Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Burgerboller.

2 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Hjemmelavede burgere med lækre, hjemmelavede burgerboller er næsten altid et hit. Især i sommermånederne, hvor kødet kan tilberedes på grillen, er det lækkert at få en god og saftig, hjemmelavet burger med masser af skønne sager. Men resten af året er hjemmelavede burgerboller jo også et hit, og så kan de bløde boller jo fyldes med alt lige fra flæskesteg og frikadeller til kyllingefilet og fiskefilet og rejer, hvis man kan lide fiskebugere. 

Se også – Mini burgerboller (sliders) I Pitabrød I Hotdogbrød/pølsebrød

Opskrift på burgerboller.

Få at få de hjemmebagte burgerboller så luftige som muligt, lader jeg dem hæve ved damp i ovnen. Og nej, jeg har ikke en dampovn, så hævning ved damp foregår på en særdeles lavpraktisk måde med kogende vand i en skål. Her kan alle være med, og resultatet er altså helt forrygende lækkert og superluftigt bagværk.

Faktisk bruger jeg samme hævemetode, når jeg bager hjemmebagte hveder til Store Bededag. Og hvederne bliver noget så luftige og lækre. Præcis som dem man køber hos bageren. Så hævning ved damp kan virkelig anbefales, hvis man ønsker let og luftigt bagværk. Dog anbefaler jeg ikke denne metode til italienske brød og boller, surdejsbrød og lignende, der gerne må have en sprød skorpe og en lækker af sej krumme.

Tip! Se også mine bedste tips til lækkert burgerfyld under opskriften.

4,34 fra 6 stemmer

Burgerboller

Hæve- og bagetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 50 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 dl vand (lillefingervarmt)
  • dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 40 gr sukker
  • tsk groft salt
  • 1 æg
  • 400 gr hvedemel (+ lidt ekstra til udrulning)
  • 30 gr blødt smør
  • evt sesamfrø til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og blødt smør og ælt til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 45 min.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul den ud i ca. 1½ – 2 cm’s tykkelse og stik burgerboller ud med en udstikker eller et stort glas til alt dejen er brugt (ca 12 stk).
  • Læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt et ildfast fad i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand fra elkedlen i fadet/skålen. Sæt herefter pladen med burgerbollerne ind på midterste ovnrille og luk ovnlågen. Lad burgerbollerne hæve i dampen fra vandet i den SLUKKEDE ovn i ca 30 minutter.
  • Tag bollerne og fadet med vand ud af ovnen – vandet skal ikke bruges mere. Tænd herefter ovnen og varm den op til 200 °C. Drys bollerne med sesamfrø – pga fugten fra dampen er det ikke nødvendigt at pensle med æg eller vand, medmindre man gerne vil have blanke boller.
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 10-12 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Bollerne holder sig friske i et par dage. De kan desuden fryses.

Drys og lækre toppings.

Jeg drysser gerne sesamfrø på burgerbollerne, men de kan sagtens udelades. Derudover kan man bruge nigellafrø, kryddersalt, citronpeber eller forskellige slags tørrede krydderurter, hvis man gerne vil have lidt ekstra smag i burgerbollerne. Det er især et hit, hvis bollerne skal bruges til sandwiches eller burgere med lidt utraditionelt fyld.

Desuden kommer jeg nogle gange et drys tørrede chiliflager på toppen af burgerbollerne, hvis vi laver mexicanske burgere. Det smager skønt og giver et ekstra lille pift til burgeren.

Snasket burgerfyld.

Herhjemme er det især kyllingeburgere med grillet kyllingebryst, som hitter. Gerne med fyld i form af salat, tomat, agurk, syltede rødløg, stegt bacon, avocado og en hjemmerørt chili- eller hvidløgsmayo. Men en helt klassisk oksekødsburger med saftig bøf og alt det traditionelle burgertilbehør er nu heller ikke dårlig.

Senest er jeg også begyndt at eksperimentere med kødfri burgere. Kødet erstattes af kødfrie alternativer som hjemmelavede falafler eller vegetarfrikadeller, ligesom jeg har lavet denne her vegetarburger med bøf af bønner og linser, og resultatet er superlækkert.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Jan Heyckendorff-Diebold
3 år siden

5 stars
Hej
Jeg er helt enig med dig i at italienske cafeboller “ciabatta-stil” er umulige at skære igennem uden at smadre burgeren helt og dertil kommer at de er irriterende at gumle på.

Nå men det jeg egentlig vil sige er, at jeg fulgte din opskrift og bollerne blev utrolig flotte og havde en fantastisk konsistens og smag. De var robuste med gods i, men samtidig bløde og til at gennemskære.