Endnu en tærte har set dagens lys herhjemme hos os. Denne her gang blev det til en kartoffeltærte med bacon og løg. Nærmere bestemt en tærte med fyld af luftig, bagt kartoffelmos og topping af bløde løg, stegt bacon og rødbeder i tern. Faktisk en portion brændende kærlighed forklædt som tærte. Mums.
Se også – Brændende kærlighed I Stegt flæsk I Enebærgryde
Kartoffeltærte med bacon opskrift.
I stedet for den klassiske mørdejsbund lavede jeg en lidt grovere bund uden smør, men med olie. Bunden bliver lækker og sprød og så har den altså den kæmpe fordel, at den ikke skal “samles” på samme måde som en mørdej og den skal heller ikke hvile på køl inden udrulning, så den er dejlig nem at have med at gøre. Vil man hellere lave tærten med en klassisk mørdejsbund, så kan jeg anbefale denne her opskrift og selvfølgelig kan man også bare bruge en rulle færdiglavet tærtedej.
Jeg lavede kartoffelmosen samtidig med tærten og det tog ikke mange minutter, men det er jo oplagt en bruge en rest kartoffelmos, hvis der noget til overs fra aftensmaden og så bliver det jo bare endnu nemmere at lave tærten. I øvrigt en skøn måde at variere rester på, så man ikke behøver spise det samme 2 dage i træk, hvilket vi er ret vilde med herhjemme. Bacon på toppen af tærten kan udskiftes med sprødstegt chorizo, røget filet i tern eller små stykker af stegt kyllingefilet. Desuden kan man helt udelade kød og nøjes med masser af bløde løg, hvis man gerne vil have en vegetarversion, men bacon eller flæsk er selvfølgelig det mest autentiske, hvis tærten skal “lugte” lidt af brændende kærlighed.
For lige at pynte lidt på blandingen af bløde løg og stegt bacon, skar jeg 5 rødbeder i tern og dryssede dem på toppen af tærten sammen med lidt friskhakket persille – det så rigtig fint ud og gav et lækkert farvespil. Derudover serverede jeg rødbeder ved siden af tærten – igen er der jo tale om en smagssag, men herhjemme hører der altså rødbeder til brændende kærlighed.

Kartoffeltærte med bacon og løg
Ingredienser
- 250 gr hvedemel
- 50 gr grahamsmel (eller andet groft mel)
- 2 dl vand
- 2 spsk olie
- 1 tsk groft salt
- 600 gr kartofler (skrællede og skåret i tern)
- 1 spsk smør
- 1 dl mælk
- 1 æg
- 2 løg (skåret i tynde skiver)
- 1 pk bacon i tern
- salt og peber
- syltede rødbeder og persille til servering
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel og grahamsmel i en skål, tilsæt vand, olie og salt og ælt dejen sammen.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en rektangulær eller rund tærteform (ca 20 cm i diameter) med dejen.
- Prik dejen med en gaffel og forbag den i ovnen i ca 10 minutter ved 190 °C (varmluft).
- Kog kartoflerne møre i en gryde med vand (husk ingen salt i vandet til kartoffelmos).
- Hæld vandet fra kartoflerne, tilsæt smør og mælk og mos kartoflerne med et kartoffelmos-jern eller en elmikser.
- Smag til med salt og peber og rør til sidst ægget i mosen.
- Fordel kartoffelmosen i den forbagte tærtebund og bag tærten ved 190 °C (varmluft) i 25-30 minutter til den er hævet op og fint gylden på toppen.
- Imens steges bacon sprødt på en stegepande og afdryppes på et stykke køkkenrulle.
- Herefter steges løgene gyldne i baconfedtet på panden.
- Anret bacon og løg øverst på den bagte kartoffeltærte og slut af med rødbeder i tern og friskhakket persille inden servering.
Prøv lige at lave kartoffelmos med halvt pastinak – det er sagen!
Elsebeth – Jeg laver tit kartoffelmos med både pastinakker men også med selleri eller lidt jordskokker – det er et hit herhjemme 🙂
Hej – Den form du har bagt din kartoffeltærte i, er det en med løs bund eller hvilket mærke er den fra? Ser super lækkert ud
Helle – Tusind tak 😀
Ja, det er en metalform med løs bund og jeg har købt den i Kunst og Køkkentøj, som har virkelig mange at vælge imellem. De har fysiske butikker i Århus og København og ellers kan man købe i deres netbutik, så formen er ikke så svær at skaffe og heller ikke overvældende dyr, så vidt jeg husker 😀
Hej,
Er den god dagen efter? Eller skal den helst laves frisk?
Pernille – Du kan sagtens spise den dagen efter – vi har tit spist rester til frokost og det fungerer helt fint 😀
Det ser lækkert ud😍. Hvor mange personer er der til i opskriften?
Mette – Hmmmm…… Altså der bliver jo en tærte i normalstørrelse ud af opskriften, men det er lidt vanskeligt at angive, hvor mange personer en tærte rækker til, for det kommer jo helt an på appetit og øvrigt tilbehør. Normalt spiser vi (2 pers) lidt over en halv tærte til aftensmad med salat til herhjemme, og så er der rester til frokost dagen efter 🙂
Hvis man har købt en færdig tærtedej, skal den så også forbages i 10 min.?
Louise – Det står som regel på rullen med dej, men hvis du vil have en god sprød tærtebund, så anbefaler jeg, at du forbager den 🙂
Kan kun sige en ting, den bund var helt forfærdelig, hård som sten…..beklager, men var super skuffet.
Susanne – Øv da – det er jeg ked af at høre. Modsat mange andre former for tærtebunde, så indeholder denne her ikke en masse smør, så den får ikke den der “flagede” konsistens, som man måske er vant til fra tærter. Jeg synes dog på ingen måde, jeg har oplevet, at bunden blev hård som sten, men ovne bager jo desværre forskelligt, så nogle gange kan det være svært at angive en præcis bagetid 🙁