Her og der og allevegne er der flotte billeder af shakes, juicer, smoothies og diverse breakfastbowls – gerne smukt pyntede med snorlige rækker af nøje farvekoordinerede bær, nødder, frø, kokosflager og peanutbutter. Selvom jeg synes, at det ser supergodt ud og jeg ville ønske, at jeg gad lave sådan en anretning til mig selv hver morgen, så er faktum dog, at hvis jeg får en smoothie til morgenmad eller som mellemmåltid, så bliver den som regel blot hældt i et glas og spist med ske eller drukket med sugerør – det afhænger lidt af humøret.

Jeg laver gerne smoothies af det, som vi nu engang har liggende i frugtskålen og i køleskabet. Der indgår ofte avocado – i hvert fald i de smoothies som skal gøre det ud for et måltid, for selvfølgelig laver vi også lækre frugtsmoothies, som primært består af frugt, bær og juice. De er skønne og læsker dejligt på en varm sommerdag, men indeholder samtidig for meget frugt – og dermed også frugtsukker – til at vi kan kalde dem deciderede måltider. Nok nærmere desserter.

Udover avocado kan jeg også godt lide at tilsætte 1-2 håndfulde friske spinatblade, hvilket vi også stort set altid har i køleskabet og endelig lidt frugt for at smoothien ikke skal smage alt for “sund”. Ofte en halv banan, som bidrager med masser af sødme og så hvad vi ellers har liggende i køleskabet. Denne her smoothie har jeg spist til morgenmad i dag og udover avocado, spinat og banan blev det også til en skive frisk ananas, som jeg skar i små tern. Desuden kan man tilsætte en smule olie, hvis ikke man synes, at den halve avocado bidrager med fedt nok og er man på proteinholdet, så kan der også snildt tilsættes lidt proteinpulver med eller uden smag.

Det kræver selvfølgelig lidt væde, at få lavet avocado, spinat, banan og ananas om til en lækker og cremet smoothie og der bruger jeg ofte mælk. Jeg har ikke problemer med at indtage mælk og mælkeprodukter og har således heller ikke problemer med at bruge minimælk eller vanilleyoghurt i mine smoothies. Kan man af den ene eller anden grund ikke bruge mælk og mælkeprodukter, så kan der i stedet bruges plante- eller mandelmælk, eller man kan bruge æble eller appelsinjuice. Det er klart, at æble og appelsinjuice påvirker smagen i en mere frugtagtig og sød retning og det smager altså ret godt. Der kan sikkert også bare bruges lidt vand, men det har jeg ikke selv prøvet.

Da smoothies både kan drikkes med sugerør og spises med ske til morgenmad, har jeg ladet mængden af væde i opskriften være op til den enkelte. Det er klart, at smoothien bliver mere tyk og cremet, hvis der bruges eksempelvis vanilleyoghurt, men man behøver ikke bruge yoghurt for at få en smoothie, som kan serveres fint pyntet med bær, nødder og frø i en skål. Man skal bare starte med blot at tilsætte 1 dl væde til glasset og så gradvist spæde til konsistensen er som ønsket. I forvejen er både avocado og banan jo ret cremede frugter, så jeg holder næsten altid lidt igen med mælken og spiser så smoothien af et glas med en ske.

Grøn smoothie med avocado og spinat. 

1 glas.

½ moden avocado

½ moden banan

1 skive frisk ananas

1-2 håndfuld friske spinatblade

1-2 dl væde – fx mælk, æble- eller appelsinjuice, yoghurt naturel, vanilleyoghurt eller lign.

Fjern skræl og sten på avocadoen og skær den i grove stykker. Skær bananen i skiver. Fjern skræl og stok på ananasen og skær den i tern. Kom avocado, banan, ananas, frisk spinat og væde (mængden er naturligvis afgørende for smoothiens konsistens) i et højt glas. Stik en stavblender i glasset og blend til en cremet og ensartet smoothie – man kan selvfølgelig også bruge en almindelig blender. Server smoothien i fint glas med ske/sugerør eller i en skål pyntet med smukke toppings.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)