Kyllingefrikadeller smager helt vildt godt. De er ligesom mere saftige end de traditionelle frikadeller, som laves på svinekød. Og så er kyllingekød jo både lækkert og fedtfattigt. Så selvom man bestemt ikke skal foragte en god, gammeldags frikadelle, så laver jeg med jævne mellemrum frikadeller af kylling. Og herhjemme er det faktisk en stor succes hver eneste gang.
Se også – Tun- og torskerognsfrikadeller I Klassiske frikadeller I Svenske kødboller med kartoffelmos
Kyllingefrikadeller med masser af smag.
Jeg laver frikadellerne på rimelig klassisk vis og bruger æg, mælk, løg og mel. Ofte bruger jeg rugmel i stedet for hvedemel. Det kommer lidt an på, hvad jeg har i skabe og skuffer, og man kan selvfølgelig også bruge havregryn eller rasp. Faktisk har jeg efterhånden erstattet hvedemel i flere forskellige farsretter, blandt andet når jeg laver boller i karry, og man kan faktisk ikke smage forskel. Morten har i hvert fald ikke sagt noget endnu. Og jeg er ret overbevist om, at han ikke har opdaget spor.
Jeg tilføjer også gerne presset hvidløg til kyllingefarsen. Hvidløget kan selvfølgelig udelades, hvis man vil så tæt på en autentisk frikadelle som muligt. Men herhjemme er vi enige om, at det er lækkert med lidt ekstra smag.
Skal der “sparkes” yderligere til smagen, så kan man fx bruge finthakket, frisk chili, revet ingefær, lidt soja eller limesaft, koriander eller persille. Det giver en skøn smag til frikadellerne, som kommer til at minde lidt om asiatiske kyllingekødboller. Og så kan man jo passende servere frikadellerne med en lækker nudelsalat eller en rissalat til.
Kyllingefrikadeller
Ingredienser
- 400 gr hakket kyllingekød
- 1 løg (revet)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 æg
- ½ dl mælk
- 3 spsk rugmel (eller hvedemel/havregryn/rasp)
- smør/olie til stegning
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Hakket kyllingekød, revet løg, presset hvidløg, æg, mælk, rugmel, salt og peber kommes i en skål og røres godt sammen til en lind fars.
- Lad farsen trække ca 15 minutter.
- Form frikadellerne ved hjælp af en spiseske og steg dem brune og lækre i en blanding af olie og smør på en varm stegepande. Server evt. med kartofler og grønt.
- Frikadellerne kan fryses.
Noter
Lækker tilbehør til frikadeller
Laver jeg kyllingefrikadeller af den traditionelle slags, så får vi ofte en eller anden form for kartofler, gerne små ovnristede kartofler, og en hjemmelavet creme fraiche dressing til. Men kogte kartofler og sauce,, fx hjemmelavet persillesauce, er selvfølgelig også lækkert. Og så er jeg helt vild med råkostsalat lige for tiden.
Jeg lavede en skøn råkostsalat med blandt andet gulerod, pastinak og revet squash forleden dag og opskriften skal nok komme på bloggen snarest. Endelig er en skive rugbrød med smør og måske lidt surt i form af rødkål, rødbeder, asier eller syltede agurker jo altid et hit til frikadeller. Og de kan selvfølgelig også bruges til en god, gammeldags frikadelleburger.
Sikke nogle dejlige frikadeller, de får helt sikkert genvalg. Fulgte opskriften til punkt og prikke (tilsatte dog frisk oregano) og de blev som lovet virkelig saftige. Tusind tak for opskriften.
Helle – Det glæder mig, at du også fik lækre og saftige frikadeller ud af opskriften – og supergod ide med lidt frisk oregano 😀
Bryder mig ikke om hvidløg i frikadeller , foretrækker alm. Mvh irene
Irene – Men det kan man jo også gøre helt som man lyster. Herhjemme er vi ret glade for hvidløg i kyllingefrikadeller og græske frikadeller, men jeg foretrækker klassiske frikadeller uden 🙂
Hvad er fedtprocenten i hakket kylling? Det kalv og flæsk jeg køber er 8-12 pct. Jeg tilføjer altid svampe for saftighed ummami og sundhed
Jenny – Uhhhh jeg tror fedtprocenten i kylling ligger på 5-9 % – sidst vi var ude og handle, lagde jeg mærke til, at der var 2 slags hakket kylling – en med 5 % og en med 7-9 %, så der er frit valg 😀
Jeg har lavet frikadeller som disse i årevis, dog tilsætter jeg altid fetaost i tern, og i ny og næ også ristede græskarkerner. Det smager fantastisk i kyllingedeller. 😍
Christina – Tusind tak for tippet – det skal jeg huske 😀
Jeg undlod mel og æg og kom frisk chili i. De er helt perfekte. Tak for fod inspiration.
Kristina – Uhhh ja, kyllingefrikadeller med chili er også altid et hit 😀
Hvorfor bruge rugmel, når ingen kan smage det, bare et spørgsmål.
Hvis det er pga. det er mere sundt,så spis dog noget mere rugbrød og flere grønsager.😄😉
Merete – Måske er det en “brist” eftersom jeg er uddannet diætist, men jeg kan godt lide at “snige” lidt sundhed ind, hvor jeg kan komme til det. For mig spiller det ingen forskel, om jeg bruger hvedemel eller rugmel, så længe jeg ikke kan smage forskel. For jeg vil aldrig gå på kompromis med smagen – så vil jeg hellere undvære eller spise lidt mindre. Der skal være balance i det hele. Og min blog er jo også fyldt med opskrifter på kager, desserter og slik fyldt med smør, sukker og hvedemel, så mere frelst er jeg jo ikke 😀 Men når jeg ikke kan smage forskel, så tænker jeg – hvorfor ikke bruge et lidt sundere alternativ? Og bare rolig, jeg får så rigeligt spist både rugbrød og grøntsager nok ved siden af 😉
Jeg laver ofte kyllinge frikadeller og jeg har erstattet melen med havregryn. Det gør jeg også med de traditionelle frikadeller
Karen – Ja, det kan man sagtens gøre – jeg har også haft held med at bruge havregryn i farsen til forloren hare 😀