Da vi for nyligt fik vanillekoldskål med tykmælk og æg til dessert, blev der en lille smule kærnemælk til overs. Ikke meget og der var slet ikke til en ny portion koldskål, men alligevel nok til, at jeg ikke syntes, det skulle smides ud. Men nu nærmede kærnemælken sig efterhånden sidste salgsdato, uden at jeg lige havde fået den brugt, så i dag har jeg bagt kærnemælkshorn med fyld af marcipan-remonce og rabarber fra haven. Sødt, syrligt, blødt og lækkert – match made in heaven og en rigtig sommer-lækkerbisken.

Har man ikke rabarber, så kan man sagtens udelade dem og bare nøjes med at lave kærnemælkshorn med fyld af marcipanremonce, men man kan også udskifte rabarberne med andre sommerfrugter som fx udstenede kirsebær, blommer, nektariner eller ferskner i tern, stikkelsbær og ribs, for nu blot at nævne et par eksempler. Et stykke god, mørk chokolade er heller ikke nogen dårlig idé og det samme med en klat syltetøj.

Jeg havde ikke travlt og udrørte derfor gæren i den køleskabskolde kærnemælk og lod efterfølgende dejen hæve tildækket på køkkenbordet i et par timer eller deromkring. Vil man gerne fremskynde processen lidt, så kan man lune kærnemælken en lille smule (lillefingervarm), så gæren arbejder lidt hurtigere. Luner man kærnemælken, kan man nøjes med at lade dejen hæve i ca 1 time og så skal den efterhæve i 15-30 minutter, inden den bages.

Mine kærnemælkshorn blev pyntet med hakkede mandler og perlesukker, men man kan sagtens nøjes med en af de to eller slet ingenting. Lidt hvid, mørk eller måske lyserød glasur smager også godt og det ser desuden rigtig godt ud – lyserød glasur bliver i øvrigt noget så sommerfin, hvis man afslutter med et drys frysetørrede hindbær.

Kærnemælkshorn med rabarber og marcipan.

12 stk

2 dl kærnemælk

½ pk gær

2 spsk sukker

1 lille tsk salt

1 æg

350 gr hvedemel

100 gr blødt smør i tern

Fyld.

75 gr rabarber

2 spsk sukker

75 gr marcipan

75 gr blødt smør

75 gr sukker

1 spsk hvedemel

sammenpisket æg til pensling

evt. perlesukker og hakkede mandler/nødder til pynt

Kom kærnemælk i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, æg og hvedemel. Arbejd til sidst det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig. Har man en køkkenmaskine, er det nemt at røre ingredienserne sammen og så tilsætte det bløde smør under omrøring til sidst. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1-2 timer.

Skyl rabarberne og skær dem i små stykker á ca 1 cm. Kom dem i en skål og drys med 2 spsk sukker. Pluk marcipanen i mindre stykker og blandt det med smør, sukker og hvedemel til en marcipan-remonce.

Udrul dejen til en stor cirkel på et meldrysset bord. Dej cirklen i 12 trekantede lagkagesnit med en kniv. Læg en skefuld marcipanremonce og lidt rabarber i den brede ende af hver trekant og rul dem sammen til horn fra den brede ende mod spidsen. Læg hornene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30-45 minutter. Pensl hornene med sammenpisket æg og drys evt. med perlesukker og/eller hakkede mandler/nødder. Bag hornene ved 200 grader (alm ovnvarme – ikke varmluft) i ca 15 minutter, til de er gyldne og gennemvarme. Afkøl på bageristen.

Note. Hornene kan sagtens fryses. Optø dem på køkkenbordet og lun dem evt. kort i ovnen inden servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)