Hvor er vejret da bare helt fantastisk i de her dage – maj viser sig virkelig fra sin allersmukkeste side. Terrassedørene står åbne fra tidlig morgen til sen aften, hele vores liv er rykket udendørs for en stund, hver aften tændes der op i grillen og min arbejdsdag tilbringes så vidt muligt i haven – faktisk kan jeg helt fint sidde ved havebordet med min computer, så jeg har rykket kontoret udenfor og jeg håber virkelig, at det varer ved længe endnu.

Formiddagskaffe og eftermiddagskaffe nydes i skyggen under havens store træer og hvad er bedre end en nybagt og lun croissant og en stor cafe latte midt på formiddagen? Jeg har ikke tidligere forsøgt mig med hjemmelavede croissanter – eller wienerbrødsej i det hele taget – men besluttede mig alligevel for, at nu skulle det være og udover at det tager lidt tid, fordi dejen skal hæve og desuden hvile imellem hver udrulning, så var det faktisk slet ikke så svært endda. Faktisk var det lidt et sjovt projekt, som jeg rigtig hyggede mig med og belønningen – i form af en stor, nybagt croissant fyld med marcipanremonce og en skummende cafe latte i haven, var så rigeligt det hele værd.

Der er forskellige måder at lave wienerbrødsdej på. Nogle sværger til metoden med at skære smør i tynde skiver og folde det ind i dejen, imens andre banker smørret ud i en stor firkant, som efterfølgende “pakkes ind” i dej. Jeg valgte den første metode i denne omgang og det gik heldigvis nemt, men jeg skal helt sikkert også prøve den anden metode på et tidspunkt.

Når smørret er foldet ind i dejen, er det vigtigt at smørret – og dermed også dejen – holdes nogenlunde kold. Hvis smørret bliver blødt og begynder at smelte, arbejdes det ud i dejen under udrulningerne og så får man croissanter og wienerbrød, der minder om en klassisk gærdej. Smørret skal blive ved med at ligge imellem lagene af dej, for det er under bagningen, når smørret smelter, at de mange lag i wienerbrødet dannes. Derfor er det en god idé at lade dejen hvile på køl imellem hver udrulning – bare lige 15 minutter, så smørret holdes koldt.

Croissanterne kan selvfølgelig fyldes med alt muligt andet end marcipanremonce – jeg er bare ret glad for marcipan og så er jeg desuden fuldstændig forelsket i nogle skønne marcipancroissanter, som vi køber, når vi er i New York. Men i stedet for marcipan kan man fx lægge små stykker af blød nougat eller mørk chokolade i croissanterne, eller man kan fylde dem med salte ting som fx skinke og ost eller et stykke brie. Og endelig kan man lade croissanterne være helt plain og klassiske – superlækre til morgenmad og brunch og et hit til frokost, hvor de kan fyldes med en lækker rejesalat eller en hjemmelavet hønsesalat med asparges og bacon. 

Hjemmebagte croissanter med marcipan.

14-16 stk.

3 dl vand, lillefingervarmt

1 pk gær

50 gr sukker

2 tsk salt

ca 450-500 gr hvedemel

200 gr koldt smør, evt frosset

1 sammenpisket æg

1 spsk mælk

Opløs gær i vandet, tilsæt sukker, salt og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve et lunt sted i ca 1 time. Udrul dejen til et stort rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord. Skær smørret i helt tynde skiver – brug evt. en ostehøvl. Læg smørskiverne tæt på 2/3 af dejpladen. Fold herefter den tredjedel af dejen som er uden smør halvt indover dejen med smør. Den anden halvdel (den med smør) foldes over de 2 andre lag, så den kommer øverst og kanterne lukkes godt til (se evt. billedforklaring). Lad dejen hvile på køl i 15 minutter. Gentag herefter udrulning og sammenfoldning (denne gang uden smør) og lad igen dejen hvile yderligere 15 minutter på køl. Udrul og fold dejen sammen for 3. gang, lad den hvile 15 minutter på køl og så er den klar til brug.

Rul dejen ud til et rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord og halver den på langs. Skær hver dejstykke i 7-8 trekanter. Læg en skefuld marcipanremonce (se opskrift nedenfor) i den brede ende af hver trekant og rul sammen mod spidsen til en croissant. Læg croissanterne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg rørt sammen med mælk og bag croissanterne ved 200 grader varmluft i 12-15 minutter, eller til de er gyldne og gennembagte. Server gerne croissanterne lune.

Note. Croissanterne kan fryses rå – læg dem evt på et skærebræt eller en bageplade og sæt dem i fryseren. Når de er helt frosne, kan de pakkes i en bøtte med låg. Tag den ønskede mængde ud af fryseren, lad dem optø og hæve på en bageplade beklædt med bagepapir i 30-60 minutter, pensl med sammenpisket æg og bag.

Marcipanremonce.

75 gr marcipan

75 gr flormelis

75 gr blødt smør

Pluk marcipanen i mindre stykker og ælt den sammen med flormelis og smør – det er nemmest at bruge hænderne. Opbevar på køl indtil brug.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)