Jeg elsker langtidshævet brød og boller, som “tager tid”. Men engang imellem så er tid bare ikke det, der er mest af. Fx når suppen snurrer på komfuret og man pludselig opdager, at brødet som egentlig var beregnet til suppen, er blevet spist, glemt eller for gammelt. For nu blot at nævne nogle af de eksempler, som sagtens kunne have udspillet sig her i huset. Og så er det, at jeg bager det her hurtige madbrød. 

Se også – Koldhævede flutes I Kartoffelbrød med ost I Tomatsuppe 

Nem opskrift på lynhurtigt madbrød. 

Denne her opskrift på et lynhurtig og lækkert madbrød har efterhånden fulgt mig i en del år. Oprindeligt er der vist tale om en opskrift fra Karolines køkken, og af samme grund blev der brugt både mælk, yoghurt og smør i originalopskriften. Men i årenes løb har jeg altså skiftet smør ud med olie og jeg bager også ofte brødet på vand i stedet for en blanding af vand og mælk. Og det sker der, efter min mening, ikke det fjerneste ved.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af madbrødet under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.55 fra 31 stemmer

Madbrød (hurtigt)

Bagetid20 min
Samlet tid30 min
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • 1 dl lillefingervarm vand
 • 1 dl lillefingervarm mælk (kan erstattes af vand)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 1 tsk tørret rosmarin
 • ½ dl yoghurt naturel (eller lign. syrnet mælkeprodukt)
 • 100 gr grahamsmel eller lign. groft mel (kan erstattes af hvedemel)
 • 250 gr hvedemel
 • 1 spsk olie
 • havsalt og tørret rosmarin til pynt

Fremgangsmåde

 • Kom vand og mælk i en skål og rør gæren ud i blandingen.
 • Tilsæt salt, sukker, rosmarin, yoghurt, grahamsmel, hvedemel og olie og rør sammen til en glat og let klistret dej. 
 • Vend dejen ud på et stykke bagepapir. Med fugtige fingre bredes dejen ud til en cirkel – ca 20 cm i diamter og 2-3 cm høj.
 • Rids brødet næsten igennem med en skarp kniv, så der dannes 8 trekanter, som kan brækkes fra hinanden, når brødet er bagt. Drys evt. med havsalt og tørret rosmarin på toppen. Jeg pensler ikke brødet med vand, æg eller lign.
 • Sæt brødet i en kold ovn og tænd på 225 °C (alm. ovnfunktion). Bag brødet i ca 20 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet gennembagt.
 • Server brødet lunt. Det er bedst samme dag, som det er bagt. Brødet kan desuden fryses.

Tips til lækre variationer.

Madbrødet er lynhurtigt at lave, da dejen hverken skal æltes eller hæves. Den skal blot røres sammen, formes med fugtige fingre og sættes i en kold ovn. Og ca 20 minutter senere er der nybagt brød klar til forretten, suppen, gryderetten, oste- og pølsebordet, eller hvad det nu kunne være.

I denne her udgave er der brugt rosmarin som smagsgiver, men der kan bruges alle mulige andre slags krydderier. Der kan desuden kommes “fyld” i dejen i form af friskhakkede krydderurter, hakkede soltørrede tomater, oliven eller ost i tern.

Toppen kan ligeledes pyntes med revet ost, kartofler i ultratynde skiver, tynde løgskiver eller noget helt tredje. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og så tilpasse brødet, så det passer helt perfekt til den mad, som det skal spises sammen med.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)