være, at man er så heldig, at der ligger massevis af krydderier i skabet til overs fra jul.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)