Nystegte, hjemmelavede fiskefrikadeller med små, ovnristede kartofler, en eller anden form for grønt tilbehør og så en lækker remouladedip til at dyppe kartofler og frikadeller i – det er virkelig en af fiskefavoritterne herhjemme og selvom man kan købe færdiglavet fiskefars i stort set alle supermarkeder, så vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man prøver at lave sin egen fiskefars til fiskefrikadeller. Det er ikke spor svært, der skal kun bruges få ingredienser og der er virkelig en verden til forskel, når det kommer til såvel smag som konsistens.

Fiskefrikadellerne kan eksempelvis laves på torsk eller laks, selv foretrækker jeg en blanding af de to, men torsken kan også udskiftes med andre former for hvid fisk – man skal bare lige sørge for, at der er tale om filet’er og ikke fiskestykker, som er fulde af ben. Benene kan selvfølgelig fjernes, men afhængig af fiskearten kan det godt gå hen og blive et større arbejde. Jeg smager gerne fiskefarsen til med løg og frisk dild, men dild kan udelades eller erstattes af andre friske krydderurter efter smag og behag, fx purløg eller persille.

Jeg laver farsen til fiskefrikadellerne i min food processor, men den kan også sagtens laves med en god, kraftig stavblender og her taler jeg af egen erfaring. Jeg har nemlig engang oplevet, at food processoren “stod af”, lige som jeg var midt i farsen og dengang brugte jeg, uden problemer, stavblenderen til at lave farsen færdig. Hvor meget man findeler fisken, vil jeg lade være op til den enkelte – nogle kan godt lide, at farsen bliver helt glat og andre foretrækker en let rustik og grov fars. Er man til rustikke fiskefrikadeller, så er det også lækkert at tilføje lidt grofthakket laks (hakket i hånden med en god kniv) til den færdigblendede fars eller måske en håndfuld grofthakkede rejer.

Jeg serverer stort set altid fiskefrikadeller med ovnristede kartofler og remouladedip – i hvert fald hvis vi får frikadellerne til aftensmad, for spiser vi dem til frokost, er der gerne rugbrød til. Remouladedippen er ret simpel at lave men ikke desto mindre super lækker og lidt mere cremet i det end en ren remoulade. Hvis hakkede kapers ikke lige er det helt store hit, så kan de selvflgelig udelades, men er man lige så vild med kapers som mig, så giver de altså lige et ekstra lille kick til den lækre remouladedip.

Hjemmelavede fiskefrikadeller.

10-12 stk

225-250 gr rå laks, fx filet’er

225-250 gr rå torsk, fx filet’er

1 æg

1 dl mælk eller fløde

1 løg, revet

2-3 spsk hvedemel

2-3 spsk friskhakket dild – kan udelades

salt og peber (jeg bruger 1½ tsk groft salt)

smør og olie til stegning

Fjern skindet på laksen og kassér det. Skær laks og torsk i grove stykker og kom dem i en food processor. Tilsæt ægget og blend til en grov eller glat fiskefars. Har man ingen food processor, så kan farsen også laves med en god stavblender. Kom mælk, revet løg, hvedemel, dild, salt og peber i farsen og rør rundt. Farsen skal være formbar – hverken for flydende eller fast – juster evt. konsistensen med ekstra mælk/mel. Lad gerne farsen trække 15-30 minutter på køl. Form fiskefrikadellerne med en spiseske og steg dem gyldentbrune på en varm pande i en blanding af smør og olie. Server de varme fiskefrikadeller med ovnristede kartofler og remouladedip eller med rugbrød.

Remouladedip. 

1 dl remoulade

1 dl creme fraiche, skyr, fromage frais eller lignende syrnet mælkeprodukt

1-2 spsk grofthakkede kapers – kan udelades

Kom remoulade, creme fraiche og hakkede kapers i en skål og rør det sammen. Lad remouladedippen trække på køl og server den til de varme fiskefrikadeller.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)