I mangel af bedre har jeg navngivet denne her opskrift “sweet and spicy kyllingespyd”. Sweet and spicy kunne selvfølgelig have været oversat til søde og krydrede, men det fungerede slet ikke for mig, da jeg synes, at beskrivelsen sød og krydret leder tankerne hen på en kage, en dessert eller til nød en (varm) drik. Sweet and spicy derimod – så er jeg straks ovre i det salte køkken og tænker chips, nødder, kyllingevinger og grillmarinader, så sådan må det altså være – disse her kyllingespyd er sweet and spicy.

Kyllingespyd er måske ikke det mest oplagte at lave her i februar – i hvert fald spiser vi helt klart flest kyllingespyd om sommeren, hvor de bliver tilberedt på grillen, men når vinteren føles lang og man drømmer om sol og sommer og lange aftener på terrassen, så kan trangen til sommermad godt komme snigende og så kan man jo lige så godt springe til.

Kyllingespydene kan serveres varme, lune eller kolde, så lav bare en god stor portion – de er oplagte som mellemmåltider og i madpakkerne og ungerne vil med garanti elske dem. Hvis man har lyst, så kan der sættes stykker af grønsager på spydene sammen med kyllingen – her vil jeg især anbefale peberfrugt i tern og løg i mindre stykker, fordi det ikke bliver alt for vådt efter turen i ovnen. Små tomater, squash, champignons og lignende er også rigtig fint, men har det med at “splatte” lidt ud, så brug kun den slags vandholdige grønsager, hvis spydene skal spises varme og ikke gemmes til eksempelvis madpakker.

Jeg har marineret kyllingen i en temmelig klassisk, helt enkel og “sweet and spicy” marinade, bestående af ingredienser som vi stort set altid har i køleskabet – sød chili sauce, soya, olie, citronsaft og presset hvidløg. Man kan selvfølgelig tilsætte diverse krydderier, chilipulver eller røget paprika for en let røgsmag, eller man kan bruge sin helt egen favoritopskrift på grillmarinade. Man kan også bare bruge en færdigkøbt marinade eller BBQ-sauce, men jeg synes nu, at det er meget sjovt at lave sine egne marinader og saucer og dermed kan man også sætte sit helt eget præg på smagen.

Vi spiste grillspydene til aftensmad med en lækker og farvestrålende rissalat ved siden af og så var der 2 spyd til overs, som vi spiste kolde dagen efter. Spydene kan også bruges som snack/appetizer, men så vil jeg nok foreslå, at man bruger nogle mindre spyd og bare stikker 2-3 stykker kylling på hvert, så det ikke bliver for meget. Spydene kan for øvrigt steges færdige og skal så blot lunes et par minutter i ovnen inden servering, så de er jo oplagte til gæster og jeg er næsten sikker på, at de også vil være et hit til en børnefødselsdag.

Sweet and spicy kyllingespyd. 

6 stk.

2 stk (ca 400 gr) kyllingebryst – kyllingefilet i strimler kan også bruges

2 spsk sød chilisauce

2 spsk soya

1 spsk olie

1-2 tsk citronsaft

1 fed hvidløg, presset

6 mellemstore træspyd af bambus

Skær kyllingebrystet ud i mundrette tern og kom dem i en frysepose. Rør marinaden sammen af chilisauce, soya, olie, citronsaft og hvidløg og smag til. Kom evt. lidt salt i marinaden, hvis ikke det er nok med soya – smagen skal være sådan lidt sød, syrlig, salt og skarp. Hæld marinaden ud over kyllingen i posen og vend godt rundt, så marinaden fordeles. Luk posen til og læg den på køl i minimum 30 minutter men gerne længere. Stik den rå kylling på grillspyd af træ, læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og steg dem i ovnen ved 200 grader i ca 15 minutter, til de er gyldne og kyllingen er gennemstegt. Vend dem evt når halvdelen af tiden er gået. Server spydene varme, lune eller kolde, evt med pastasalat eller rissalat til.

Note. Kyllingespydene kan selvfølgelig også tilberedes på grillen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)