Jeg ved ikke, hvordan det er hos Jer andre, men hjemme hos os er alle former for bagværk med kanel i ret høj kurs. Duften af kanel, som breder sig i huset er helt uovertruffen og i takt med at duftene breder sig, skærpes appetitten. Uanset om der er tale om kanelsnegle, en kanelkage eller noget helt tredje, går der derfor sjældent lang tid, før bagværket har fået ben at gå på, så der blot er krummer og minder tilbage, men så kan man jo heldigvis bare bage noget mere.

Inden vi tog til Spanien, bagte jeg en eftermiddag disse her skønne, bløde og svampede kanelgifler og jeg ville faktisk have blogget om dem tidligere, men pga manglende tid og noget virkelig langsomt internet er det altså ikke blevet før nu. Kaelgiflerne minder temmelig meget om klassiske kanelsnegle og så er de alligevel på en eller anden måde bare endnu bedre. Jeg ved faktisk ikke rigtigt hvorfor – måske er de lidt mere svampede, måske er der lidt mere fyld i og måske er det bare faconen, der ligesom gør dem endnu bedre. Som sagt ved jeg det ikke, men faktum er i hvert fald, at de lune og nybagte gifler blev serveret til eftermiddagskaffen under parasollen på terrassen hos mine forældre og rub og stub blev spist og løbet af særdeles kort tid. Til at begynde med havde vi – måske lidt optimistisk – regnet med at fryse ca halvdelen af kanelgiflerne ned – det blev så ikke aktuelt, men skulle nogen få et par gifler til overs, så vil jeg da lige skynde mig at tilføje, at de sagtens kan fryses.

Det er næsten lige så nemt at bage gifler som at lave klassiske kanelsnegle, det kræver bare en lidt anden teknik, som jeg har forsøgt at illustrere herover. For det første skal skiverne ikke være lige men trekantede, men det klares nemt ved at skære i zigzag med kniven. Derefter skal “trekanterne” placeres på en bageplade med den brede side nedad og spidsen op i luften. Og endelig skal der trykkes en lille vandret revne ned i toppen af hver giffel med bagsiden af en grydeske, en spisekniv eller lignende. Man skal ikke halvere giflen – det skal bare være et let tryk, men det gør altså, at giflerne bliver stående og ikke “vælter” eller tipper til siderne under bagningen og det kan vi jo godt lide.

Som sædvanligt har jeg kommet lidt hvedemel i kanelremoncen – det gør jeg som regel, da jeg synes, at det er med til at holde bedre på remoncen, så den ikke flyder så meget ud under bagningen, men man kan jo gøre, som man selv synes. Jeg pensler sjældent kanelsnegle og giflerne fik heller ikke vand eller mælk, men det skader jo ikke og synes man, at de skal være blanke, så kan man jo give dem en tur med lidt sammenpisket æg. De færdige gifler kan desuden pyntes med lys eller mørk glasur eller bare en god, mørk chokolade, som er smeltet og er man ikke til glasur, så kan de drysses med perlesukker, kanelsukker eller hakkede mandler/nødder inden bagningen.

Hjemmebagte kanelgifler

Samlet tid1 t
Antal: 15 stk

Ingredienser

  • 1,5 dl mælk (lillefingervarmt)
  • 1 dl vand (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 tsk salt
  • 3 spsk sukker
  • 1 æg
  • 75 gr smør (smeltet)
  • 500 gr hvedemel (+ ekstra til udrulning)

Remonce

  • 100 gr blødt smør
  • 75 gr sukker
  • 25 gr brun farin
  • 2 spsk stødt kanel
  • 2 spsk hvedemel

Fremgangsmåde

  • Kom mælk i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, sukker, æg og smeltet smør. Kom mel i dejen lidt ad gangen og ælt til en glat og blank dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens røres blødt smør, sukker, farin, stødt kanel og hvedemel sammen til remonce.
    Rul dejen ud til et rektangel (ca 30 x 50 cm) på et meldrysset bord. Fordel kanelremoncen i et jævnt lag og rul dejen sammen til en roulade fra den brede ende. Skær rouladen i skrå skiver skiftevis fra højre og venstre, så der dannes trekanter - se evt. billede herover. 
    Stil skiverne på højkant på en bageplade beklædt med bagepapir, så de står med det brede stykke nedad og spidsen op i luften. Pres skaftet på en grydeske eller lign. vandret et par centimeter ned i toppen af hver giffel, så der dannes en lille revne - se evt billede. Revnen forhindrer giflerne i at "vælte" under bagningen. 
    Lad giflerne efterhæve i ca 30 minutter og bag dem ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Jeg pensler ikke giflerne, men det kan man jo gøre, som man synes. Lad giflerne afkøle på bageristen og spis dem lune eller kolde.

Noter

Bliver der gifler til overs, så kan de sagtens fryses.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)