Varmende vintersuppe…

2 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Billig aftensmad - mad på budget., Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Suppe, Vegetar
Gå direkte til opskriften

I dag skal det handle om en dejligt, varmende vintersuppe. For selvom vi spiser mange supper i løbet af efterårs- og vintermånederne, så har der altså i særlig grad været behov for noget at varme sig på i den sidste uges tid, hvor vinteren for alvor har vist tænder. Sneen har jo væltet ned og temperaturerne har ligget under frysepunktet både om natten og i dagtimerne.

Jeg har derfor lavet en del nemme supper, som vi har spist til forret og som regel af den slags, som bliver til ud fra det aktuelle indhold i grønsagsskuffe og køleskab. Denne her suppe startede egentlig som en form for kartoffel-porresuppe, men undervejs dukkede der en stor pastinak og et par jordskokker op, som passende kunne ryge med i gryden, så i sidste ende har jeg valgt, bare at kalde det for en vintersuppe.

Selvfølgelig kan man droppe rodfrugterne i suppen og i stedet lave en klassisk kartoffel-porresuppe, men jeg synes, at rodfrugterne bidrager med en fantastisk lækker, let sødlig og nærmest nøddeagtig smag til suppen, som klæder den ret godt. Pastinakker og rodfrugter kan for øvrigt sagtens udskiftes med andre former for rodfrugter, så har man i stedet persillerødder, knoldselleri, søde kartofler og/eller gulerødder derhjemme, så brug det i stedet for. Det eneste, som man skal være opmærksom på er naturligvis, at suppen kan tage farve alt afhængig af hvilke rodfrugter der bruges og medmindre man ønsker en pink suppe, skal man holde sig langt væk fra rødbeder.

Vi spiste som sagt suppen til forret og jeg nøjedes derfor med et grønt drys persille og porre på toppen – purløg er også ret godt. Skulle suppen have gjort det ud for en hovedret, så havde jeg stegt lidt bacon eller chorizopølse som supplement til det grønne. Der kan også bruges stegt kyllingebryst i strimler og endelig kan man bruge hjemmelavede rugbrødschips eller et drys sprøde rodfrugtchips på toppen, hvis det skal være uden kød.

5 fra 1 stemme

Vintersuppe

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 porre (renset og skåret i ringe)
 • 1 stor pastinak eller persillerod (skrællet og skåret i tern)
 • 4 jordskokker (skrællede og skåret i tern)
 • 400 gr kartofler (skrællede og skåret i tern)
 • 3 laurbærblade
 • 2 kviste frisk timian (kan udelades)
 • ½ liter hønse- eller grønsagsbouillon (evt vand + bouillonterning)
 • 1-2 dl mælk
 • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
 • salt og peber
 • evt. friskhakkede porretop til pynt

Fremgangsmåde

 • Smelt smørret i en gryde og sauter porrerne heri i et par minutter, uden at de tager farve.
 • Kom pastinak, jordskokker og kartofler i gryden, tilsæt laurbærblade og timian og hæld bouillon ved.
 • Bring gryden i kog og lad den simre i 20-25 minutter, indtil grønsagerne er møre.
 • Fjern laurbærblade og timiankviste og blend suppen glat med en stavblender. Man kan selvfølgelig også bruge en almindelig blender.
 • Tilsæt mælk og fløde til suppen har den ønskede konsistens og hverken er for tyk eller tynd.
 • Smag til med salt og peber og server suppen rygende varm – gerne med stegt bacon eller chorizo og persille på toppen og godt brød ved siden af.
Suppen er en klassisk grønsagssuppe og man kan sagtens udelade nogle af grønsagerne eller erstatte med andre, hvis der er nogle, som man bedre kan lide eller har liggende i skuffen i forvejen. Der skal bare være nogenlunde samme mængde, så suppen ikke bliver hverken for tyk eller tynd. 
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Margrethe
2 år siden

Kan suppen fryse.??

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)