Nu da vi ikke længere har næsten sydeuropæiske sommertemperaturer over landet, men i stedet har bevæget os over i noget, der minder meget mere om det danske sommervejr, som vi er vant til, så har vi igen fået både appetitten og lysten til at lave mad tilbage. Ikke dermed sagt, at jeg ikke næsten altid har lyst til at lave en eller anden form for mad, men trangen til varm aftensmad med masser af tilbehør i form af sauce og ris, pasta eller kartofler forsvinder bare, når temperaturen nærmer sig 30 grader og man kun kan tænke på koldskål og vandmelon.

Men nu har vi lyst til varm mad igen og det kom der forleden aften denne her lækre kylling i fad med sennep og estragon ud af. En opskrift, som egentlig startede ud som lidt af et eksperiment, men det endte faktisk med at blive en succes, så jeg synes da også, at I skal have glæde af den.

Som sagt var der tale om et eksperiment og i virkeligheden kan man vel nærmest kalde denne her udgave for en grundopskrift med muligheder, for her er der virkelig tale om, at man kan sætte sit eget præg på maden. Eksempelvis kan man fylde saucen med alle mulige former for grønsager udover løg og hvidløg – fx hakkede peberfrugter, forårsløg, squash, porrer, champignons, majs, spinat, sukkerærter eller hvad man ellers kan finde på og bryder sig om. Det gælder bare om at hakke grønsagerne og svitse dem på panden, så væden kan fordampe – ellers kan saucen godt risikere blive meget tynd – og så ellers tilsætte sennep, fløde og krydderurter til panden og smage til, inden hele herligheden hældes over kyllingen i fadet og sættes i ovnen.

Kyllingebrystet kan for øvrigt også sagtens erstattes – det behøver jo ikke nødvendigvis at være bryst, for kyllinge over- og underlår kan også bruges og det samme med koteletter eller svinemørbrad. Endelig kan estragon erstattes af alle mulige andre former for friske eller tørrede krydderurter – det kommer jo lidt an på, hvad man bryder sig om og i øvrigt har på lager.

Jeg elsker kombinationen af sennep og estragon og da min franske estragon står ualmindeligt godt i år, er det jo oplagt at bruge løs af den, men timian, salvie, purløg, basilikum, oregano eller persille er også en mulighed – det afhænger lidt af hvilke former for kød og grønt, som ellers bruges til fadet. Jeg serverede for øvrigt kyllingen med ris og friske, dampede bønner, men kartofler – både ovnristede og nye, kogte kartofler er bestemt også lækkert og så kunne jeg sagtens forestille mig, at dampede, grønne asparges vil være helt forrygende som grønt tilbehør.

Kylling i fad med sennep og estragon.

4 pers.

4 stk kyllingebryst

2 spsk olie

1 pk bacon i tern

2 fed hvidløg, finthakket

1 løg, finthakket

2 spsk sennep

½ liter madlavningsfløde

1½ dl mælk

2 spsk friskhakket estragon

salt og peber

Skær hvert kyllingebryst i 2-3 mindre stykker. Varm olien op på en pande og brun kyllingestykkerne 1-2 minutter på hver side. Læg kyllingestykkerne i et ildfast fad og drys med salt og peber. Steg bacontern sprøde på panden og hæld dem over kyllingestykkerne i fadet. Steg hvidløg og løg klare i baconfedtet og tilsæt sennep, madlavningsfløde, mælk og estragon – gem evt en smule estragon til pynt. Bring saucen i kog og lad den koge i 1-2 mintter til den tykner let. Smag til med salt og peber og hæld saucen over kyllingen i fadet. Sæt fadet i ovnen ved 180 grader varmluft i 25-30 minutter til overfladen er gylden og kyllingen er gennemstegt. Server med grøntsager og ris eller ristede kartofler

Note. Madlavningsfløde kan erstattes af piskefløde. Jeg “letter” flødesaucen ved også at tilsætte lidt mælk, men mælk kan sagtens udelades eller erstattes af mere fløde.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)