*Annonce* Indlægget er lavet i samarbejde med Winefamly. 

I maj og juni er det højsæson for asparges og herhjemme spiser vi dem i rå mængder – til forret, som tilbehør, i salater eller som snacks. Jeg er ret vild med grønne asparges, som bare lige er dampede med lidt citron og så serveret med en klat koldt smør og et drys havsalt på toppen, men nogle gange er det også sjovt at gøre lidt mere ud af det. Derfor lavede jeg i sidste weekend en sprød butterdejsbund – nærmest en lille skål eller tartelet – med bagte asparges, som blev serveret med rejer, citronsaft og en lækker krydderurtedressing og selvom det var helt simpelt og ret nemt, så var det også forrygende lækkert.

Der er i bund og grund tale om en pakke frossen butterdej i plader, som blev optøet og penslet med æg. Herpå lagde jeg grønne asparges og så kom hele herligheden i ovnen til butterdejen var gylden og sprød og aspargesene var møre. Imens rørte jeg en krydderurtedressing af bla.a creme fraiche, purløg, dild og citronsaft og til sidst blev butterdej og asparges anrettet med rejer, citronbåde og lidt friske krydderurter.

Jeg lavede også en enkelt bund med lufttørret skinke, som også spiller perfekt sammen med asparges og den friske krydderurtedressing og det var ligeledes et hit. Spiser man ikke fisk eller skaldyr, så kan der altså fint bruges skinke i stedet, men ellers er det jo bare at slå sig løs og bruge sin fantasi. Jeg er sikker på, at både krebsehaler og jomfruhummere vil være godt og er man så heldig, at man stadig kan få stenbiderrogn, så vil det mere garanti også være lækkert.

De sprøde butterdejsbunde med asparges kan både serveres som frokost og forret, men også som let og sommerlækker aftensmad med en salat ved siden af – herhjemme blev det til aftensmad og i anledning af weekenden og det dejlige solskinsvejr, fik vi også kølig hvidvin til maden. De vine, som vi drak dertil, er specielt udvalgt til menuen af Winefamly, som jeg har samarbejdet med i dette her indlæg og de sendte ikke mindre end 4 lette og skønne hvidvine, som alle passer perfekt sammen med citron, rejer og urter.

Vi lagde ud med et glas perlende kold Chateau La Rose Bellevue, Bordeaux Blanc 2016 – en fantastisk let og lækker hvidvin lavet på 85 % Sauvignon Blanc druer og 15 % Mucadelle. Farven er gylden og smagen frisk og sprød med en god eftersmag. Der er nuancer af både hvid fersken og grapefrugt i vinen, men vi var begge enige om, at der også var et ganske svagt strejf af hyldeblomst. En forrygende lækker vin, som passer perfekt til en let sommeranretning bestående af fisk, skaldyr og asparges.

Derefter var det blevet tid til et glas kølig Johan Topf, Weissburgunder Hasel fra 2015. En lidt kraftigere vin end den første, men stadig let og lækker og med en virkelig god dybde i smagen og en dejlig, lang eftersmag som gør, at man virkelig føler, at man får noget for pengene. Farven er smukt “bleg” med et grønt skær, den har nuancer af tropisk frugt uden på nogen måde at være parfumeret og smagen er helt forrygende. Vinen var perfekt til den lette anretning, som jeg havde lavet, men ville også uden problemer kunne serveres til en varm sommermiddag, bestående af fx stegt fisk eller kylling, asparges og nye kartofler. En fantastisk vin, hvor man får den fulde oplevelse i hver enkelt lille nip.

Winefamly er en vinklub på internettet, som er skabt af kokken Thomas Herman, Mofibo grundlæggeren Morten Strunge, Rasmus Jensen og Thomas Pedersen, som på trods af vidt forskellige fagområder, alle har det til fælles, at de elsker god vin og gastronomi.

Med Winefamly har de skabt en vinklub, som er for alle, der holder af god vin og konceptet er helt enkelt. D’herrer bag konceptet fylder butikken med lækre, håndplukkede vine fra hele verden og uanset om man leder efter en god hverdagsvin eller vin til en speciel lejlighed, så er der masser af muligheder. Som medlem af WineFamly kan man købe kaffe, økologiske specialiteter, spiritus og op til 24 flasker vin om måneden og spare helt op til 30-70% i forhold til de bedste tilbud, da det hele sælges til kostpris – hvilket vil sige direkte fra “bonde til bord” uden fordyrende mellemled. Der er oplyst både normalpriser og medlemspriser på siden, så det er nemt at sammenligne. Fragten skal man heller ikke bekymre sig om – uanset om der købes flere flasker eller bare en enkelt – for al forsendelse er indregnet i kostprisen og man skal således blot koncentrere sig om at udvælge sin vin.

Et medlemsskab koster 75 kr pr. måned. Der er ingen binding de første 14 dage og lige nu kan man desuden få et gratis prøvemedlemsskab i 14 dage, hvis konceptet skal afprøves. Klik evt. ind på Winefamlys hjemmeside og læs meget mere.

Asparges og rejer på sprød butterdej.

6 stk.

1 pakke frossen butterdej (6 plader)

1 sammenpisket æg

4-5 spsk friskrevet parmesanost

2 bundter grønne asparges (ca 25-30 stk)

300 gr rejer – kan erstattes af 12 skiver lufttørret skinke

frisk dild til pynt

Læg butterdejspladerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem optø – det tager ca 15 minutter. Med en lille kniv ridses hver butterdejsplade i et rektangel hele vejen rundt ca 1 cm fra kanten. Pensl hver dejplade med sammenpisket æg og drys med lidt friskrevet parmesan. Knæk den nederste, træge del af aspargesene og læg 4-5 stykker ovenpå hver butterdejsplade. Bag butterdej og asparges ved 200 grader (ikke varmluft) i 15-20 minutter, indtil butterdejen er gylden og hævet op. Tag butterdejen ud og lad den falde sammen i midten, så aspargesene ligesom ligger i en skål. Anret rejerne ovenpå aspargesene, pynt med frisk dild og server de lune butterdejsskåle med citronsaft og krydderurtedressing.

Krydderurtedressing.

2½ dl creme fraiche

1 spsk mayonnaise

1-2 spsk citronsaft

friskhakkede krydderurter, fx dild og purløg

1-2 tsk sukker

salt

Creme fraiche, mayonnaise, citronsaft, hakkede krydderurter, sukker og salt kommes i en skål og røres sammen. Smag til og lad dressingen trække på køl indtil servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)